Vitiligo: oorzaak, diagnose en behandeling van de huid

Vitiligo: oorzaak, diagnose en behandeling van de huid Het ontbreken van grote stukken pigment wordt bij een klein gedeelte van de wereldbevolking gevonden en wordt ook wel vitiligo genoemd. 's Werelds meest bekende patiënt van deze aandoening was Michael Jackson. Lange tijd werd gedacht dat Michael deze aandoening verzon om bleek te kunnen worden. Echter is vitiligo een auto-immuunziekte die ieder persoon, ongeacht ras en sekse, kan ontwikkelen. Maar wat betekent het nu werkelijk wanneer er vitiligo wordt geconstateerd? En op welke wijze is vitiligo te behandelen?

De betekenis van vitiligo

Vitiligo is een menselijke huidaandoening die ervoor zorgt dat plekken huid en haar wit worden. Weinig mensen zullen hiermee in aanraking komen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 1% van de huidaandoeningen in de wereld vitiligo is. Ondanks dat maar 1% van de totale wereldbevolking aan deze ziekte lijdt, is het een veelbesproken en vrij bekende ziekte.

Beroemdheden met vitiligo

De voornaamste reden dat de term vitiligo bekend is bij het brede publiek, is vanwege Michael Jackson. Ondanks dat er geruchten rondgingen dat Jackson zijn huid met speciale bleekmiddelen liet bleken, werd het al snel aannemelijk dat hij aan een heftige vorm van vitiligo leed. In het autopsierapport van de overleden zanger werd dit bevestigd. Tevens lijdt zijn oudste zoon Prince Jackson aan deze huidaandoening. Dankzij de openbaring van Michael Jackson's vitiligo komen ook andere bekende sterren met vitiligo hiervoor uit. In bijvoorbeeld het 21ste seizoen van America Next Top Model heeft Chantelle Brown-Young laten zien dat zij met haar vitiligo de wereld aan haar voeten heeft liggen. Ook "Mad men" ster Jon Hamm heeft vitiligo en praat hier in de media openlijk over.

De oorzaak

Vitiligo wordt beschreven als een auto-immuun ziekte die bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden en rassen van invloed kunnen zijn. Immuunsysteemcellen bestrijden meestal infecties en bacteriën, maar bij vitiligo valt het immuunsysteem eigen pigmentcellen (melanocyten) aan. De vernietiging van pigmentcellen leiden tot witte vlekken op de huid en tast in veel gevallen de slijmvliezen van lippen en genitaliën aan. Maar ook haar, wimpers of wenkbrauwen worden aangevallen. Dit is niet omdat het immuunsysteem niet actief of traag is, maar eerder een gevolg van het "verkeerd gedragen" van het systeem.

De diagnose

Vitiligo is geen infectie en is tevens niet besmettelijk. Het is geen vorm van kanker en wordt ook niet veroorzaakt door voedsel. Het wordt over het algemeen niet doorgegeven aan kinderen en mensen die hieronder lijden waren voorheen meestal fit en gezond.
Sommige mensen ontwikkelen vitiligo als gevolg van trauma's bij huidwonden (zoals wonden bij chirurgie, snij of schaafwonden). Sommige mensen ervaren een achteruitgang van de ziekte in tijden van stress, maar geen enkel trauma of stressfactor kan vitiligo ontwikkelen. Mensen met vitiligo hebben veel witte vlekken op verschillende delen van het lichaam of slechts op een deel van de huid. Ook kunnen er witte haren (poliosis) en witte huid rond moedervlekken (halo-naevus) ontstaan.

Helaas is er nog geen manier gevonden om te bepalen of er vooruitgang in de bestrijding van de aandoening zit. De aandoening draagt ongetwijfeld bij aan psychologische klachten die voor velen van invloed kunnen zijn op het werk, het dagelijks leven en op relaties. Onderwijs in deze aandoening en het vergroten van de publieke bewustwording van vitiligo is een effectieve manier om dit probleem op te lossen.

