ADD Attention Deficit Disorder

ADD Attention Deficit Disorder ADD ofwel Attention Deficit Disorder lijkt in een aantal opzichten op ADHD ofwel Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Kinderen en volwassenen met ADHD zijn hyperactief, kinderen en volwassenen met ADD zijn juist niet hyperactief. Daarom wordt ADHD vrij snel ontdekt en blijft ADD in een vergeethoekje hangen.

Kenmerken ADD

Het belangrijkste kenmerk van ADD is dat er geen hyperactiviteit plaatsvindt, maar dat er een gebrek aan concentratie is.ADD kunt u onder andere herkennen aan de volgende symptomen of kenmerken:
  • Snel of makkelijk afgeleid.
  • Chaotisch.
  • Vergeetachtig.
  • Het uitstellen van verschillende taken of opdrachten.
  • Chronisch te laat komen.
  • Chronisch verveeld zijn.
  • Angst.
  • Depressie.
  • Weinig zelfwaardering.
  • Stemmingswisselingen.
  • Problemen een baan te vinden.
  • Rusteloosheid.
  • Overmatig middelengebruik of verslaving.
  • Relatieproblemen.

Concentratie

ADD symptomen zijn wisselend. Deze kunnen ieder moment van de dag terug komen of alleen in een bepaalde situatie. Concentreren blijft voor mensen met ADD moeilijk. Sommige mensen met ADD kunnen zich goed concentreren omdat ze op een bepaald moment zeer geïnteresseerd of geprikkeld zijn, terwijl andere zich nooit goed kunnen concentreren. De concentratie problemen verschillen per individu. De één wil graag gestimuleerd worden in bepaalde dingen en de ander ontwijkt dit juist zoveel mogelijk. Het kan voor komen dat iemand met ADD slecht gemanierd tot antisociaal wordt. Anderen zullen misschien weer een uiterste best doen om het mensen naar hun zin te maken en niet teveel willen zijn. De één is in zichzelf gekeerd en de ander uit zich weer heel makkelijk.

Oorzaak ADD

Wat veroorzaakt nu precies ADD of ADHD. De precieze oorzaak is nog niet bekend. De wetenschap vermoed dat ADD/ADHD in veel gevallen genetisch wordt overgedragen. Vaak wordt erfelijkheid genoemd als oorzaak. Helaas heeft onderzoek nog weinig opgeleverd.

ADD bij volwassenen

Uit onderzoek blijkt dat ADD evenveel voorkomt bij volwassen mannen als bij volwassen vrouwen. Het vaststellen van ADD bij volwassenen is moeilijk. Vaak denkt men dat symptomen zoals bovengenoemd er gewoon bijhoren. Ze worden niet gezien als symptomen, maar iets waar zij al hun hele leven mee worstelen. Hoe vaak ADD voorkomt bij volwassen is nog niet bekend. Bij kinderen wordt ADD sneller vastgesteld dan bij volwassenen, omdat deze vaak problemen ondervinden op school. Onderzoek geeft aan dat kinderen die ADD hebben tijdens of voor de basisschooltijd de helft tot een derde hinder ondervindt tijdens de adolescentie. Ongeveer de helft tot een derde van deze adolescenten ondervindt ook als volwassene nog problemen met ADD.

Vaststellen van ADD bij volwassenen

Het vaststellen van ADD bij volwassenen vergroot de kans op beter beloop van klachten. Een volwassen persoon met ADD ondervindt in het dagelijks leven veel hinder van concentratieproblemen enz. Het vaststellen van ADD helpt hierbij een rustiger leven te creëren. Werk- en leerprestaties en vaardigheden zullen verbeteren. Vaak hebben volwassenen met ADD een negatief zelfbeeld doordat zij op school nooit echt goed scoorden. Een veel gehoorde uitspraak van leraar of lerares is "Het zit er wel maar het komt er gewoon niet uit". Ook in hun omgeving of werksfeer is een negatieve houding. Gebrek aan motivatie, onvolwassenheid, lui, zweverig of egocentrisch. Mensen met ADD zien niet hun problemen als gevolg van een genetische afwijking, maar hebben het idee dat de schuld bij henzelf ligt.

Diagnose ADD bij volwassenen

Voor een juiste diagnose van ADD bij volwassenen is een multifactoriële evaluatie van belang. Via de huisarts is een verwijsbrief te verkrijgen naar een clinicus of een deskundig iemand op het gebied van aandachtsstoornissen. Bij evaluatie moet informatie gebruikt worden uit onder ander:
  • Medische geschiedenis en de familiegeschiedenis.
  • Lichamelijk onderzoek.
  • Interviews of enquêtes die ingevuld worden door andere personen die een kijk hebben op het gedrag van de persoon in kwestie zoals ouders.
  • Observatie
  • Psychologische tests die vaardigheden en sociaal en emotionele aanpassingen meten.

