Wondzorg: Skin tears, verzorging en richtlijnen

Skin tears zijn wonden die bij de oudere bevolking voorkomen op de armen en benen en worden veroorzaakt door wrijving. De genezing van dit soort wonden is niet altijd even gemakkelijk en er dus vaak nood aan richtlijnen die men kan volgen tijdens de wondzorg van skin tears.

Definitie

Een skin tear is letterlijk vertaalt een 'scheur in de huid'. Concreet betekent dit dat de epidermis (of opperhuid) los is van de dermis (lederhuid). Een tweede mogenlijkheid is dat zowel epidermis als dermis samen los zijn van de onderliggende structuren. Dit soort wonden komt voornamelijk bij de kwetsbare oudere bevolking voor, waarbij de conditie van de huid minimaal is. Het kan zowel op de armen als benen ontstaan.

Oorzaken

De grote oorzaken van skin tears zijn wrijving en schuifkracht. Deze krachten onstaan wanneer twee huidoppervlakken over elkaar wrijven en uiteindelijk een beschadiging van de (epi)dermis optreed. Concrete oorzaken van skin tears kunnen bv zijn: Het draaien van een minder mobiele patient, een val van een bejaarde, stoten aan de hoek van een tafel of stoel,..

Classificatie

Het opdelen van skin tears in verschillende categoriën is nodig om een juiste behandeling van de wonde te kunnen starten. Elke categorie heeft immers nood aan een andere aanpak.

Skin tears worden algemeen in drie verschillende classificaties ondergebracht:

Categorie 1: Skin tears zonder weefselverlies

Categorie 1 bevat dus de skin tears waarvan zowel de dermis als epidermis nog intact zijn. Alleen zijn beide dus van elkaar gescheiden of van de onderliggende structuren. Er zijn twee soorten: Het eerste waarbij de er alleen een scheurtje te zien is, en het tweede waarbij er een 'huidflap' is die gedeeltelijk los zit van de onderkant.

Categorie 2: Skin tears met gedeeltelijk weefselverlies

Deze categorie beslaat de skin tears waarbij de huidflap niet meer volledig intact is. Een deel van de wonde is dus 'open' en om te genezen moet er gedeeltelijk nieuwe weefsel/huid worden aangemaakt door het lichaam. De bestaande flap moet steeds zo goed mogelijk beschermt worden.

Categorie 3: Skin tears met volledig weefselverlies

Hierbij is er geen sprake meer van een huidflap. Deze is tijdens of na het ontstaan van de wond volledig afgerukt van de (onderliggende) huid.

Richtlijnen bij de behandeling

Algemeen: Omdat men bij dit type wonde meestal heeft te maken met een oudere (bejaarde) doelgroep, is het van belang om onderliggende ziekten zo goed mogelijk trachten te behandelen. Ook het gebruik van bepaalde medicatie of een slecht voedingspatroon kan een goede wondheling in de weg staan.

De gekozen wondzorg (en het materiaal) moet aan volgende eisen voldoen:
 • De bestaande huidflap zoveel mogelijk beschermen/behouden
 • Zo nodig beschermen tegen bacteriele infectie (ontsmetten)
 • De wonde niet uitdrogen
 • Niet-klevend, nieuwgevormd weefsel mag tijden de verbandwissel niet worden beschadigd
 • Verminderen van pijn

Om de wonde te fixeren wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van iets niet klevend, bv. een zwachtel. Kleefpleisters in welke vorm dan ook geven altijd een risico op bijkomende skin tears.

Preventie

De preventie van skin tears richt zich vooral op drie delen:
 • Veilige omgeving: Valpreventie, voldoende verlichting, vlotte doorgang voorzien,...
 • Goede voeding: Een goede voeding en vochtinname zorgt ervoor dat de huid in optimale conditie is. Daardoor onstaan er minder snel scheurtjes.
 • Voorkom beschadiging tijdens dagelijkse zorgen: Gebruik van mechanische lift en veilige hulpmiddelen om de patient te verplaatsen. Bedek scherpe hoeken en metaal, ...
© 2011 - 2024 Chuck, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Skin tear: van huidscheur tot wondSkin tear: van huidscheur tot wondEen skin tear, of ook wel huidscheur genoemd, komt vaak voor bij oudere mensen. Dit omdat hun huid brozer is dan die van…
Wondzorg: Het TIME-modelHet TIME concept is een classificatiemodel dat binnen de wondzorg wordt gebruikt om te kunnen evalueren op korte en lang…
Elos Skin Tightening - Ervaringen en resultatenElos Skin Tightening - Ervaringen en resultatenHuidverslapping uit zich met de jaren wanneer het onderhuids bindweefsel zijn elasticiteit verliest. Crèmes zijn vaak on…
Wondzorg: Werken met honing en honingzalfWondzorg: Werken met honing en honingzalfHoningzalf is een product die in de wondzorg terug van weggeweest is. In de oudheid gebruikte men al honing om wonden te…

Obstructieve shockObstructieve shock word veroorzaakt door een (gedeeltelijke) blokkade ergens in de circulatie. De blokkade kan in het ve…
Shiga toxicogene Escherichia coli (STEC) bacterie symptomenShiga toxicogene Escherichia coli (STEC) bacterie symptomenWat zijn de symptomen van een infectie met de bacterie Shiga toxicogene Escherichia coli (STEC)? Een infectie met STEC k…
Bronnen en referenties
 • www.wondzorg.be
 • Wikipedia
 • www.dhphomedelivery.com
Chuck (30 artikelen)
Laatste update: 26-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.