De natuurcoach of -therapeut

De natuurcoach of -therapeut Zoals zoveel zaken komt “de natuurcoach” ook overwaaien uit de Verenigde Staten. Waar de een het therapie noemt, noemt de andere het coaching. Echter, waar het op neerkomt is een zeer nadrukkelijke begeleiding in en met de natuur. Bewustwording dat de mens langzaam van de natuur vervreemd is er inmiddels. Hoe het vorm gegeven wordt om dit proces te keren, is divers en zo snel als therapieën opkomen, kunnen ze soms weer verdwenen zijn. Of de natuurcoach een blijvertje is, is nog even afwachten. In de Verenigde Staten is het in enkele grote steden succesvol.

Coach of therapeut?

Coach staat volgens de verschillende woordenboeken voor: ”De coach ondersteunt het leerproces van de coachee. De coach helpt bij het stellen van doelen en het behalen ervan.” of ”Een coach of begeleider houdt zich op professionele basis bezig met het begeleiden van een persoon. Dit alles met het doel de coachee in staat te stellen om tot optimale prestaties te komen.”
Therapeut staat volgens de verschillende woordenboeken voor: ”Behandelaar van een aandoening, ziekte of klacht met als doel een herstel of verbetering van de lichamelijke en/of geestelijke gezondheid te bewerkstelligen.” of ”Iemand die voor zijn beroep lichamelijke of psychische aandoeningen behandelt volgens een bepaalde behandelmethode.”

Voor wie?

De therapeut wordt eerder geassocieerd met de geneeskunst en de coach met de begeleiding, maar waar het altijd op neerkomt, is een vorm van psychische begeleiding. Waarbij de oorzaak uiteenlopend kan zijn, maar het komt bijna altijd neer op het vastlopen in het dagelijks functioneren op het werk, in de privésfeer of in beide situaties.

Oorzaak

Dat de oorzaak ligt in het vervreemden van onze basis door het hectische leven waarin we moeten presteren, carrière maken, een gezin vormen en een goed sociaal en fysiek gezond leven leiden, komt menigeen bekend voor. Dat de psychische gezondheid “even” over het hoofd wordt gezien, merken we gaandeweg het pad vaak pas op. Eigenlijk merken we het dan ook nog pas op als het zich uit in lichamelijke klachten zoals:
  • Snel vermoeid
  • Concentratieverlies
  • Korte focus
  • Snel geïrriteerd
  • Niet meer kunnen vertrouwen op de automatische piloot
  • Verminderde eetlust en/of toename van specifiek zoete producten
  • Weinig ondernemend

Het is niet specifiek gerelateerd aan het seizoen, dus geen sprake van een herfst- of winterdip. Maar zoals bij alles het geval is… de persoon in kwestie moet zelf inzien dat er iets moet gebeuren. Niet iets ondernemen is roofbouw plegen op het lichaam, met alle mogelijke gevolgen van doen.

Bron: Beba, PixabayBron: Beba, Pixabay

De natuur in…

Natuurlijk kan je kiezen voor hulp vanuit de traditionele hoek en op de bank bij de coach of therapeut gaan zitten. Echter, het besef dat we steeds verder van de natuur - en daarmee onze basis – vervreemden, dringt langzaam maar zeker door. Hierop voortbordurend zijn verschillende initiatieven gelanceerd en waar we met sporten weer steeds vaker de natuur opzoeken, heeft de coach of therapeut dit ook bedacht.

Hoe werkt het?

Geen duffe kantoorpanden met kunstmatige klimaatregeling, maar de gemakkelijke loopschoenen aan en opgehaald worden om de natuur in te duiken voor een sessie. Als je op de gebruikelijke wijze over je problemen spreekt, dan is de natuur slechts een andere omgeving. Die andere omgeving is een begin en met enige regelmaat de natuur in, toont ondermeer het volgende aan:
  • Positieve stemming
  • Ontspannen
  • Prettig gevoel van binnen
  • Geluks gevoel

De natuurlijke omgeving ontspant direct en dat is belangrijk om tot spreken te komen. Vervolgens wordt de natuur in het gesprek opgenomen, waarbij een belangrijk aspect is dat de zintuigen ingezet worden. Je gaat samen ruiken, luisteren, kijken, voelen en zelfs proeven en de bedoeling is dat je gaat vertellen over wat het met je lichaam doet, wat voor sommige mensen een heel nieuwe gewaarwording is. Immers, er wordt erg veel in het hoofd geleefd en signalen van ons lichaam komen niet of nauwelijks meer door. Terug naar die basis is belangrijk, temeer je pas je problemen aan kunt pakken als je de oorzaak wegneemt en er ruimte gecreëerd wordt.

Het zijn over het algemeen intensieve trajecten waar je vaak pas halverwege tot je “kwalen” komt en, zo blijkt na de eerste onderzoeken naar deze methode, zijn enkele kwalen dan al verdwenen. Het moet ook een natuurlijk proces (go with the flow) zijn, waar je niet pasklare oplossing van de coach/therapeut vraagt, maar waar je jezelf inzet en dit enig moment ook ervaart. Langzaam maar zeker leer je als het ware dat je ongemerkt zelf keuzes gaat maken om iets bijvoorbeeld niet meer te doen, je een andere weg in wilt slaan etc. Dat de natuur daar een rol in speelt, ligt er niet dik bovenop… behalve de omgeving en de sessies waar de zintuigen ingezet worden. Een prettig bijkomend voordeel is dat mensen die een dergelijk traject succesvol hebben afgerond, ook die (natuurlijke) basis erg belangrijk zijn gaan vinden en het vast onderdeel van hun leven maken. Zo is de kans om de balans te houden ook vele malen groter en kan zelfs aanstekelijk werken naar de omgeving.

Tot slot

Of het een blijvertje is, moet nog blijken. Maar de basis is goed in het aanpakken van de oorzaak en op een natuurlijke manier die balans terug te vinden. De eerste resultaten zijn in ieder geval erg positief.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil coaching en therapie: een vergelijkingVerschil coaching en therapie: een vergelijkingTussen coaches en therapeuten bestaan duidelijke overeenkomsten, beiden werken met mensen, werken met de problemen van a…
Executive coaching en de fundamentele attributiefoutExecutive coaching en de fundamentele attributiefoutExecutive coaching draait om het coachen van hoog geplaatste leidinggevenden. Deze manier van coachen heeft veelal een a…
Manuele Therapie - Wat is het en wanneer heb je het nodig?Wat is manuele therapie? Wie mag zichzelf manueel therapeut noemen? Wanneer is het verstandig manuele therapie te volgen…
Ons leven terug in evenwicht: Polyenergetische therapieOns leven terug in evenwicht: Polyenergetische therapieVoorkomen is beter dan genezen. Steeds meer landgenoten komen daarbij tot het besef dat preventie erg belangrijk is, en…

Hartkloppingen en hartritmestoornissen: oorzaken, symptomenHartkloppingen en hartritmestoornissen: oorzaken, symptomenBij hartkloppingen heb je last van een buitengewoon krachtige, snelle of onregelmatige hartslag. Hartkloppingen worden m…
Gameboyrug: een kromme, vergroeide rugGameboyrug: een kromme, vergroeide rugHeel lang geleden kregen kinderen een bochel door kinderarbeid, tegenwoordig zorgt een welvaartsproduct voor een bochel.…
Bronnen en referenties
  • P. Th. Janssons
  • Afbeelding bron 1: Beba, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.