Bespreek je aandoening met een dermatoloog

Vitiligo kan het beste gediagnosticeerd worden door een dermatoloog (arts die is gespecialiseerd in aandoeningen van de huid, haar en nagels). Meestal kan de dermatoloog in de spreekkamer al tot deze diagnose komen maar af en toe wordt een huidbiopsie afgenomen waarbij een stukje huid nader onder de microscoop wordt bekeken om tot deze diagnose te komen. Hoewel er geen bloedonderzoeken bestaan om vitiligo te diagnosticeren, kan er wel bloedonderzoek besteld worden om eventueel andere auto-immuunziekten uit te sluiten.

Bij de behandeling van deze aandoening is het van belang dat de dermatoloog een persoonlijk behandelplan opstelt dat alleen van toepassing is op deze patiënt. Iedere patiënt met vitiligo is uniek en heeft een eigen benaderingswijze. Iedere behandeling zal zorgvuldig en individueel gekozen moeten worden en worden gemonitord door een dermatoloog.

Mogelijke behandelingen van de huid

Hoewel niet alle patiënten met vitiligo het nodig achten om hun plekken te laten behandelen, zijn er voor de groep patiënten die dat wel wil behandelingen beschikbaar om het pigment in de getroffen gebieden terug te krijgen. Medicinale crèmes en gespecialiseerde medische licht- en laser bronnen zijn vaak de eerste stappen in de behandeling, waarbij het grootste deel van de patiënten hier positief op reageert. Deze resultaten worden meestal zichtbaar binnen de eerste zes maanden en de behandeling kan tot maximaal twee jaar worden voortgezet. Behaarde gebieden zoals de armen, benen en het gezicht reageren tijdens deze behandeling beter dan niet-behaarde gebieden zoals de handen, voeten en lippen.

Cosmetische ingreep

In bijzondere situaties kunnen chirurgische technieken worden gebruikt om pigmentatie terug te winnen. Voor degenen die alleen maar de getroffen gebieden willen verbergen zijn er cosmetische camouflagemiddelen beschikbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. Er is ook een medicinale bleekcrème beschikbaar voor mensen met zeer grote gebieden van pigmentverlies. Zij willen hun lichaam dan liever volledig wit (pigmentloos) hebben en kleur uit de weinige plekken normale huid onttrekken.

Vitiligo is al jarenlang een aandoening waar veel mysterie over bestaat. Het is daarom tijd dat de waarheid rond deze auto-immuun ziekte aan het licht wordt gebracht, dat er gedegen onderzoek voor deze aandoening komt en dat het bewustzijn rondom vitiligo wordt vergroot.
© 2015 - 2024 Ladycurious, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Witte huidvlekken worden veroorzaakt door een verstoring van de melanine in de huid. Vitiligo kan over het gehele lichaa…
Vitiligo: oorzaak, symptomen en behandelingVitiligo: oorzaak, symptomen en behandelingVitiligo: de bekende popster Michael Jackson leed aan deze huidziekte. Toch werd er ook gespeculeerd dat Michael Jackson…
Vitiligo en samambiaVitiligo en samambiaDuizenden planten worden er wereldwijd gebruikt als medicijn, nog veel meer tropische planten van ver weg worden alleen…
Vitiligo: Huidaandoening met witte vlekken in huidVitiligo: Huidaandoening met witte vlekken in huidVitiligo is een huidaandoening waarbij een verlies van kleur (pigment) bij bepaalde huidgebieden optreedt. De auto-immuu…

Minamataziekte; oorzaak, symptomen en behandelingMinamataziekte; oorzaak, symptomen en behandelingKwik is een metaal dat zwaar toxisch (giftig) is voor de mens. Dit overgangsmetaal is vloeibaar bij kamertemperatuur. We…
Beriberi, symptomen en behandelingBeriberi, symptomen en behandelingVitaminen spelen een belangrijke rol in ons leven. Zonder vitaminen kan ons lichaam niet functioneren zoals het hoort. E…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: James Heilman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://vitiligo.org.au/vitiligo-the-facts/
  • http://www.dermnetnz.org/lesions/halo-mole.html
  • http://www.britannica.com/EBchecked/topic/373742/melanocyte
  • http://edition.cnn.com/2013/05/07/showbiz/jackson-death-trial/
Ladycurious (79 artikelen)
Laatste update: 14-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.