Redenen om met Seroxat, Paroxetine antidepressiva te stoppen

Redenen om met Seroxat, Paroxetine antidepressiva te stoppen Om depressiviteit of neerslachtigheid te behandelen wordt voornamelijk Seroxat voorgeschreven. Het zorgt ervoor dat er relatief meer serotonine beschikbaar is, waardoor het gevoel en de stemming kunnen verbeteren. Voor velen is het dan ook een wondermiddel om uit het diepe dal te komen. Er zitten echter ook zware nadelen aan het middel. Wat voor invloed heeft Paroxetine op het lichaam, waarom is het soms van belang om te stoppen en hoe heeft het een verslavend effect?

Stoppen met Paroxetine, Seroxat


Voorschrift bij depressiviteit

Door werkdruk, een te drukke agenda en het gezinsleven kan een persoon dermate veel stress ondervinden, waardoor men in de put komt. Een negatieve spiraal wordt ingezet, waarbij men in toenemende mate minder tevredenheid heeft. Het leidt tot een opgeblazen gevoel, burn-out of in het ergste geval heftige depressiviteit. Om het te behandelen wordt in de meeste gevallen antidepressivum voorgeschreven. De werkzame stof is Paroxetine en wordt in Nederland en België onder de naam Seroxat verkocht.

Invloed van serotonine

De primaire veroorzaker van depressiviteit is een serotoninetekort. Het gaat om een neurotransmitter, welke verantwoordelijk is voor een goed gevoel, emoties, lust aan eten of seks en de stemming. Heeft het lichaam een hoog serotoninegehalte dan voelen we ons goed en kunnen we alles aan. Probleem is dat veel stress, angsten en spanningen veel serotonine verbruiken, waardoor we ons minder goed gaan voelen. Het leidt tot neerslachtigheid, paniek en angsten. Oftewel een negatieve spiraal wordt ingezet, waarbij we ons steeds minder goed in ons eigen lichaam voelen. Om depressiviteit te behandelen wordt Paroxetine toegepast. Het vertraagt het verbruik van serotonine, waardoor er relatief meer serotonine aanwezig is. Het wordt bij angststoornissen, fobieën of burn-out voorgeschreven.

Aangetaste vruchtbaarheid man

Het gebruik van het middel kan schade toebrengen aan het DNA binnen zaadcellen, waardoor de vruchtbaarheid wordt aangetast. Ondanks dat er voldoende mannelijke cellen worden aangemaakt, is gebleken dat er verhoogde kans op defragmentatie (lit.1) van het basismateriaal optreedt. Oftewel wil men bij het gebruik van het middel zwanger worden, dan is er verhoogde kans op minder fertiel zaad. Het kan eveneens inhouden, dat er kans is op misvormingen tijdens de ontwikkeling van de ongeboren vrucht. Aanvullend zorgt het voor een dalend libido.

Verhoogde kans miskraam

Is de vrouw zwanger waarbij men in een burn-out situatie terechtkomt, dan kunnen antidepressiva schade aan de ongeboren vrucht toebrengen. Het toepassen van heftige medicatie tijdens een zwangerschap dient te allen tijde zoveel als mogelijk te worden vermeden. Neemt men reeds deze medicatie in en raakt men zwanger dan is het van belang om ermee te stoppen. Er is een reële kans dat het middel een miskraam opwekt (lit.2).

Zelfmoord

Depressiviteit gecombineerd met het middel kan soms tot ernstige complicaties leiden. Bij een beperkt aantal gevallen kan het tot zelfmoord leiden, waarbij soms ook de directe omgeving wordt meegenomen. Er bestaat een verband tussen familiedrama’s en deze medicatie (lit.3). Het is echter onduidelijk in hoeverre Paroxetine werkelijk van invloed is op gewelddadige handelingen of dat de depressiviteit er soms door wordt verslechterd. Indien men deze medicatie inneemt, is het altijd noodzakelijk dat de omgeving de omstandigheid goed in de gaten houdt. Het kan in een beperkt aantal gevallen van kwaad naar erger gaan.

Verslavende werking Paroxetine

Een veel gehoord probleem bij het medicament is dat het zwaar verslavend is. Men merkt het niet zolang men het inneemt, echter als men ermee wil stoppen dan kan het zeer heftige ontwenningsverschijnselen geven (lit.4). Het middel zorgt ervoor, dat men er afhankelijk van wordt om maar een goed gevoel te hebben. De depressiviteit wordt er mogelijk goed mee verholpen, echter men moet er ook stapsgewijs vanaf komen. Het blijkt echter dat men na een zeer moeilijk en lang traject deze medicatie niet meer nodig heeft. Sedert 2013 zijn er zogeheten afbouwstrips (lit.5) beschikbaar om in hele kleine stapjes met het middel te stoppen. De 'afbouwrol PRXT-20-28' vermindert 20 mg in 28 dagen en respectievelijk de 'afbouwrol PRXT-10-21' 10 mg in 21 dagen. Informeer daartoe bij de huisarts als ook bij de apotheker. Omdat het afbouwen van het middel zeer heftige reacties geeft is een zeer trage langdurige afbouw noodzakelijk.

Alternatieven voor Seroxat

Overleg met de huisarts of er alternatieve medicatie beschikbaar is, zodat klachten met het libido worden verkleind. Daarnaast kan men ook zelf het positivisme stimuleren door andere niet kunstmatig gemaakte chemische middelen in te nemen. Denk aan tryptofaan supplementen, waarmee 5-hydroxytryptophaan wordt aangemaakt. Deze worden op hun beurt weer aangewend om serotonine mee aan te maken. Ook de inname van Griffonia-extract (lit.6) kan gunstig werken voor het serotinegehalte. Overleg altijd met uw behandelend arts in hoeverre medicatie met deze middelen kunnen worden gecombineerd. zodat uw tevredenheid kan stijgen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paroxetine (Seroxat): medicijn bij depressieParoxetine (Seroxat): medicijn bij depressieParoxetine (merknaam Seroxat) is een medicijn dat gebruikt wordt bij depressieve klachten. Paroxetine behoort tot de kla…
Seroxat of paroxetine kan goed werken bij een depressieSeroxat of paroxetine kan goed werken bij een depressieVeel mensen krijgen in hun leven te maken met één of meerdere periodes waarin ze depressieve klachten hebben. Dan worden…
Stoppen met seroxat: hoe stop je met seroxat?Stoppen met seroxat is niet bepaald eenvoudig. In dit artikel wordt aangegeven hoe je dat doet zodat je de minste kans o…
Bang dat kanker terugkomt: hoe ga je daar mee om?Er zullen weinig kankerpatiënten zijn die niet bang zijn voor de dag dat hun kanker weer de kop opsteekt. De paniek over…
Bronnen en referenties
  • Lit.1: http://www.newscientist.com/article/mg19926754.500
  • Lit.2: http://www.cmaj.ca/content/182/10/1031
  • Lit.3: http://nl.wikipedia.org/wiki/Paroxetine
  • Lit.4: https://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=1&t=74983
  • Lit.5: http://www.ua.nl/nieuws/productnieuws/afbouwstrips-paroxetine/
  • Lit.6: http://www.123hoe.nl/gezondheid/griffonia-extract-en-b-vitamine-om-optimistisch-af-te-vallen
Reactie

Ietje Vw, 16-08-2018
Ik gebruik, sinds 2 weken, 10 mg.seroxat per dag, maar kan er niet tegen! Voel me ziek en beroerd! Hoe kan ik dit middel afbouwen of stoppen! Reactie infoteur, 17-08-2018
Stapsgewijs afbouwen indien dit verantwoord is.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.