Gameboyrug: een kromme, vergroeide rug

Gameboyrug: een kromme, vergroeide rug Heel lang geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid, tegenwoordig zorgt een welvaartsproduct voor een bochel. Hangen boven je iPad of smartphone is net zo slecht voor je rug namelijk. Uit onderzoek in 2013 is gebleken dat veertig procent van de kinderen/jongeren tussen de acht en de achttien jaar een rug heeft die vergelijkbaar is met die van iemand van vijftig jaar. De aandoening heeft een ‘mooie’ naam gekregen: gameboyrug. Een kromme, vergroeide rug.

Inhoud artikel


Gameboyrug

Je ontwikkelt de zogenaamde gameboyrug door het gebruik van handhelds. Bij handhelds moet je denken aan gameboys, maar ook aan smartphones en tablets. Er komen steeds meer kinderen met deze aandoening. Al heel veel jaren daalt de gemiddelde leeftijd waarop mensen een hernia-operatie ondergaan. Er worden tegenwoordig al jongeren van rond de twintigjaar geopereerd aan een hernia. In Finland is een onderzoek gedaan (MRI-scans bij kinderen tussen de acht en de achttien) en dit onderstreept de ervaringen. Als je bot een bepaalde richting opduwt, dan groeit het die kant uit. De rugklachten die kinderen krijgen zorgen er ook voor dat jongeren anders gaan lopen en zogenaamde O-benen krijgen. Om in evenwicht te blijven, hangt het hoofd naar voren, het bekken gaat meer naar voren en de billen lijken te verdwijnen.

Oorzaak gameboyrug

Als kinderen in de groei zijn en vaak voorovergebogen zitten, dan ontstaat er veel druk op de rug. De tussenwervelschijven worden aan de voorzijde dunner dan aan de achterzijde, in het middenstuk van de rug ontwikkelt zich een hyperkyfose (bochel). Door de hoge druk drogen de tussenwervelschijven ook nog eens uit en de rug wordt nog stijver. Met name rond het vierde levensjaar en tijdens de puberteit, kan het proces snel gaan.

Vijf V's

Je krijgt niet plotseling een gameboyrug. Het proces bestaat uit vijf V's:
 1. Verlies van spierkracht
 2. Verstrakken van spieren en gewrichten
 3. Verstijven van spieren en gewrichten
 4. Vervorming
 5. Verplaatsen van botdelen

Hoe kun je testen of je een gameboyrug hebt?

Om dit te testen kun je een buktest doen. Kinderen met een gezonde rug kunnen als ze vooroverbuigen hun tenen raken. De rug heeft dan een N-vorm. Heb je last van een gameboyrug dan kun je de tenen niet raken, de onderrug staat bijna helemaal recht en de bovenrug krom. Daar kinderen nog niet volgroeid zijn, kan een vergroeide rug nog worden gecorrigeerd. Dit kan met oefeningen of braces. Bij volwassenen is het moeilijk om te corrigeren. Het is dus zeer belangrijk dat kinderen zich al jong bewust worden van hun houding.

Hoe kun je een gameboyrug voorkomen?

Het afzweren van mobiele apparaten is een optie, maar in de huidige tijd moeilijk uitvoerbaar. Wat ook helpt is om bewuster met mobiele apparaten om te gaan. Het is bijvoorbeeld veel beter om op de buik te liggen tijdens gebruik van de apparaten, in plaats van voorover te zitten. Lig je op je buik, dan worden de rugspieren namelijk versterkt. Een speciale stoel zou niet nodig zijn, kinderen moeten op het puntje gaan zitten met ten minste een knie naar beneden en de voet onder de stoel (dhr. Soeterbroek, analist). Kinderen moeten bewegen, sporten. Het gaat er dan met name om dat ze een goede houding aanleren.

Wat kan er nog meer gedaan worden?

 • Consultatiebureau- en schoolartsen moeten alert zijn op afwijkingen in de houding.
 • Vanaf groep drie buktesten uitvoeren.
 • Docenten lichamelijke opvoeding moeten de ontwikkelingen van de houding van kinderen volgen en vastleggen.

