Ingescheurde en droge nagelriemen kunnen pijnlijk zijn

Ingescheurde en droge nagelriemen kunnen pijnlijk zijn Ingescheurde nagelriemen maken uw handen en nagels er niet mooier op, maar behalve dat is een ingescheurde nagelriem altijd lastig en vaak ook pijnlijk. Sommige nagelriemen scheuren tot bloedens toe in. De meeste mensen hebben er vooral ís winters veel last van, maar er zijn ook genoeg mensen die ook in de zomer regelmatig een ingescheurde nagelriem hebben. Het onderliggende probleem is vaak dat de nagelriemen te droog zijn. Ze zijn dan niet meer flexibel genoeg en kunnen zo bij bepaalde bewegingen gemakkelijk inscheuren. Goed insmeren met een goede, vette crème is een optie, maar bij sommige mensen helpt zelfs dat niet. Er zijn echter meer mogelijkheden om aan dat probleem iets te doen. Een daarvan is bijvoorbeeld het insmeren met Calendula zalf, maar er is meer.

De nagelriem beschermt de overgang van nagel naar huid

Nagelriemen zijn niet overbodig en hebben een belangrijke functie. Ze beschermt de overgang van nagels naar de huid tegen het indringen van bacteriën, schimmels en vuil. Droge en ingescheurde nagelriemen zijn dus een gevaar. Ontstekingen zijn niet ondenkbaar en die kunnen gevaarlijker zijn dan u denkt. Een eenmaal begonnen ontsteking onder de nagelriem is soms moeilijk te verwijderen. Vaak moet de dokter eraan te pas komen. Voorkomen is echter beter dan genezen.

De oorzaak van ingescheurde nagelriemen

Ingescheurde nagelriemen ontstaan als de nagelriemen te droog zijn en vast gaan zitten aan de nagel. Dat verklaart meteen waarom het probleem meestal in de wintermaanden speelt. ís Winters is de huid meestal droger door de koude wind, de droge vrieslucht en eventuele te droge lucht binnenshuis door de brandende verwarming.

Niet elke huid is er gevoelig voor

Niet iedereen heeft last van droge huid en dat betekent gewoon dat ook de aard van de huid en vooral van de nagelriem meespeelt. Met een drogere huid van de handen hebt u vaak ook meer last van droge nagelriemen.

Ingescheurde nagelriemen kunnen vaak pijnlijk zijn

Een ingescheurde nagelriem is niet zo onschuldig als het vaak lijkt. Vooral als er aan een velletje getrokken wordt en er een klein wondje ontstaat, kunnen daar bacteriën en schimmels door binnendringen. Het nagelbed kan ontsteken en dat kan flink pijnlijk zijn.

Meteen behandelen

Het is dan ook heel verstandig om een dergelijke ontsteking meteen te behandelen door bijvoorbeeld dagelijks de vinger een kwartier in een mok water te houden, waarin soda is opgelost, zodat de ontstekingsplaats ontsmet wordt. Gaat het na een paar dagen niet over, ga dan naar de huisarts om erger te voorkomen.

Invloed op de nagel

Ook de nagel zelf kan beïnvloed worden door vastzittende, droge nagelriemen. Alle nagels groeien immers en een nagel zal vooruit willen, terwijl de droge, vastzittende nagelriem haar daarbij tegenhoudt. De nagelriem scheurt in, maar als dat niet gebeurt, lijdt de nagel mee en kan daardoor zelfs lichtelijk vervormen, omdat ze niet kan doorgroeien zoals ze dat wil.

Nooit aan een velletje trekken

Zit er een los velletje aan een ingescheurde nagelriem, trek er dan niet aan, maar knip het hooguit voorzichtig af. Peuter er ook niet aan. Vooral als het plekje af en toe steekt, wordt uw aandacht er nogal eens naar toe getrokken en de neiging om eraan te komen is dan vaak groot. Trekken en peuteren veroorzaken echter altijd grotere beschadigingen en zijn ook niet de oplossing van het probleem. U kunt alleen meer last van het beschadigde stukje krijgen.

