Een brok in je keel, wat kan er aan de hand zijn?
Je voelt iets ter hoogte van het strottenhoofd, maar het gaat niet weg, ook niet als je slikt of kucht. Als het vervelende gevoel langer aanhoudt dan kan het je flink ongerust maken. Het voelt als een brok in je keel, een soort van slijmprop of als een korreltje wat maar in je keel blijf hangen. Is het iets onschuldigs of is het goed om naar de huisarts te gaan? Er zijn veel vrouwen in de overgang die last hebben van een brok in de keel. Maak het bespreekbaar, dat lucht op.
Inhoud artikel
Hoe kun je een brokgevoel omschrijven?
Het lijkt alsof er een slijmprop in je keel zit, die maar niet weg wil gaan. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat er een korreltje in je keel zit. Vaak voelt het branderig, pijnlijk en geïrriteerd bij de keel.
Helpt slikken, kuchen of schrapen?
Meestal voel je het brok ter hoogte van het strottenhoofd en bent geneigd om steeds te slikken, te kuchen of te schrapen. Maar het helpt niet om het vervelende gevoel te laten verdwijnen, het kan er juist erger door worden. Je gaat je
keel- en halsspieren aanspannen en als die in gespannen toestand blijven dan blijft ook het brokgevoel in stand. Het is verstandig om met je klacht naar de huisarts of KNO-arts te gaan. Mocht er niets uit het onderzoek komen dan is dat meestal een geruststelling, kun je je daardoor weer wat meer ontspannen en kunnen de klachten langzamerhand minder worden. Wordt er een lichamelijke oorzaak gevonden dan kan daar iets mee gedaan worden. Waar de meeste mensen het bangst voor zijn is dat er
keelkanker wordt geconstateerd, maar die aandoening
komt zelden voor gelukkig.
Een brokgevoel tijdens het eten en een schorre of hese stem
Als je last hebt van een brokgevoel tijdens het eten in combinatie met een schorre of hese stem, dan is het raadzaam om naar een arts te gaan. Je hebt dan kans dat het om een niet onschuldig brokgevoel gaat. Er kan onderzoek gedaan worden naar welke lichamelijke aandoening het brok in je keel veroorzaakt.
Lichamelijke aandoeningen die een brokgevoel kunnen veroorzaken
Er zijn vele oorzaken bekend van het brokgevoel, zoals Angina Pectoris, een vergrote schildklier, een Zenkers Divertikel (zit bij de slokdarmingang), spierspanning bij de slokdarmingang, maar ook iets heel anders zoals slijtage van de halswervels. Verdikkingen die ontstaan aan de randen van de halswervels als iemand ouder wordt kunnen tegen de slokdarm drukken en een brokgevoel veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken:
- Veel mensen zullen direct denken aan keelkanker, maar gelukkig komt deze aandoening zelden voor. Als je veel rookt of veel drinkt neemt de kans op keelkanker toe. De oorzaken voor een brok in de keel zijn eigenlijk heel verschillend.
- Het kan komen door ontstekingen van de neusbijholten of door een chronische keelontsteking. Maar ook een verstopte neus veroorzaakt door een huisstofmijtallergie kan een brokgevoel veroorzaken.
- Het strottenhoofd kan ook de boosdoener zijn. Als je je stem verkeerd gebruikt kan er spierspanning ontstaan van het strottenhoofd en dit kan een brokgevoel veroorzaken. Er kan ook sprake zijn van een aanlegstoornis van het strottenhoofd: de stembanden sluiten niet altijd goed en dit kan leiden tot een brokgevoel en heesheid.
- De tongamandel bevindt zich helemaal achter op de tong. Als je keelamandelen zijn verwijderd dan kan dit ertoe leiden dat de tongamandel groter wordt en een vervelend gevoel veroorzaakt. Een ontstoken tongamandel kan ook een brokgevoel veroorzaken, dan heb je meestal ook last van een vieze smaak in je mond en een hoge lichaamstemperatuur.
Onderzoeken die gedaan kunnen worden
Er zijn verschillende onderzoeken die gedaan kunnen worden om de oorzaak te vinden van een brokgevoel. Het is niet zo dat alle onderstaande onderzoeken gedaan moeten worden.
De KNO-arts kan starten met keelspiegelen. Er wordt met een spiegeltje (en een lamp) gekeken naar de keel en strottenhoofd. Een arts kan ook met een buigzaam slangetje (fiberscoop) het keelgebied inspecteren. De neus- en keelholte kunnen dan verdoofd worden, na het onderzoek mag je een uur niet eten of drinken in verband met verslikkingsgevaar. Naast de keel kan ook de slokdarm onderzocht worden (oesophagoscoop). Dit is een uitgebreider onderzoek en je zal hiervoor naar de polikliniek moeten komen. Ook bij dit onderzoek moet je na een verdoving een uur wachten met eten en drinken. Als men denkt dat allergie de oorzaak is dan zal er allergologisch onderzoek worden gedaan, het gaat dan meestal om een huidtest, maar ook kan er bloed worden onderzocht. Het is ook mogelijk dat er röntgenfoto’s worden gemaakt als je last hebt van een brokgevoel, of een scan. Maar dit laatste (scan) wordt zelden gedaan. Tenslotte kan logopedie verlichting brengen, door een betere lichaamshouding, een juiste manier van ademhalen en het ontspannen gebruiken van de stem kunnen de klachten verdwijnen.
De behandeling van een brok in de keel
Er zijn hele verschillende oorzaken mogelijk en al die oorzaken behoeven hun eigen behandeling. Dit kun je dus het beste bespreken met je (KNO)arts als deze het onderzoek heeft afgerond. Bedenk wel dat duidelijkheid heel belangrijk is. Of je wordt gerustgesteld en de klachten verdwijnen vanzelf weer, of als er daadwerkelijk iets aan de hand is, kan er iets aan gedaan worden.
Vrouwen in de overgang en een brok in de keel
Op fora voor vrouwen in de overgang lees je vaak dat vrouwen last hebben van een brok in de keel en dat het veel angst oplevert. Ga naar de huisarts en bespreek de klachten, blijf er niet mee lopen.