Sms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofd

Sms-nek: pijn aan schouders, nek en hoofd Een sms-nek is een typische klacht uit de 21e eeuw, veroorzaakt door een verkeerde werkhouding tijdens het sms'en of werken met de tablet of smartphone. Er ontstaan klachten aan het hoofd, de nek en de schouders . deze klachten bestaan uit pijn en stijfheid van de spieren. Met de juiste behandeling zijn de klachten weer snel verdwenen.

Wat is een sms-nek?

Wanneer we spreken over een sms-nek, dan gaat het over nekklachten die ontstaan door een verkeerde of ongunstige houding. Vaak ontstaat deze houding wanneer we bezig zijn met de smartphone of tablet. Toen deze twee dingen nog niet bestonden, zagen we diezelfde houding vaak tijdens het sms'en. Vandaar de benaming sms-nek. Een sms-nek is een aandoening die bij veel mensen onbekend is wat betreft benaming, maar toch krijgen veel mensen te maken met de vervelende gevolgen van een sms-nek. De sms-nek werd voor het eerst besproken door een Amerikaanse chiropractor en al gauw door velen herkend.

De verkeerde houding

Wat we vaak doen bij het gebruik van dingen als de mobiele telefoon, smartphone, e-reader of tablet, is het apparaat beneden ons hoofd houden. Hierdoor buigen we de nek en kijken naar beneden. De wervelkolom wordt in een positie gehouden die niet normaal is. Op de wervelkolom ontstaat een grote druk naar beneden toe. Het gevolg is hoofdpijn, een stijve en pijnlijke nek en pijnlijke schouders. Ook kan er een vermoeid gevoel ontstaan in de spieren en onwillekeurige samentrekkingen van de spieren.

Helaas hebben we vaak niet in de gaten dat we meerdere keren op een dag deze verkeerde houding aannemen. We zijn zo enorm gefocust op datgene wat er op het schermpje gebeurd, dat we de toenemende spanning in de nek en schouders negeren. De meeste mensen zijn bovendien zeer vaak op een dag bezig met hun telefoon, tablet of e-reader. Even pingen, whatsappen, sms'en of surfen op het internet zijn dingen die we vaak onbewust tussendoor doen. De nek en wervelkolom wordt hiermee meerdere keren op een dag verkeerd belast.

Het probleem van de 21 eeuw

De sms-nek is een vrij nieuw probleem, sinds het ontstaan van de mobiele telefoons. En dan met name de smartphones en tablets. We weten heel goed dat het niet goed is om met gebogen nek te zitten. Voor de vaste pc (desktop) nemen we dan ook maatregelen: het beeldscherm staat op ooghoogte en we zorgen ervoor dat het toetsenbord zo comfortabel mogelijk staat. Het werken met een zoiets als een tablet is heel wat lastiger. Het op ooghoogte houden van het apparaat zorgt ervoor dat we de arm gebogen en naar boven moeten houden. Geen prettige werkhouding en de arm raakt al snel vermoeid. Logisch dus dat we het apparaat laten zakken en de nek meebuigen. Maar wel een typische klacht uit de 21 eeuw.

Behandeling en herstel

Wie veel last heeft van hoofdpijn, nek-en schouderklachten, spierspasmen en vermoeidheid van de spieren, heeft waarschijnlijk te maken met een sms-nek. Geen pretje, maar niet direct zorgelijk. Met rust verdwijnen de klachten snel. Wie echter door blijft werken in de verkeerde houding met deze klachten, kan voor een verergering van de klachten komen te staan. De spieren raken geïrriteerd en er kan een ontsteking ontstaan. En dan ben je verder van huis.

Behandeling bestaat in eerste instantie uit rust en een betere werkhouding. Het apparaat waar mee gewerkt wordt, kan beter op ooghoogte gehouden worden. Er zijn standaards voor tablets te koop, waarmee het apparaat op ooghoogte gezet kan worden. Wie in de avonduren met de smartphone of vergelijkbaar apparaat werkt, kan ook lekker onderuitgezakt in bed liggen, het hoofdeinde wat hoger, kussen in de nek en de knieën opgetrokken. Het apparaat kan dan op de knieën rusten. Een ideale houding om de nek rust te gunnen.

Wanneer de klachten niet verdwijnen, dan kan men pijnstillers nemen en oefeningen doen om de spieren te versterken en soepel te laten blijven. Bij een ontsteking zal een arts ernaar moeten kijken: deze zal vaak ontstekingsremmers voorschrijven. In ernstige gevallen kan de fysiotherapeut helpen om gerichte oefeningen te doen. Het verstevigen van de nek,schouder en rugspieren staat hierbij centraal. Massage van de vermoeide spieren kan ook helpen.

In de meeste gevallen zal er vrij snel herstel optreden, in ieder geval binnen twee tot zes weken. In lichte gevallen, waarbij direct gestaakt wordt met de verkeerde werkhouding, kunnen de klachten al na twee tot drie dagen verdwijnen. Neem daarom klachten die bij een sms-nek horen serieus en pas de werkhouding meteen aan. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn door nekklachtenHoofdpijn door nekklachtenAan het ontstaan van nekklachten kunnen allerlei oorzaken ontleend worden, zoals een ongeval waardoor een whiplash ontst…
Nekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten: oorzaken en gevolgenNekklachten ten gevolge van een whiplash zijn bekend, maar er zijn veel meer oorzaken van nekklachten. Vaak realiseren m…
Pijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek: behandeling & tips bij nekpijnPijn in de nek komt bij redelijk veel mensen voor, zeker sinds de opmars van smartphone en tablet. Bij het gebruik van d…

Een oogoperatie met laserEen oogoperatie met laserEen oogoperatie met een laser kan je voorgoed van bril of contactlenzen afhelpen. Maar is het altijd de meest ideale opl…
Ingegroeide teennagel: pedicure of zelf behandelen?Ingegroeide teennagel: pedicure of zelf behandelen?Duizenden mensen krijgen jaarlijks te maken met een ingegroeide teennagel. Vooral wanneer dit bij de nagel van de grote…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.