Depressiviteit: 3,5% van alle mensen overkomt het jaarlijks!

Depressiviteit: 3,5% van alle mensen overkomt het jaarlijks! Niet goed in het vel zitten overkomt iedereen weleens. Door werkdruk of spanningen kan het echter in een negatieve spiraal escaleren, waardoor depressiviteit optreedt. Het staat bekend als overspannenheid of een burn-out en heeft soms verstrekkende gevolgen voor die persoon. Indien het niet tijdig wordt gediagnosticeerd, kan het potentieel tot zelfmoord leiden. Wat zijn de gevolgen van depressiviteit, wat is de prevalentie en hoe wordt het behandeld?

Prevalentie depressiviteit


Spanningen, werkdruk en angsten

Geregeld veel spanningen door werk, zorgen om het kind maar ook rouwen om overledenen heeft grote invloed op de lichamelijke gesteldheid. Heeft men vaak of dagelijks spanningen of stress, dan zorgt het ervoor dat de stemming verandert en kwaaltjes de overhand nemen. Het goede gevoel neemt plaats voor negativiteit, waardoor één en ander in toenemende mate verslechtert. Enerzijds heeft het invloed op hoe goed we in ons vel zitten en anderzijds geeft het aanvullende fysieke problemen. Wat houdt een depressie in, hoe vaak komt het in ons land voor en wat zijn de consequenties?

Ontregelde neurotransmitters

Hoe goed we ons voelen hangt voor een groot deel samen met het aandeel beschikbare neurotransmitters in het lichaam. Door toedoen van spanningen wordt voornamelijk de stof serotonine verbruik. Het is verantwoordelijk voor lichamelijke tevredenheid, lust aan eten met seks als ook de stemming. Wordt veel serotonine verbruik door werkdruk of spanningen, dan neemt de tevredenheid af. Indien de persoon dag in dag uit teveel hooi op de vork neemt, dan kan men hierdoor in een negatieve spiraal terechtkomen. De stemming en lichaamstevredenheid dalen met de dag, waardoor men een depressie ontwikkelt.

Westers probleem en mate van voorkomen

De maatschappij waarin wij leven is gestoeld op presteren. Dit is naar het voorbeeld van de Amerikaanse maatschappij, waarbij men via hard werken iedere droom kan waarmaken. Ook wij willen het beste voor ons gezin realiseren, waarnaast we ook van het leven willen genieten. Het houdt in dat we een drukke baan combineren met een volgepland privé leven. Denk aan de opvoeding van de kinderen en dagelijks andere sociale verplichtingen nakomen. Oftewel we komen feitelijk niet aan onszelf toe. We hebben onvoldoende rust en zijn continu bezig om alle dagen van de maand vol te plannen. Die omstandigheid kan in eerste instantie goed gaan, echter zal na verloop van tijd zijn tol eisen. Omdat velen een dergelijke leefomstandigheid hebben, komt depressiviteit ook bij veel mensen in ons land voor. In 2011 leden in Nederland naar schatting 649.500 mensen van 18 tot 65 jaar gedurende enige tijd aan een stemmingsstoornis. (lit.1) Dat houdt in dat circa 3,5 tot 4% van de bevolking jaarlijks aan enige mate van depressiviteit leidt. Omdat het overmatige presteren reeds vanaf jongs wordt aangeleerd, komt het praktisch gezien bij alle volwassen leeftijdscategorieën voor.

Waarom is depressiviteit gevaarlijk?

Toenemende negativiteit kan niet snel worden doorbroken. Het is een negatieve spiraal dat continu doorgaat. In eerste instantie zal men burn-out achtige verschijnselen hebben. Men kan de werkdruk en spanningen niet meer aan, waarbij men het niet meer ziet zitten. De persoon is kribbig en luistert minder goed naar adviezen van de omgeving. Het is hierbij van belang dat de werkgever inziet, dat er sprake is van een depressiviteit en het wordt behandeld. Indien de neerwaartse spiraal verder wordt doorgezet, zal de persoon zich verder vereenzelvigen. De einzelgänger kan daardoor een gevaar voor zichzelf en soms voor anderen worden. Het leidt tot extreem gedrag, waarbij de kans op zelfmoord steeds groter wordt. Dat vormt dan ook de reden dat het snel moet worden herkend en goed worden behandeld. Deze omstandigheid kan iedereen overkomen!

Behandeling

De behandeling van depressiviteit is geen sinecure. Vaak worden er anti-depressiva voorgeschreven. Medicatie zoals Seroxat met daarin Paroxetine zorgen ervoor dat het serotonineverbruik afneemt. De tevredenheid kan geleidelijk aan weer kan herstellen. Aanvullend moet het gepaard gaan met psychologische ondersteuning, zodat de persoon weer een positieve draai aan het leven kan geven. Deze medicatie moet vaak maanden achtereen worden ingenomen om goed resultaten te behalen. Probleem is echter dat het ook een verslavend effect heeft, waardoor men er niet snel vanaf komt. Oftewel men zal een langdurig traject moeten doorlopen om compleet te herstellen en van de verslaving af te komen.

Herkent u bij iemand in uw omgeving vergelijkbare symptomen, dan is het raadzaam om hulp in te schakelen. Depressiviteit is een ernstige aandoening en kan verstrekkende gevolgen hebben. Medische hulp is bij depressiviteit van groot belang.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om met Seroxat, Paroxetine antidepressiva te stoppenRedenen om met Seroxat, Paroxetine antidepressiva te stoppenOm depressiviteit of neerslachtigheid te behandelen wordt voornamelijk Seroxat voorgeschreven. Het zorgt ervoor dat er r…
5-HTP: directe opname door hersenen en toename serotonine5-HTP: directe opname door hersenen en toename serotonineDe hoeveelheid serotonine in het lichaam bepaalt de stemming en tevredenheid van de mens. Door toedoen van spanningen of…
Antidepressiva soorten: SSRI'sAntidepressiva soorten: SSRI'sEr zijn verschillende soorten antidepressiva, en een SSRI is daar een van. SSRI's zijn antidepressiva die een vrij speci…
Paroxetine (Seroxat): medicijn bij depressieParoxetine (Seroxat): medicijn bij depressieParoxetine (merknaam Seroxat) is een medicijn dat gebruikt wordt bij depressieve klachten. Paroxetine behoort tot de kla…

Hypermagnesiëmie en magnesium intoxicatieHypermagnesiëmie en magnesium intoxicatieMagnesium intoxicatie of vergiftiging ontstaat wanneer er een overdosis aan magnesium in het bloed aanwezig is. Een te v…
Hersenschudding gaat niet over: Postcommotioneel SyndroomHersenschudding gaat niet over: Postcommotioneel SyndroomEen hersenschudding die maar niet over lijkt te gaan. Nadat je een hoofdtrauma hebt opgelopen en de diagnose hersenschud…
Bronnen en referenties
  • Lit.1: http://www.regionaalkompas.nl/zuid-holland-west/thema-s/depressie/hoe-vaak-komt-depressie-voor-in-nederland/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.