Afte in de mond: oorzaak en behandeling

Afte in de mond: oorzaak en behandeling Een pijnlijk wit puntje dat om de randen rood is en zich in je mond bevindt? Dat kan bijna alleen maar een afte zijn. Een afte in de mond komt bij veel mensen eens in de zoveel tijd voor en de een heeft er meer last van dan de ander. Gelukkig zijn er middeltjes die je snel van die vervelende aften af kunnen helpen. Denk eens aan Aftamed, Pyralvex of Teejel. Wat de oorzaak van de vervelende mondzweertjes is is zeker maar bepaalde factoren vergroten de kans op het ontstaan ervan.

Afte in de mond


Een afte in de mond: wat is een afte?

Een afte of aft is een wit plekje of zweertje binnen in de mond. Bijna iedereen heeft er wel eens een of meerdere gehad. Ze zijn meestal tussen de 2 en 6 millimeter in doorsnede, maar kunnen in sommige gevallen ook groter zijn. Rondom het witte plekje is het vaak rood en doet het ontstoken aan. Ze komen op allerlei plekken in de mond voor: op het tandvlees, het wangslijmvlies, verhemelte of de onderkant van de tong. Het gaat dan om het niet verhoornende plaveiselepitheel. Normaal heb je er maar eens in de zoveel tijd een keertje last van, maar er zijn ook mensen bij wie het telkens terug komt. In dit geval noem je het recidiverende orale ulceraties (R.O.U.).

Verschillende soorten aften

Aften bestaan in drie verschillende soorten en formaten. Een kleine afte heeft een omvang van zo'n 2 tot 6 millimeter. Het duurt ongeveer één tot twee weken tot deze afte volledig verdwenen is. De grote afte kan groter dan een centimeter worden. Deze aften zijn bijzonder pijnlijk en het kan wel twee maanden duren voor deze volledig is verdwenen. In de meeste gevallen hou je hier een litteken aan over. Een derde soort is de herpetiforme afte. Dit heeft niks te maken met herpes, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Dit is een vorm waarbij de aften in zeer grote aantallen tegelijk voorkomen. Het kunnen er wel honderd worden. Ze genezen net als de kleine aften in één tot twee weken. Omdat ze door de hele mond verspreid voorkomen is het wel zeer pijnlijk en is het vaak lastig om vast voedsel te eten. Drinken door een rietje geeft dan vaak de minste pijn.

Hoe kom je aan aften?

De oorzaak van aften in de mond is heden nog niet bekend. Wel zijn er een aantal zaken waarvan gezegd kan worden dat het de kans op de vorming van aften bevorderd. Het gaat om:
 • Tekort aan vitamines (voornamelijk vitamine B tekort, en niet een vitamine C-tekort)
 • Letsel aan de mond
 • Overblijfsel van tandheelkundige behandeling
 • Stoppen met roken
 • Stress en angst
 • Overgevoeligheid of allergie voor benzoëzuur of bepaalde bestanddelen van mondspoeling of tandpasta
 • Hormonale schommelingen tijdens de menstruatie

Dit wil niet zeggen dat mensen die met geen van bovenstaande factoren te maken hebben nooit last zullen krijgen van aften in de mond. Het zijn enkele zaken die de kans erop waarschijnlijk vergroten.

Hoe kom je van een afte in de mond af?

Er is geen wondermiddel dat zorgt dat je binnen een uurtje van een afte in de mond af bent. Het is echter wel zo hinderlijk dat er gelukkig producten op de markt zijn die het leed kunnen verlichten. Voorbeelden van zaken waarmee je de afte kunt behandelen zijn:
 • Evisense Pro Aften Gel (op basis van hyaluronzuur) werkt pijnverlichtend en genezend
 • Pyralvex (op basis van salicylzuur, alcohol en rabarberextract)
 • Chloorhexidine (antiseptica) om de mond mee te spoelen
 • Aftamed (op basis van hyaluronzuur, zowel verkrijgbaar als mondspoelmiddel en mondspray)
 • Teejel (op basis van salicylzuur)
 • Aloclair Gel (op basis van aloë vera extract) tegen pijn en verspreiding
 • Neomycine crème (ter afdichting van de zenuw die de pijn veroorzaakt)
 • Tetracycline (antibiotica) tevens om te spoelen
 • Lotagen (coagulerende agentia)
 • Kenacort A (steroïden) mondzalf
 • Lidocaïne gel (anesthetica) enkel tegen de pijn, ter verdoving
 • Hydrall (vloeistof aan te stippen met een wattenstaafje)
 • Natriumperboraat ter ontsmetting

Waarschijnlijk helpt de inname van extra vitamine B zowel bij het voorkomen als verhelpen van aften. Vitamine C heeft hier ondanks vele fabeltjes hoogstwaarschijnlijk geen enkele invloed op. De meeste van de genoemde producten zijn via drogist, apotheek of webshop verkrijgbaar.
© 2009 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aften in de mond, op de tongAften in de mond, op de tongAften in de mond, op de tong. Aften zijn zeer pijnlijk. Het zijn zweertjes die in de mond voorkomen. Ze veroorzaken voor…
Aften in de mond: oorzaken, behandeling, tips & middeltjesAften in de mond: oorzaken, behandeling, tips & middeltjesHeb je vaak last van een afte in je mond? Dan bestaat de kans dat je immuunsysteem verzwakt is. Een verminderde weerstan…
Zweertje in de mond of zweertje op tong: aften, wat te doen?Zweertje in de mond of zweertje op tong: aften, wat te doen?Last van een zweertje in de mond of op de tong? Sommige mensen hebben regelmatig last van een pijnlijk zweertje in de mo…
Aften; oorzaken, verschijnselen en behandelingAften; oorzaken, verschijnselen en behandelingAften zijn pijnlijke zweertjes die in de mond voorkomen. Ze zijn rond of ovaal van vorm en zijn rood van kleur, met een…