Droge, ingescheurde nagelriemen voorkomen

Gebruik een goede crème om de handen, en vooral de nagelriemen, voor het slapen gaan mee in te smeren. Er is ook speciale ontstekingsremmende nagelriemcrème en speciale olie voor nagelriemen, maar die zijn nogal duur. Gewone vaseline, handcrème of amandelolie doen het meestal even goed. Zelfs zonnebloemolie kan goed helpen en is niet duur in het gebruik.

Handschoenen gebruiken bij nat of vuil werk

Wie erg droge nagelriemen heeft kan het beste huishoudhandschoenen dragen bij vuil en nat werk. Smeer dan wel van tevoren de handen en vooral de nagelriemen al in met olie of vette crème. Het dragen van handschoenen bij natte werkjes kan overigens ook het ontstaan van kloven aan de toppen van de vingers voorkomen.

Uiercrème gebruiken

Wat uiercrème kan goed helpen als u voor het slapen gaan de handen en vooral de nagelriemen ermee insmeert. Uiercrème is al heel lang in de handel en staat bekend om zijn goede eigenschappen. Wie alles al eens geprobeerd heeft, kan hier goede resultaten mee halen.

De nagelriem terugduwen of niet?

Duw daarnaast, alleen als het nodig is, de nagelriemen met een zacht bokkenpootje terug, maar doe dat alleen direct na het bad of na de douche, want dan zijn de droge nagelriemen geweekt en zacht. U kunt ze dan bij het terugduwen niet zo snel beschadigen. Ga de droge nagelriemen echter nooit met een hard, metalen bokkenpootje of een ander hard voorwerp te lijf, want dat zal een droge nagelriem meestal direct beschadigen, waarna u met een nieuw probleem zit.

Droge nagelriemen nooit bijknippen

Het bijknippen van nagelriemen is niet zo goed. Sommige nagelstudio's doen het wel, maar in de opleidingen van hairstylisten is het niet voorzien, vanwege de belangrijke, beschermende functie die zij voor de nagels hebben. Beter is het om ze te behandelen, zodat het probleem verdwijnt.

Contact met water en grond

Vooral mensen die vanwege hun werk dagelijks vaak met hun handen in het water zitten of elke dag met grond in aanraking komen, moeten hun handen vaker goed schoonmaken en met crème of olie verzorgen. Dat kan natuurlijk niet altijd tijdens het werk, maar wel ervoor en erna en vooral wat vaker in het weekend en tijdens vrije dagen en vakanties.

Grond droogt de huid uit

Het klinkt misschien raar, maar ook grond droogt de nagelriemen uit en veroorzaakt vaker ingescheurde nagelriemen. Wie er veel last van heeft, maar wel in de tuin wil werken kan beter een paar tuinhandschoenen dragen, zodat het contact met de aarde minimaal is.

Goed verzorgen

Ingescheurde nagels kunnen een erg lastig probleem zijn, maar met een goede verzorging kunt u er wel iets aan doen. Overigens helpt ook goede en gevarieerde voeding om de nagelriemen zo gezond mogelijk te houden. In combinatie met de hier boven staande extra verzorging is het probleem goed onder controle te houden.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ingescheurde nagels herstellenIngescheurde nagels herstellenEen ingescheurde nagel zorgt vooral voor pijn. De nagel is hierbij ingescheurd tot op het nagelbed (het roze gedeelte va…
Nagelstyling: nagelriemen verzorgenNagelstyling: nagelriemen verzorgenBij een goede verzorging van handen en nagels hoort ook de verzorging van de nagelriemen. Gezonde nagelriemen zorgen erv…
Hoe houd je je nagels mooiHoe houd je je nagels mooiNagels hebben normaal gesproken als functie dat je geen eelt krijgt op je vingertoppen. Maar veel vrouwen vinden ook dat…
Omloop of paronychium, symptomen en behandelingOmloop of paronychium, symptomen en behandelingRuim 2 miljoen Nederlanders hebben last van dwangmatig nagelbijten. Dit is iets dat al vaak in de jeugd ontstaat. Niet a…

Gevoel alsof er iets in de keel zitGevoel alsof er iets in de keel zitHet gevoel alsof er iets in de keel zit, een brokgevoel in de keel of het lijkt alsof de keel wordt dichtgeknepen. Deze…
De invloed van stress op het lichaamDe invloed van stress op het lichaamZit je lekker in je vel dan kun je relatief veel langdurig aan. De gezondheid kan minder worden door invloed van druk, a…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 13-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.