Voeding en een slechte adem; wat kun je zelf doen?

Hoeveel relaties zullen er wel niet beëindigd zijn vanwege een slechte adem van één van de partners? Halitose of slechte adem is een veelvoorkomende aandoening. Het is van grote invloed op jezelf en je omgeving en het is noodzakelijk om dit te voorkomen. Vaak denken we dat een frisse adem een kwestie is van beter poetsen, maar hoewel een slechte adem vaak wordt veroorzaakt door slechte mondhygiëne, zijn er tevens nog andere factoren op van invloed waaronder slechte voedingsgewoonten. Ook hier kun je met goede kennis van deze aandoening zelf aan de slag om een betere adem te realiseren.

Oorzaken

Roken, diabetes, leveraandoeningen, ontstoken tandvlees, gaatjes, keelontstekingen, darmaandoeningen; enkele van de overige factoren die kunnen bijdragen aan een slechte adem. Een onfrisse adem is een aandoening die vrij snel en eenvoudig behandeld kan worden middels een combinatie van gezonde voeding en goede mondhygiëne. Echter, in een aantal gevallen zullen de klachten niet gelijk overgaan. Dan is het zaak om na te gaan of de slechte adem niet door een gezondheidsprobleem wordt veroorzaakt en is het aan te raden een bezoek aan de huisarts te brengen. In het algemeen zijn voedingsmiddelen die scherp of pittig gekruid zijn dikwijls de boosdoeners van het probleem. Maar ook bijvoorbeeld kazen zoals Roquefort, Camembert of geitenkaas of ansjovis, salami en olie uit conservenblikjes. Deze voedingsmiddelen geven namelijk een geur af die zo´n 24 uur in onze mond aanwezig blijft, ongeacht of we nu veel onze tandenpoetsen of niet. Bier, koffie, whisky en wijn laten plak achter op onze tanden. En elke keer als we uitademen komt de geur van die plak vrij.

De oplossing: verse voeding

Wanneer we om welke reden dan ook last hebben van een slechte adem en we daardoor sociale problemen ondervinden, is de beste manier om er meteen iets aan te doen door gedurende één week en minstens tijdens de helft van alle maaltijden rauw voedsel te eten. Allerlei soorten verse, rauwe groenten en fruit. De overige voedingsmiddelen moeten bij voorkeur gestoomd worden of gegrild. Ook moet men ervoor zorgen om geen voedsel te eten dat makkelijk tussen de tanden kan blijven zitten en daardoor gaatjes kunnen veroorzaken. Het is daarom aan te bevelen om bijvoorbeeld geen draadjesvlees, appels met schil (hoewel gezond), suiker of snoep te eten, dat typische snoepgoed waar kinderen en niet op de laatste plaats ook volwassen vaak dol op zijn onderwijl we op televisie een film kijken. Om de overtollige darmbacteriën te verwijderen, is het goed om één dag een sapdieet te volgen en alleen maar citroensap te drinken.

Mondhygiëne

Geen enkele van de hierboven genoemde voedingsmaatregelen zullen ergens toe leiden als niet na elke maaltijd de tanden worden gepoetst. En ook de tong, die vaak wordt overgeslagen, dient te worden gereinigd. Tandenpoetsen moet nauwkeurig gebeuren en in een aantal gevallen is het raadzaam om ook te flossen en tandenrages te gebruiken. Zo worden de etensresten verwijderd die zich tussen de tanden bevinden en die naast het veroorzaken van tandvleesontstekingen ook vaak de veroorzaker zijn van een slechte adem. Veel mensen gebruiken hun tandenborstel tot er bijna geen haar meer op zit. Ze weten niet dat het beter is om maandelijks of nadat men ziek is geweest een nieuwe tandenborstel aan te schaffen. Het is ook belangrijk de tandenborstel na elke poetsbeurt goed
schoon te maken. Dat doe je door de borstel in een glas met waterstofperoxide of druivenextractoplossing te plaatsen. Dit is de enige manier om te voorkomen dat bacteriën zullen groeien en vervolgens weer in de mond terecht komen. De speciale mondwaters die je in de winkel kunt kopen zijn niet de meest efficiënte manier om van een slechte adem af te komen. In eerste instantie verwijderen
mondwaters bacteriën in de mond wel, maar als het mondwater echter is uitgewerkt ditzelfde effect heb je bij het eten van een fris mondsnoepje of het kauwen van kauwgom komen de bacteriën feitelijk heftiger weer terug. Bovendien als mondwater niet op de juiste wijze gebruikt wordt, kan het tandvleesontstekingen of andere ontstekingen in de mond veroorzaken.

Levenstijl

Een goede mondhygiëne is heel belangrijk. We moeten na elke maaltijd onze tanden meer poetsen én onze tong reinigen, meer flossen en tandenrages gebruiken en de tandenborstel na elk gebruik ook schoonmaken. Allemaal om ervoor te zorgen dat er geen etensresten meer tussen de tanden achterblijven. Ook voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Het is bijvoorbeeld aan te raden om voedingsmiddelen te stomen of te grillen en vooral geen pittige specerijen te eten.

Aan te bevelen voedingsmiddelen

 • Groenten: Elke groentesoort is geschikt. Bij voorkeur vers, rauwe groenten.
 • Portie: minstens één portie (100 gram of een bord) per dag
 • Graanproducten:, brood, rijst en pasta: Volkoren graanproducten. Volkorenbrood en -koekjes.
 • Portie: dagelijks 60 gram.Volkorenrijst en -pasta, bij voorkeur bij de lunch.
 • Portie: dagelijks één kom graanproducten, 60 gram volkorenbrood en -koekjes per dag; 80 gram rijst en pasta, bijna dagelijks.
 • Vis en peulvruchten: Vette vissoorten, zoals zalm, sardientjes, makreel. Peulvruchten zoals linzen, doperwten, bonen. Met name in combinatie met rijst of groente.
 • Portie: 100 gram vis, tenminste 5 keer per week; peulvruchten, een bord gekookte peulvruchten of 80 gram gedroogde peulvruchten, tenminste drie of vier keer per week.
 • Vlees en eieren: Het is aan te raden om een paar dagen geen vlees te eten in het geval van een slechte adem, met name vlees dat gemakkelijk tussen de tanden blijft zitten.
 • Fruit: Elke soort fruit is geschikt, behalve fruit dat gemakkelijk tussen de tanden blijft zitten zoals appel met schil.
 • Portie: tenminste twee stuks fruit elke dag.
© 2013 - 2024 Bernadetbijs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halitose (slechte adem) volgens hoogleraar Edwin WinkelHalitose (slechte adem) volgens hoogleraar Edwin WinkelHoogleraar tandheelkunde Edwin Winkel wil het taboe op slechte adem (halitose) doorbreken. Volgens hem is het behandelen…
Wat is halitose of slechte adem? Oorzaken halitoseWat is halitose of slechte adem? Oorzaken halitoseHalitose is de vakjargon voor een buitengewoon slechte adem. Het woord is Latijn, en kan letterlijk vertaald worden naar…
Een slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook is niet zo erg, maar als je altijd last hebt van een slechte adem…
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…

Rug-Rol Stretcher doeltreffend voor bestrijding rugklachtenVeel voorkomende klachten met betrekking tot de gezondheid zijn rugklachten. Aandoeningen van de rug kunnen veel pijn ve…
Bronnen en referenties
 • Bureau Natuurlijke Voeding & Gezondheid (BNVG)
Bernadetbijs (11 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.