Tips voor volwassenen met ADD

  • Zorg voor structuur. Agenda bijhouden, schrijf briefjes aan jezelf, voeg routines toe om jezelf ergens aan te herinneren.
  • Gezonde verslaving. Zoek lichaamsbeweging of een andere gezonde activiteit om energie kwijt te kunnen.
  • Een belonende omgeving. Bedenk taken enzovoort om frustratie minimaal te houden. Neem kleine stapjes en stel prioriteiten, zo voorkom je onrust in je hoofd.
  • Time-outs. Neem tijd voor jezelf om tot rust te komen en het overzicht in je hoofd weer te hervatten wanneer het een warboel is. Loop weg van de situatie als dat nodig is.
  • Humor. Het helpt als mensen in je omgeving je herinneren bezig te blijven met je taak. Laat ze dit doen met humor en respect dan wordt het voor jezelf een stuk dragelijker.
© 2008 - 2024 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…
Oorzaken en symptomen van ADHDBij ADHD denkt men vaak aan drukke kinderen. Maar wat zijn de verdere symptomen van ADHD, hoe ontstaat deze aandoening e…
ADD - attention deficit disorder - bij volwassenenADD - attention deficit disorder - bij volwassenenADD staat voor attention deficit disorder en is een psychisch stoornis. Dit stoornis is een vorm van ADHD (attention def…

Acute buikpijn bij volwassenen boven de veertig jaarDe meest voorkomende oorzaak van acute buikpijn in deze leeftijdsgroep zijn galsteen- en niersteenkolieken. Appendicitis…
Buikpijn bij volwassenen jonger dan 40 jaarBij volwassenen jonger dan veertig jaar wijst acuut ontstane buikpijn meestal op een ernstige ziekte. De appensicitis (…
Reacties

Hettie, 19-10-2009
Ik weet nog niet of ik add heb, maar door de info te lezen die ik hier lees en uit boeken ging een wereld voor me open. Ik heb het gevoel dat als ik naar een deskundige ga ik depressief gevonden ga worden en daarvoor behandeld ga worden (ik heb nl een kind met leukemie en daar word je ook niet echt vrolijk van) en dat ze mijn andere klachten die hiervoor aanwezig waren niet serieus nemen. Heeft daar nog iemand ervaring mee en hoe kan ik het verschil tussen deze beide situaties duidelijk maken en gescheiden houden. Als ik mijn vragen zo door lees is het erg warrig, soory hiervoor. is er iemand die mij een beetje kan helpen? Reactie infoteur, 22-10-2009
Ik heb zelf bij een orthopedagoge gelopen. Via de dokter krijg je een verwijs brief hiervoor. Nooit gedacht, maar zij nam al mijn klachten heel serieus en dat heeft aangezet tot verdere onderzoeken. Misschien een optie om naar de huisarts te gaan en een verwijsbrief te vragen voor de orthopedagoog.

Nathaly, 29-01-2009
Ik begeleid een meisje van bijna 18 jaar die géén keuze kan maken voor vervolgonderwijs. Het lijkt alsof zij op ons wacht totdat wij haar vertellen wat zij moet gaan doen. Ik, als begeleidster, mág deze keuze echter niet voor haar maken. Van haar moeder neemt mijn cliente helaas weinig aan. Hoe kan ik dit meisje helpen in het maken van een keuze m.b.t. haar vervolgopleiding. Ze heeft geen echte passie en vindt alles 'even' leuk en daarna saai. Reactie infoteur, 05-02-2009
Misschien is het goed om haar een beroepentest te laten doen. Deze test heb ik zelf ook gedaan en heeft mij enorm geholpen. Wellicht is het een aanrader om samen met haar te kijken waar zij het meest voor voelt. Schrijf samen met haar de positieve en negatieve punten op, zo vormt zij in haar hoofd of dit de juiste beroepenkeus is.
Mijn broer heeft ADD en hij heeft nu een paar beroepen achter de rug, na het 3de beroep kwam hij tot inzicht wel beroep hij graag wilde. Dit heeft wel een aantal jaren in beslag genomen, omdat hij eigenwijs was en alles zelf wilde ontdekken. Zelf heb ik altijd getwijfeld (mede door de ADD) of ik het juiste beroep had, mensen in haar nabijheid kunnen dit beoordelen door haar gedragingen. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag. Succes met de client, ik hoop dat ze de juiste keuze kan maken.

Nannie78 (33 artikelen)
Laatste update: 20-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.