Vitiligo en samambia

Vitiligo en samambia Duizenden planten worden er wereldwijd gebruikt als medicijn, nog veel meer tropische planten van ver weg worden alleen plaatselijk gebruikt maar geraken nu ook langzaam in Europa bekend en worden verder wetenschappelijk onderzocht. Een varen uit het tropisch regenwoud van Zuid-Amerika, Polypodium leucotomas, plaatselijk in gebruik bij huidaandoeningen, lijkt werkzaam te zijn tegen de huidaandoening vitiligo. Vitiligo (leukoderma) is een aandoening waarbij de huid pigment (melanine) verliest, waardoor er witte plekken van verschillende vorm en grootte op de huid ontstaan. Bij blootstelling van de huid aan zonlicht verbranden deze plekken sneller, omdat het beschermende melanine ontbreekt. Ongeveer 1 tot 4 % van de wereldbevolking heeft last van deze niet-besmettelijke en onschuldige huidziekte, die hoofdzakelijk een psychosociaal probleem is. In meer dan vijftig procent van de gevallen begint vitiligo voor het twintigste levensjaar; soms krijgt iemand vitiligo pas op hoge leeftijd. Het verloop van de huidziekte is moeilijk te voorspellen. Vitiligo breidt zich meestal geleidelijk uit, maar spontane (onvolledige) repigmentatie komt ook vaak voor, vooral in huid die geregeld aan zonlicht is blootgesteld.

Polypodium leucotomos of Phlebodium aureum

Polypodium leucotomos (samambaia, calaguala), een varen uit het tropische regenwoud van Centraal-Amerika, heeft mogelijk een gunstige werking bij vitiligo. Bereidingen van de varen (wortel, bladeren) worden door de inheemse bevolking van Honduras onder meer gebruikt bij zonnebrand, psoriasis, dermatitis, vitiligo en artritis. Met een wortelextract van Polypodium leucotomos zijn verschillende laboratorium- en dierstudies gedaan, die aantonen dat het antioxidatieve, ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen bezit (daling leukotrieen B4, PAF, IL-2, IL-6, TNF-α, interferon-γ en stijging IL-10). Samambaia extract verschuift de balans tussen Th1- en Th2-lymfocyten (T-helper cellen type 1 en 2) in de richting van Th2-cellen. Het wortelextract helpt mogelijk bij auto-immuungerelateerde ontstekingen met een versterkte Th1-respons.

Polypodium bij vitiligo

Polypodium extract (in de vorm van een lotion of voedingssupplement) werd getest bij 21 gezonde proefpersonen die werden blootgesteld aan zonlicht; een deel van de proefpersonen had vooraf het fotosensibiliserende psoraleen ingenomen. In beide toedieningsvormen beschermde het plantaardige extract de huid significant tegen de schadelijke effecten van zonlicht (erytheem, fototoxiciteit).
Bij vijftig proefpersonen met vitiligo is het gecombineerde effect van smalspectrum UV-B fototherapie (twee keer per week gedurende 25 of 26 weken) en een supplement met Polypodium leucotomosextract (drie keer daags 250 mg) of placebo onderzocht. Het wortelextract zorgde, in combinatie met lichttherapie, voor een significant betere repigmentatie (44 %) in het hoofd- en nekgebied dan placebo (27 %). Het effect van de behandeling was groter bij mensen met een lichter huidtype (type 2 en 3). Bijwerkingen werden niet waargenomen. Een dosis van 360 mg per dag helpt mogelijk al om repigmentatie bij vitiligo te verbeteren.
© 2013 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Witte huidvlekken worden veroorzaakt door een verstoring van de melanine in de huid. Vitiligo kan over het gehele lichaa…
Varens in de tuin, toepassing en verzorgingVarens in de tuin, toepassing en verzorgingVarens kennen we voornamelijk uit het bos, en van begroeide randen van sloten en beken. Maar ook in de tuin kent deze pl…
Varens in de tuin, planten en verzorgenVarens in de tuin, planten en verzorgenVarens zijn een mooie aanwinst in de tuin. Indien ze op de juiste plek geplant zijn vragen ze weinig verzorging maar het…
Vitiligo: oorzaak, diagnose en behandeling van de huidVitiligo: oorzaak, diagnose en behandeling van de huidHet ontbreken van grote stukken pigment wordt bij een klein gedeelte van de wereldbevolking gevonden en wordt ook wel vi…

Neurologische verschijnselen door vitaminedeficiëntiesVitaminedeficiënties komen regelmatig voor en kunnen een verscheidenheid aan neurologische aandoeningen veroorzaken. Dez…
De diagnose van galstenen is niet altijd gemakkelijkDe diagnose van galstenen is niet altijd gemakkelijkGalstenen kunnen vaak al lang voordat de diagnose gesteld is, problemen opleveren. De galblaas ligt dicht bij de lever e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Gonzalez S, et al. An extract of the fern Polypodium leucotomos (Difur) modulates Th1/Th2 cytokines balance in vitro and appears to exhibit anti-angiogenic activities in vivo: pathogenic relationships and therapeutic implications. Anticancer Res. 2000;20(3A):1567-75.
  • González S et al. Topical or oral administration with an extract of Polypodium leucotomos prevents acute sunburn and psoralen-induced phototoxic reactions as well as depletion of Langerhans cells in human skin. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 1997;13(1-2):50-60.
  • Middelkamp-Hup MA et al. Treatment of vitiligo vulgaris with narrow-band UVB and oral Polypodium leucotomus extract: a randomized double-blind placebo-controlled study, J Eur Acad Dermatol Venereol. 2007;21(7):942-950.
  • Mohammad A. Vitiligo repigmentation with Anapsos (Polypodium leucotomos). Int J Dermatol 1989;28:479.
  • Garcia F, Pivel JP, Guerrero A, et al. Phenolic components and antioxidant activity of Fernblock, an aqueous extract of the aerial parts of the fern Polypodium leucotomos. Methods Find Exp Clin Pharmacol 2006;28:157-60.
Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 11-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.