Gevoel alsof er iets in de keel zit

Gevoel alsof er iets in de keel zit Het gevoel alsof er iets in de keel zit, een brokgevoel in de keel of het lijkt alsof de keel wordt dichtgeknepen. Deze drie symptomen kunnen ervoor zorgen dat u de keel overmatig gaat schrapen of veel gaat kuchen. Vaak verergert dit de klachten alleen maar. Soms ontstaat er zelfs angst voor een ernstige ziekte. Niet altijd is een onaangenaam gevoel in de keel ernstig. Vaak is de oorzaak zelfs onschuldig zoals het vastzitten van een capsule, stress of spanning. Soms is er sprake van een onderliggende aandoening of ziekte.

Gevoel alsof er iets vast zit in de keel

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: het gevoel alsof er iets in de keel lijkt vast te zitten of het gevoel dat er iets in de weg zit. Dit gevoel kan variëren van een brok in de keel tot het gevoel dat de keel wordt dichtgeknepen. Ook kan er een gevoel van benauwdheid optreden. Vaak probeert men dit gevoel weg te slikken maar het verdwijnt niet. Ook schrapen met de keel of hoesten laat het vervelende gevoel niet verdwijnen. Onderstaand een aantal mogelijke oorzaken.

Pil/tablet doorgeslikt maar hij hangt vast in de keel

Een oorzaak voor het gevoel dat er iets in de keel zit is soms het doorslikken van een pil, tablet of capsule. Wanneer deze zonder water worden doorgeslikt kunnen ze wel eens tijdelijk in de keel blijven hangen. Vooral capsules hebben sneller die neiging. Doorspoelen met water verhelpt het probleem vaak al snel. Bovendien raakt een capsule ook uit zichzelf los omdat de wand van de capsule oplost. Dit kan een branderig gevoel in de keel geven wanneer de inhoud in de keel vrijkomt. Ondanks dat de capsule of tablet is doorspoeld met water, kan het gevoel aanwezig blijven dat deze nog in de keel vastzit. De zenuwen blijven enige tijd het gevoel af geven aan de hersenen. Dit kan komen door een lichte irritatie van de slokdarm.

Globus

Een globusgevoel betekent een brok in de keel voelen. Vaak is hier de oorzaak stress. Niet altijd merken we dat we te maken hebben met stress. Onbewust kunnen we dagelijks aan heel wat dingen denken terwijl we ons lichamelijk goed voelen. Dat het lichaam langzaam uitgeput raakt, merken we niet. De eerste verschijnselen zijn vaak hartkloppingen, vermoeidheid of het globusgevoel. Een brok in de keel voelt aan alsof de keel verdikt is, er iets in de weg zit en soms alsof de keel dicht wordt geknepen. Het is hierbij belangrijk om de keelspieren te (leren) ontspannen bij spanning en stress. Eventueel kan een logopediste hierbij helpen. Bij langdurige stress kunnen kalmerende middelen gebruikt worden. Dit kunnen ook homeopathische middelen zijn.

Schrapen van de keel veroorzaakt irritatie

Bij een verkoudheid of een ontsteking van de keel zijn we sneller geneigd de keel te schrapen om overtollig slijm of een kriebelgevoel weg te krijgen. Wie veelvuldig de keel schraapt kan hierdoor een irritatie van de keel oplopen. De slokdarmwand kan zodanig geïrriteerd raken dat er een gevoel optreedt alsof er iets in de keel zit. Hierdoor gaan we nog meer de keel schrapen. Het gevolg is dat het gevoel alleen maar meer toeneemt. Vaak is het op te lossen door deze vicieuze cirkel te doorbreken: ophouden met schrapen. In plaats daarvan kan men beter kleine slokjes water drinken wanneer de keel kriebelig of rauw aanvoelt. Na verloop van tijd zal het gevoel helemaal verdwijnen. De keel herstelt vanzelf.

