ADD - attention deficit disorder - bij volwassenen

ADD - attention deficit disorder - bij volwassenen ADD staat voor attention deficit disorder en is een psychisch stoornis. Dit stoornis is een vorm van ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) minus de hyperactiviteit. ADD wordt onder andere gekenmerkt door aandachtsproblemen en impulsiviteit. Veel mensen kampen met ADD of een vorm daarvan, veel ook zonder het te weten. Maar wat is ADD nou precies en hoe zit dat als je pas als volwassene wordt gediagnosticeerd? ADHD impacts school-aged children and results in restlessness, acting impulsively, and lack of focus which may impair school performanc

ADD

ADD staat voor attention deficit disorder. Zoals meteen opvalt is het verschil met ADHD de H van hyperactivity. ADD is evenals ADHD een aandachtsstoornis, maar bij ADD gaat dit niet gepaard met hyperactiviteit. Hierdoor is het moeilijker om te diagnosticeren, het valt op het oog minder op. Een deel van de bevolking kampt dan ook met dit stoornis zonder het zelf te weten. Vaak wordt dit ook pas op latere leeftijd gediagnosticeerd. ADD is een stoornis dat veel bij kinderen voorkomt, maar symptomen verdwijnen niet altijd tijdens het volwassen worden.Ongeveer 30 tot 70 procent van de kinderen met ADD blijft symptomen vertonen als volwassene.

ADD bij volwassenen

Veel volwassenen die als kind nooit gediagnosticeerd zijn met ADD hebben moeite met het verklaren van onkunde in het zichzelf organiseren en aandachtsverlies bij belangrijke zaken. Ze hebben vaak moeite met zich vastleggen aan afspraken en komen vaak te laat. Ze beginnen aan taken en projecten, maar maken deze vaak niet af. Dit alles kan ook gepaard gaan met slaapproblemen. Zo kunnen ze overkomen als lui, ongeïnteresseerd, ongemotiveerd en egoïstisch. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het sociale leven en zal een negatief gevolg hebben op het zelfvertrouwen.

Heb jij ADD?

Als je denkt dat je ADD hebt, maar het niet zeker weet, zijn er testen die je kunt laten afnemen. Hiervoor moet je meestal eerst langs de huisarts. De huisarts kan je vervolgens doorsturen naar de juiste mensen. Waarschijnlijk kom je dan uiteindelijk bij een psycholoog terecht. Om hiermee te praten kan vaak al erg hulpvol zijn. Mocht er daadwerkelijk sprake zijn van ADD, dan kan deze je ook verder helpen. Deze kan je helpen om leren om te gaan met ADD en helpen de symptomen te beperken.

Na de diagnose

Als je als volwassene gediagnosticeerd bent met ADD, kan dit voor veel opluchting zorgen. Na al een heel leven gekampt te hebben met frustraties, zelf twijfel en problemen, is het fijn om daar eindelijk een verklaring voor te hebben. De diagnose van ADD is de eerste stap in een lang proces van om leren gaan met je zelf. Het kan een zware last zijn, maar nu kunnen vele leefpatronen en gewoontes verklaard worden. Dit zal zorgen voor meer helderheid in je leven. Je bent niet gewoon lui en ongemotiveerd, of langzaam en dom. Het werkt gewoon allemaal net even wat anders in jouw hoofd.

Genezing

Er is geen geneesmiddel voor ADD, maar je kan er wel mee leren leven. Als je geleerd hebt om met ADD om te gaan, hoeft het je helemaal niet te beperken in je leven. Natuurlijk is dit na een heel leven dingen op een bepaalde manier gedaan te hebben allemaal niet zo maar aangepast. Het vereist veel inzet, niet alleen van jou, maar ook van je omgeving. Er zijn vele manieren om ADD tegen te gaan, van medicijn gebruik tot therapie. Bij elk individu is een ander plan van aanpak nodig. Als dit goed gaat zul je waarschijnlijk een positief effect merken op je werk, in je relaties, voor je zelfvertrouwen en voor een hoop andere dingen. Een behandeling dient samen met een zorgverlener samengesteld te worden. Er zijn in ieder geval genoeg opties, ook bij een diagnose op latere leeftijd.
© 2013 - 2024 Sfinx, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
ADD Attention Deficit DisorderADD Attention Deficit DisorderADD ofwel Attention Deficit Disorder lijkt in een aantal opzichten op ADHD ofwel Attention Deficit Hyperactivity Disorde…
Draaiduizeligheid: een licht en draaierig gevoelDraaiduizeligheid: een licht en draaierig gevoelConcentratie is heel belangrijk voor de mens. Soms heeft men echter het gevoel er niet helemaal meer mentaal bij te zijn…
Sfinx (51 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.