Platvoeten, steunzolen en behandeling
Platvoeten zijn een regelmatig voorkomende afwijking van de voeten. Bij platvoeten is de voetboog doorgezakt. Het worden ook wel doorgezakte voeten genoemd. Het kan pijn en andere klachten veroorzaken. Hoe herken je platvoeten en wat is er tegen te doen? Om platvoeten vast te stellen is onderzoek nodig. Er zijn verschillende vormen van platvoeten. Mensen met x-benen steunen meer op de binnenkant van de voeten, mensen met o-benen steunen meer op de buitenkant van de voeten. Dit is van invloed op de drukverdeling op de voeten.
Bij
platvoeten (Latijn: Pedes Planii. Planii = plat en pedes = voeten) denkt u misschien meteen aan
steunzolen. Niet iedereen met
platvoeten heeft echter
steunzolen nodig. Bij iemand met
platvoeten raken gedeeltes van alle delen van de voet, de grond, als deze persoon rechtop staat. De bal van de voet, de hiel van de voet, de tenen en de buitenkant van de voet (dat is gebruikelijk), maar ook de voetboog raakt de grond als er sprake is van platvoeten of
doorgezakte voeten. De voetboog zit aan de binnenkant van de voet, het is het deel wat normaal gesproken de grond niet raakt als u rechtop staat. Bij platvoeten raakt dat deel dus wel de grond. Bij gezonde voeten is er een voetboog aan de binnenzijde van de voet en dit deel raakt de grond niet.
Platvoeten, wat zijn de oorzaken?
Er worden twee soorten platvoeten omschreven.
- stijve platvoet
- flexibele platvoet
Hoe worden platvoeten veroorzaakt?
De meeste mensen met platvoeten hebben flexibele platvoeten. Platvoeten kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, de afmeting van de botjes in de voeten, de basisspanning van spieren, anatomische afwijkingen, blessures, vergroeiingen van botjes, gewrichten die uit de kom zijn, verkeerde vorming van voetbeentjes, verkeerde stand van benen of voeten, overbelasting van voeten. Een deel is dus aangeboren en een deel wordt door zaken van buitenaf veroorzaakt. De voeten van zeer kleine kinderen zijn trouwens altijd eerst plat omdat de voetboog zich nog moet vormen. Ongeveer vanaf het zevende levensjaar is de voet ver genoeg ontwikkeld om de voetboog aan te tonen.
Wat zijn de kenmerken van platvoeten?
Flexibele platvoeten:
- Bij rechtop staan zakken de voeten door maar als de patiënt op de tenen gaat staan is de voetboog wel aanwezig, dit komt door de spieren die zich aanspannen.
- Flexibele platvoeten geven niet zoveel klachten en belasten de rest van het lichaam niet of nauwelijks. Soms zijn er wel aangepaste schoenen nodig omdat er sprake is van pijn of vermoeidheid.
- Er is meestal geen behandeling nodig
Stijve platvoeten:
- Ook als de patiënt op de tenen gaat staan is er geen voetboog te zien.
- De patiënt heeft vaak pijnklachten, ook (uitstralend naar de enkel en/of hiel), en last van vermoeidheid. De stijve platvoeten kunnen belastend zijn voor de rest het lichaam. Deze platvoeten zijn meestal aangeboren en worden behandeld met een operatie, steunzolen, aangepaste schoenen en/of een gipsspalk. Het komt ook voor dat de stijve platvoeten geen klachten geven.
Steunzolen, wat zijn dat?
Steunzolen zijn zolen die je in schoenen draagt en deze steunzolen geven steun aan het voetgewelf, bijvoorbeeld bij platvoeten.
Reacties
Tza, 12-03-2010
Mijn dochter (21) is met ernstige voet en rugklachten naar de huisarts gegaan. Zij heeft verschrikkelijke platvoeten en hoopte dat ze in aanmerking kan komen voor operatie. Huisarts heeft dat afgewezen en haar opnieuw doorgestuurd naar de Podotherapeut. Wat kan zij nog doen om toch een verwijzing voor een consult bij een Orthopedisch chirurg te krijgen.
Reactie infoteur, 12-03-2010
Ik denk dat u voor bezoek aan een Orthopedisch chirurg inderdaad een verwijzing nodig heeft van een arts of een andere specialist. Waarom uw huisarts dit niet wil geven, is niet duidelijk maar misschien wil hij/zij eerst kijken of andere dingen helpen. Heeft u al aan uw huisarts gevraagd waarom hij/zij in dit stadium (nog) geen verwijzing wil geven voor de Orthopedisch chirurg? Leg uw bezorgdheid uit.
Als u er samen niet uitkomt en u bent niet overtuigd dat uitstellen verstandig is, kunt u ook een second opinion vragen bij een andere huisarts.
Hklok, 20-09-2009
Heb ook platvoeten en sinds kort steunzolen, maar als ik er op loop blijf ik aan de rechtervoet last ondervinden heb dan het gevoel of de voetbeentjes de steun niet waarderen, mijn vraag is nu, hoelang moet ik volhouden voordat ik weer mijn klachten ga melden bij de orthopedischoenfabriek waar ze zijn aangemeten. Ik wil nl niet tesneel opgeven. Graag uw aan of opmerking
Reactie infoteur, 20-09-2009
Het is lastig om u hier over te informeren. U kunt het beste gewoon informeren bij de arts die u de steunzool heeft voorgeschreven.