Platvoeten, steunzolen en behandeling

Platvoeten, steunzolen en behandeling Platvoeten zijn een regelmatig voorkomende afwijking van de voeten. Bij platvoeten is de voetboog doorgezakt. Het worden ook wel doorgezakte voeten genoemd. Het kan pijn en andere klachten veroorzaken. Hoe herken je platvoeten en wat is er tegen te doen? Om platvoeten vast te stellen is onderzoek nodig. Er zijn verschillende vormen van platvoeten. Mensen met x-benen steunen meer op de binnenkant van de voeten, mensen met o-benen steunen meer op de buitenkant van de voeten. Dit is van invloed op de drukverdeling op de voeten. Bij platvoeten (Latijn: Pedes Planii. Planii = plat en pedes = voeten) denkt u misschien meteen aan steunzolen. Niet iedereen met platvoeten heeft echter steunzolen nodig. Bij iemand met platvoeten raken gedeeltes van alle delen van de voet, de grond, als deze persoon rechtop staat. De bal van de voet, de hiel van de voet, de tenen en de buitenkant van de voet (dat is gebruikelijk), maar ook de voetboog raakt de grond als er sprake is van platvoeten of doorgezakte voeten. De voetboog zit aan de binnenkant van de voet, het is het deel wat normaal gesproken de grond niet raakt als u rechtop staat. Bij platvoeten raakt dat deel dus wel de grond. Bij gezonde voeten is er een voetboog aan de binnenzijde van de voet en dit deel raakt de grond niet.

Platvoeten, wat zijn de oorzaken?

Er worden twee soorten platvoeten omschreven.
  • stijve platvoet
  • flexibele platvoet

Hoe worden platvoeten veroorzaakt?

De meeste mensen met platvoeten hebben flexibele platvoeten. Platvoeten kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken, de afmeting van de botjes in de voeten, de basisspanning van spieren, anatomische afwijkingen, blessures, vergroeiingen van botjes, gewrichten die uit de kom zijn, verkeerde vorming van voetbeentjes, verkeerde stand van benen of voeten, overbelasting van voeten. Een deel is dus aangeboren en een deel wordt door zaken van buitenaf veroorzaakt. De voeten van zeer kleine kinderen zijn trouwens altijd eerst plat omdat de voetboog zich nog moet vormen. Ongeveer vanaf het zevende levensjaar is de voet ver genoeg ontwikkeld om de voetboog aan te tonen.

Wat zijn de kenmerken van platvoeten?

Flexibele platvoeten:
  • Bij rechtop staan zakken de voeten door maar als de patiënt op de tenen gaat staan is de voetboog wel aanwezig, dit komt door de spieren die zich aanspannen.
  • Flexibele platvoeten geven niet zoveel klachten en belasten de rest van het lichaam niet of nauwelijks. Soms zijn er wel aangepaste schoenen nodig omdat er sprake is van pijn of vermoeidheid.
  • Er is meestal geen behandeling nodig

Stijve platvoeten:
  • Ook als de patiënt op de tenen gaat staan is er geen voetboog te zien.
  • De patiënt heeft vaak pijnklachten, ook (uitstralend naar de enkel en/of hiel), en last van vermoeidheid. De stijve platvoeten kunnen belastend zijn voor de rest het lichaam. Deze platvoeten zijn meestal aangeboren en worden behandeld met een operatie, steunzolen, aangepaste schoenen en/of een gipsspalk. Het komt ook voor dat de stijve platvoeten geen klachten geven.

Steunzolen, wat zijn dat?

Steunzolen zijn zolen die je in schoenen draagt en deze steunzolen geven steun aan het voetgewelf, bijvoorbeeld bij platvoeten.
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Platvoeten: soorten, symptomen, diagnose en behandelingPlatvoeten: soorten, symptomen, diagnose en behandelingEen afwijking die veel voorkomt is het hebben van platvoeten. Mensen met platvoeten hebben een verzakte voetboog, waardo…
Pijn onder de voetPijn onder de voetPijn onder de voet komt voor na een blessure, door overbelasting, bij overgewicht, verkeerd schoeisel, een verkeerde loo…
Hardlopen met platvoeten? Hoe, wat, tips en adviesJe hebt platvoeten en wilt graag hardlopen, maar je vraagt je af hoe. Hardlopen met platvoeten is zeker mogelijk, maar j…
Steunzolen een weldaad voor voetafwijkingenEen steunzool is een losse zool die in een schoen wordt gelegd en de voetbogen ondersteunt. Een steunzool wordt ook wel…

Kleine wratjes in de nek of onder je oksels, wat zijn dat?Kleine wratjes in de nek of onder je oksels, wat zijn dat?Fibromen, steelwratten, steelwratjes, skin tags, age spots, zo worden de kleine wratjes in de nek of oksels, liezen of r…
Strontje op je oog verwijderen, hoe doe je dat?Strontje op je oog verwijderen, hoe doe je dat?Een strontje of pukkel (sommige mensen noemen het een stontje) op je oog… Er wordt vrijwel altijd mee bedoeld dat een ta…
Reacties

Tza, 12-03-2010
Mijn dochter (21) is met ernstige voet en rugklachten naar de huisarts gegaan. Zij heeft verschrikkelijke platvoeten en hoopte dat ze in aanmerking kan komen voor operatie. Huisarts heeft dat afgewezen en haar opnieuw doorgestuurd naar de Podotherapeut. Wat kan zij nog doen om toch een verwijzing voor een consult bij een Orthopedisch chirurg te krijgen. Reactie infoteur, 12-03-2010
Ik denk dat u voor bezoek aan een Orthopedisch chirurg inderdaad een verwijzing nodig heeft van een arts of een andere specialist. Waarom uw huisarts dit niet wil geven, is niet duidelijk maar misschien wil hij/zij eerst kijken of andere dingen helpen. Heeft u al aan uw huisarts gevraagd waarom hij/zij in dit stadium (nog) geen verwijzing wil geven voor de Orthopedisch chirurg? Leg uw bezorgdheid uit.

Als u er samen niet uitkomt en u bent niet overtuigd dat uitstellen verstandig is, kunt u ook een second opinion vragen bij een andere huisarts.

Hklok, 20-09-2009
Heb ook platvoeten en sinds kort steunzolen, maar als ik er op loop blijf ik aan de rechtervoet last ondervinden heb dan het gevoel of de voetbeentjes de steun niet waarderen, mijn vraag is nu, hoelang moet ik volhouden voordat ik weer mijn klachten ga melden bij de orthopedischoenfabriek waar ze zijn aangemeten. Ik wil nl niet tesneel opgeven. Graag uw aan of opmerking Reactie infoteur, 20-09-2009
Het is lastig om u hier over te informeren. U kunt het beste gewoon informeren bij de arts die u de steunzool heeft voorgeschreven.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.