Rustelozebenensyndroom (RBS): vormen, oorzaken & behandelingRustelozebenensyndroom (RBS): vormen, oorzaken & behandelingHet rustelozebenensyndroom of Restless Legs-syndrome kan je levenskwaliteit ernstig verstoren, en dit zowel 's nachts al…
Kanker, hoe herken je kanker?Kanker, hoe herken je kanker?Omdat er zoveel verschillende soorten kanker zijn, die elk hun eigen kenmerken (kunnen) hebben, is het niet eenvoudig om…
Bronnen en referenties
Reacties

Marayffa, 22-01-2013
Ik weet niet wat ik op me tandvlees heb maar het doet heel erg zeer ik kan nauwelijks etenů Mijn moeder zegt dat ik een aft heb maar ik heb er maar een bovenin mijn mond. Wat moet ik doen? Jullie enig raad? Reactie infoteur, 23-01-2013
Ik denk dat je beste even via internet een plaatje van een aft op kunt zoeken om deze te vergelijken met wat jij hebt! Is dat het geval dan is er hier zat te lezen over wat je er zoal tegen kunt doen!

Jankees, 07-12-2010
Een poosje terug kreeg ik een klap op mn lip tijdens sparren bij kickboksen. Sinds dien heb ik een 3 aften onder elkaar aan de binnenkant van mijn onderlip. Ze lijken steeds groter te worden. Kan dat? en kan je een afte krijgen door een wondje? Reactie infoteur, 09-12-2010
Hallo Jankees,

Een trauma is normaliter nooit de oorzaak van aften. Als je wilt weten waar het wel door komt en je het eventueel zou willen verhelpen kan ik je alleen maar adviseren een afspraak bij de huisarts te maken.

Mvg,
Pero

Jeroen, 26-09-2010
Ik maak ze meestal kapot zodat ze gaan bloeden. Gewoon met je tandenborstel er heel hard over wrijven totdat het gaat bloeden. Doet wel even pijn, maar bij mij helpt het. Meestal voel ik er helemaal niks meer van en ze gaan sneller weg. Reactie infoteur, 27-09-2010
Hallo Jeroen,
Dank dat je deze tip wilt delen. Weet echter wel dat er veel bacterien in de mond zitten. Wanneer je een wondje in de mond maakt heb je dus eerder kans op een ontsteking. Het is daarom niet aan te raden.

Mvg,
Pero

Ave Ego, 06-02-2010
Hallo,
Na dit artikel over aften te hebben gelezen, vond ik het toch wel erg spijtig dat een aloud huismiddeltje er niet tussen wordt vermeld. zoals jullie hier schrijven, ik quote:"… Er is geen wondermiddel dat zorgt dat je… ", vind ik dan ook in het geheel niet passen, zelfs het tegendeel durf ik te beweren.
Het huismiddeltje cq. wondermiddeltje is gewoon de mond te spoelen met lauw water met daarin een lichte oplossing van aluin. Goed spoelen met deze oplossing, ± 10minuten niet naspoelen. Men zal merken dat het direct al werkt!
Niet iedereen vind het een plezierige smaak, maar het werkt bij iedereen en direct ook nog (binnen één dag zijn ze nagenoeg helemaal weg, kleintjes zeker).
Dit middel is bij iedere apotheek te kopen, bij mijn weten ±? 8.50 per kilo. Een betaalbare oplossing, en jarenlang goed te bewaren.
Men neme één kopje lauw water, daarin lost men een half theelepeltje aluin op. En spoelen maar. Men is gegarandeerd van zijn aften af. (zonder alle door iedereen genoemde aanpassingen en vermijdingen.)
Houdt men over kan men dit rustig tot de volgende dag bewaren en dan gebruiken.
Ik wens U dan van nu af aan een aftenvrije mond.
Succes Reactie infoteur, 06-02-2010
Hoi Ave Ego,

Bedankt dat je deze tip met ons wilt delen. Persoonlijk had ik nog niet van dit wondermiddeltje gehoord, maar zoals je het omschrijft lijkt het me zeker het proberen waard!

Mvg,
Pero

Willem C., 20-05-2009
In het verleden heb ik zeer veel last gehad van aften in mijn mond. Vanaf ongeveer mijn 15e tot mijn 40 ste zeer veel. Het beheerste mijn leven totaal, met praten, met eten, met vrijen, met bewegen, kortom niet leuk. Vele dingen geprobeert om er van af te komen. De middeltjes via de huisarts hielpen niet, deze waren vaak om het weg te krijgen. Ik zocht een middel en oplossing om het te voorkomen. Uiteindelijk heb ik het zelf gevonden, een combinatie van dingen en zaken:
mate met bier en verdere alcohol;
geen chips of aanverwante artikelen;
geen pure en melk chocolade;
geen varkensvlees;
poetsen met paradontax tandpasta (ff er doorheen, en nu zou ik niet meer zonder kunnen);
gezond eten;
gezond levenswijze.
Ik ben nu 50 en sinds ruim 10 jaar geheel aften vrij!

Veel succes ermee, gr Willem Reactie infoteur, 21-05-2009
Bedankt voor de tip Willem. De aanbevelingen die je noemt zijn natuurlijk goed voor je gezondheid in het algemeen dus zeker aan iedereen aan te raden en zo sla je twee vliegen in één klap!

Groetjes,
Pero

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 17-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.