Pijn in buik na plassen of buikpijn na plassen: oorzaken

Pijn in buik na plassen of buikpijn na plassen: oorzaken Waar kan de klacht 'pijn in de buik na het plassen' of 'buikpijn na het plassen' op duiden? In de meest gevallen wordt pijn ná het plassen geassocieerd met een urineweginfectie, maar de oorzaak kan ook gelegen zijn in een interstitiële cystitis (IC), ook blaaspijnsyndroom (BPS) genoemd. Dit is een zeldzame en pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking, welke overwegend wordt gezien bij vrouwen. Het gaat hierbij om een ontsteking van de urineblaas die niet door bacteriën wordt veroorzaakt.
Urinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.comUrinewegen / Bron: La Gorda/Shutterstock.com

Urineweginfectie

Wat is een urineweginfectie?

Urineweginfectie is de verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen. De urinewegen bestaan uit:
 • het nierbekken,
 • de urineleiders,
 • de blaas, en
 • de plasbuis.

Urinewegen

De urinewegen bestaan uit structuren waar de urine passeert voordat deze uit het lichaam is verwijderd. Een urineweginfectie wordt veelal veroorzaakt door bacteriën, in het bijzonder de Escherichia coli (E. coli), die normaal gesproken in de dikke darm voorkomt. Deze boosdoener wordt ook 'poepbacterie' genoemd. Maar het kan ook worden veroorzaakt door Chlamydia trachomatis en Neisseria gonorrhoeae.

Klachten

De klachten van een urineweginfectie zijn afhankelijk van de plaats van de ontsteking. Bij een blaasontsteking treden vaak de volgende verschijnselen op:
 • vaak (kleine beetjes) plassen,
 • vaak heb je last van pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen,
 • ook heb je vaak het gevoel alsof de blaas niet helemaal leeg is,
 • de urine is troebel, ruikt vaak anders en bevat soms bloed, en
 • soms heb je last van een stekende en hevige pijn in de (onder)buik en/of onderrug.

Veel drinken

Bij infecties van de urinewegen is het goed laten de urine goed te laten doorstromen, door veel te drinken waardoor je regelmatig moet plassen. Bij lichte blaasontstekingen kan deze maatregel voldoende zijn. Als de klachten hierdoor niet verdwijnen, dan kan de arts antibiotica voorschrijven.

Blaasontsteking

Wat is een blaasontsteking?

Hoewel vooral vrouwen getroffen worden door een blaasontsteking, kunnen mannen ook een blaasontsteking krijgen. De klachten en symptomen van een blaasontsteking zijn onder meer:

Oorzaken

Een blaasontstekingen wordt vaak veroorzaakt door darmbacteriën die zich normaal gesproken in het gebied rond de anus bevinden. Vaak is de Escherichia coli of E.coli de boosdoener. Aangezien de afstand tussen de anus en de vagina en ingang van de plasbuis bij vrouwen klein is, kunnen deze bacteriën gemakkelijk in de vagina of plasbuis komen. In de vagina zijn zure bacteriën aanwezig die darmbacteriën tegengaan, doch als darmbacteriën erin slagen via de plasbuis in de blaas te komen, kunnen ze aan de blaaswand gaan kleven en aldus een ontsteking veroorzaken.

Veelvoorkomende oorzaken van blaasontsteking bij mannen zijn onder meer:
 • Vergrote prostaat (benigne prostaathyperplasie, afgekort BPH). Mensen met een vergrote prostaat kunnen hun blaas niet goed leegplassen en hebben meer kans op een blaasontsteking. Dit komt doordat er dan steeds een restje urine in de blaas achterblijft, waarin bacteriën gemakkelijker kunnen groeien.
 • Anatomische afwijkingen of de aanwezigheid van nierstenen in de blaas kunnen leiden tot infecties.
 • Abnormale vernauwing van de urethra (urethrale strictuur), welke veroorzaakt kan worden door een ontsteking van de plasbuis als gevolg van letsel, trauma, eerdere operatie, of een infectie.

Behandeling

Mannen met een blaasontsteking moeten zich altijd melden bij de huisarts. Een blaasontsteking wordt vaak behandeld met een antibioticum.

Blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis

Wat is het blaaspijnsyndroom?

Het blaaspijnsyndroom of interstitiële cystitis is een zeldzame en pijnlijke vorm van chronische blaasontsteking. Overwegend vrouwen worden erdoor getroffen. De oorzaak van deze aandoening is (nog) onduidelijk, maar er zijn geen bacteriën of
virussen in het spel. Bij interstitiële cystitis is de blaaswand ontstoken en geïrriteerd. Als gevolg hiervan rekt deze minder gemakkelijk op, wat de capaciteit van de urineblaas doet afnemen. Je krijgt hierdoor eerder last van het pijnlijke 'volle blaas gevoel'. Er wordt gedacht aan een auto-immuunontsteking of aan een vorm van 'posttraumatische reflexdystrofie' (PD). PD kan gezien worden als een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een letsel, zoals een eerder doorgemaakte blaasontsteking. Dit kan een proces van ontregeling in gang zetten, waardoor er een permanente of recidiverende ontsteking in de blaaswand ontstaat.

Symptomen

Kenmerkende klachten van interstitiële cystitis zijn:

Deze aandoening is niet te genezen, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar die de klachten doen verminderen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikpijn laag in de onderbuikBuikpijn laag in de onderbuikBuikpijn is pijn die gevoeld wordt rondom de organen die zich in de buikholte bevinden. Pijn laag in de onderbuik kan te…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Pijn in buik en rug: oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijnPijn in buik en rug: oorzaken opgeblazen gevoel en rugpijnEen opgeblazen gevoel ontstaat vaak doordat (een teveel aan) gassen in het maag-darmkanaal geen natuurlijke uitweg kunne…
Terugkerende buikpijn bij kinderenIeder kind heeft wel eens buikpijn. De oorzaak is bijna altijd onschuldig, zoals iets verkeerds gegeten, een buikgriepje…

Wat is ‘goed slapen’?Wat is ‘goed slapen’?Bij het woord slapen zal niemand zich afvragen wat het is, maar als je een laagje dieper gaat kan het wel eens lastig wo…
Pijn in de buik na het etenPijn in de buik na het etenBuikpijn tijdens en na het eten komt bij ruim de helft van de bevolking wel eens voor. Oorzaken kunnen onschuldig zijn z…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/herjua
 • http://urologie.slingeland.nl
 • Afbeelding bron 1: La Gorda/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-12-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.