Hyperkyfose en hyperlordose

Bij de oorzaak van een gameboyrug wordt de term hyperkyfose genoemd. Bij hyperkyfose is er boven in de rug een sterke kromming naar buiten (bochel).

De normale wervelkolom

Een normale wervelkolom heeft drie bochten. Bij een kromming van de wervelkolom naar buiten, spreekt men van kyfose, dit is het geval ter hoogte van de borst. Bij een kromming van de wervelkolom naar binnen, spreekt men van lordose. Dit is het geval in de nek en op het niveau van de lendenwervels.

Afwijkingen in ruggenwervelkolom: hyperkyfose en hyperlordose

Er komen verschillende vergroeiingen van de wervelkolom voor zoals hyperkyfose en hyperlordose. Bij hyperkyfose en hyperlordose zijn de bochten te sterk. Bij hyperkyfose is er boven in de rug een sterke kromming naar buiten: bochel. Bij hyperlordose is er in de onderrug een sterkere kromming naar binnen: holle rug. Hyperkyfose en hyperlordose kunnen samen voorkomen.

Oorzaken hyperkyfose en hyperlordose

De meest voorkomende oorzaken van hyperkyfose zijn: inzakkingen van de wervels door osteoporose of aandoeningen die de beweeglijkheid van de rug beperken. Denk aan bijvoorbeeld slijtage van wervels. Een slechte houding kan ook de oorzaak zijn of overgewicht. Hyperkyfose leidt vaak tot hyperlordose. De onderrug probeert de afwijking te compenseren. Hyperlordose kan ook voorkomen bij mensen met zwakke buikspieren en een slechte houding. Mensen die last hebben van overgewicht hebben meer kans op hyperlordose omdat ze achterover leunen om het evenwicht te bewaren.

Behandeling hyperkyfose en hyperlordose

 • Een arts kan tips geven voor een goede houding.
 • Bepaalde activiteiten die erg inspannend zijn niet meer doen.
 • Afvallen bij overgewicht.
 • Oefentherapie/fysiotherapie om de houding te verbeteren: versterken van de spieren die de wervelkolom ondersteunen.
 • Bij hyperkyfose door osteoporose is het belangrijk om de pijn te bestrijden. Er kan een korset aangemeten worden, pijnstillers zijn een mogelijkheid en medicijnen om de balans van de botten te herstellen.
 • Mensen met een vreemde kromming van de wervelkolom hebben een grotere kans op andere rugklachten.

Lees verder

© 2013 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gameboyrug door urenlang de smartphone te gebruikenEen gameboyrug door urenlang de smartphone te gebruikenDe smartphone vormt een nieuwe bedreiging voor de jeugd. Na nomofobie, de gsm-arm, de iPad-schouder, slaapgebrek door sm…
Kyfose: een kromming in de rug naar vorenKyfose: een kromming in de rug naar vorenEen abnormale kromming in de rug naar voren wordt kyfose genoemd. Als dit in ernstige mate aanwezig is, wordt er ook wel…
Bochel: bolling aan de rugBochel: bolling aan de rugEen bochel is een uitstulping in de bovenrug of ondernek, en ontstaat door verschillende oorzaken. Een verkeerde werkhou…
Lordose: Voorwaartse kromming van de wervelkolom (holle rug)Lordose: Voorwaartse kromming van de wervelkolom (holle rug)Een natuurlijke kromming in de onderrug is normaal. Lordose, eigenlijk correcter "hyperlordose", is een aandoening waarb…

De natuurcoach of -therapeutDe natuurcoach of -therapeutZoals zoveel zaken komt “de natuurcoach” ook overwaaien uit de Verenigde Staten. Waar de een het therapie noemt, noemt d…
CVA-positionering in rugligCVA-positionering in rugligPatiënten die leiden aan CVA of CerebroVasculair Accident kampen met een heleboel symptomen waarvan de meest voorname en…
Bronnen en referenties
 • Volkskrant.nl
 • Menselijk-lichaam.com
 • Het Medisch Handboek
 • De Grote Oosthoek
 • https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/kromming-ruggenwervelkolom-scoliose-kyfose-en-lordose/item121734 (geraadpleegd op 28 oktober 2020)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 28-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.