Schildklieraandoening

De schildklier is een klein orgaan dat voor en onder het strottenhoofd ligt en schildklierhormonen produceert. Bij een schildklieraandoening kan de schildklier vergoot zijn. Dit is voelbaar als een brok in de keel. Vaak is er ook sprake van keelpijn en een slijmerig gevoel in de keel. Vaak zien we ook andere symptomen zoals hartritmestoornissen, plotseling gewichtsverlies of gewichtstoename. De arts kan het bloed testen op afwijkingen van de schildklier. Wanneer deze positief blijkt, wordt er vaak een behandeling middels medicijnen gestart. Hiermee zal uiteindelijk ook het brokgevoel in de keel verdwijnen.

Verhoogde spierspanning

Bij een verhoogde spierspanning zijn de spieren continue aangespannen terwijl dit niet nodig is. Spieren spanning zich normaal gesproken alleen aan om een beweging uit te voeren of om een kracht op te vangen. Maar soms gaat het mis en blijft er een continue verhoogde spierspanning. Wanneer dit in de ledematen voorkomt zien we houterige bewegingen. Bij een verhoogde spierspanning in de keel is er het gevoel dat de keel wordt dichtgeknepen of dat er iets in de keel zit. Een oorzaak kan stress zijn, maar komt ook voor bij bepaalde ziekten en aandoeningen. Bij dit soort klachten moet de arts bekijken welke spier(groep) moeite heeft te ontspannen. De verhoogde spierspanning wordt vaak waargenomen aan het strottenhoofd of aan de slokdarm.

Allergische reactie

Bij een allergische reactie reageert het lichaam overmatig op een onschuldige stof. Dit kan voedsel zijn, huisdierschilfers-of haren, pollen en grassen of een insectensteek-of beet. Vaak is een allergische reactie herkenbaar door tranende ogen, neusvloeiing, eczeem of andere huidreacties en som ook door een gezwollen keel en het gevoel dat er iets in de keel zit. Afhankelijk van de allergie kan deze behandeld worden. Vaak worden er medicijnen toegediend die de overgevoeligheid verminderen of de reacties van het lichaam terugdringen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Globus pharyngeus: Brokgevoel in keel (meestal onschuldig)Globus pharyngeus: Brokgevoel in keel (meestal onschuldig)Ongeveer één op de twintig patiënten die een KNO-arts bezoekt, heeft last van globus pharyngeus, een symptoom waarbij ee…
Een brok in je keel, wat kan er aan de hand zijn?Een brok in je keel, wat kan er aan de hand zijn?Je voelt iets ter hoogte van het strottenhoofd, maar het gaat niet weg, ook niet als je slikt of kucht. Als het vervelen…
Brok in de keel gevoel: oorzaken, symptomen en behandelingBrok in de keel gevoel: oorzaken, symptomen en behandelingEen brok in de keel gevoel of brokgevoel in de keel (globus gevoel of globussensatie) komt vaak voor. Een brok in de kee…
Pijn aan de adamsappelPijn aan de adamsappelPijn aan de adamsappel is pijn die gevoeld wordt in het strottenhoofd, rondom de adamsappel. Dit kan zowel bij mannen al…

Anemie (bloedarmoede)Anemie (bloedarmoede)Anemie, ook wel bloedarmoede genoemd, is een aandoening waarbij er sprake is van een te laag hemoglobinegehalte in het b…
Ingescheurde en droge nagelriemen kunnen pijnlijk zijnIngescheurde en droge nagelriemen kunnen pijnlijk zijnIngescheurde nagelriemen maken uw handen en nagels er niet mooier op, maar behalve dat is een ingescheurde nagelriem alt…
Bronnen en referenties
  • Keel-, neus- oorheelkunde en hoofd-halschirurgie, Graamans, de Heyning, de Vries
  • Interne geneeskunde, vd Meer, Stehouwer
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.