Hoofdroos, hoe komt het en wat doe je eraan?

Wie kent het niet, roos. Oftewel hoofdroos. Dit word veroorzaakt door een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen van de hoofdhuid. In dit artikel lees je wat je eraan kan doen.

Oorzaken

Hoofdroos word eigenlijk veroorzaakt door een schillen. Deze schimmel is deel van de normale huid. Het zorgt alleen voor schimmel als er een andere factor aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn door droogte, irritatie van kleding of zeep, stress voeding, of afweer. Hoofdroos betekend niet dat er een slechte gezondheid is, en heeft ook geen verband met kaalheid. Het is enkel een cosmetisch probleem.

Klachten en symptomen

In de leeftijd groep van 20 heeft de helft van de mensen wel een last van hoofdrood. De zal aanwezig blijven als u niet overgaat op een behandeling. De belangrijkste klachten zijn de schilfers op de behaarde hoofdhuid. Dit kan ook overgaan in jeuk. Mensen vinden het vaak ook vervelend omdat de schilfers erg opvallen, vooral op donkere kleding.

Wat kan u zelf doen

Als u zelf een aanleg heeft, of vaak in aanraking komt met andere factoren is het eigenlijk niet echt te voorkomen. U kunt het echter wel beperken, u kunt proberen de factoren uit de weg te gaan en uw haar en hoofdhuid goed verzorgen. Het is belangrijk uw haar vaak te wassen met een milde shampoo. Het inmasseren van de hoofdhuid is ook goed voor de vermindering van de schilfers. U moet ook de shampoo erg goed uitspoelen. Ook kan het minder worden door de zon, maar bij lagere temperaturen word het juist weer erger.

Als dit alles niet helpt kun u ook gebruik maken van een anti-roosshampoo. Hierbij is het verstandig uw haar eerst goed te wassen met gewone shampoo, en daarna de anti-roosshampoo 5 minuten te laten intrekken. De eerste twee weken zal dit tweemaal per weken nodig zijn, daarna nog maar één maal per week.

Er word vaak gezegt dat roos word aangemaakt door gel, lak en mousse of andere haarverzorgingsproducten, dit is echter niet het geval. Deze kunnen dus ook gewoon gebruikt worden.

Dokter?

 • Als de hoofdhuid ontstoken raakt, bijvoorbeeld door het krabben, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
 • Als u last krijgt van haaruitval gepaard met de hoofdroos dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
 • Als de schilfers zilverachtig gaan kleuren en op andere plekken voorkomt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
 • Als u het advies goed opvolgt en er na zes weken toch geen verbetering komt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Shampoo?

Voor elk probleem op het hoofd, of aan het haar is tegenwoordig wel een shampoo uitgevonden. Natuurlijk ook tegen roos. Bij apotheken kunnen ze u aanraden welke shampoo of wel merk u het beste kunt gebruiken voor uw huid. Hieronder een rijtje met goede anti-roosshampoo:
 • Rooscure
 • AH thuismerk
 • Gühl
 • Andrelon
 • Nizoral
 • Head & Shoulder
 • Kruidvat eigenmerk
© 2010 - 2024 Chrissie90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op hoofdhuid met schilfers en jeuk: oorzakenKorstjes op de hoofdhuid en schilfers met jeuk op je hoofd zijn veel voorkomende klachten. Korstjes op hoofdhuid kunnen…
Ketoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfersKetoconazol shampoo helpt tegen hoofdroos en schilfersHoofdroos of roos in je haar of andere schilfers in je wenkbrauwen of elders op je hoofdhuid. Je kunt er veel last van h…
Hoofdroos wat doe je eraanHoofdroos wat doe je eraanWanneer je hoofdhuid voortdurend jeukt en er witte schilfers op je donkere kleding vallen, dan heb je waarschijnlijk las…
Het behandelen van hoofdroosHet behandelen van hoofdroosIedereen heeft in zekere mate last van roos, al merk je het niet direct. Roos komt vooral voor op het hoofd. Het kan zic…
Aambeien, hoe komt het en wat doe je eraan?Aambeien zijn bloedvaatjes in de anus die vergroot zijn. Bijna iedereen heeft er wel eens last van, maar men praat er ni…
Bronnen en referenties
 • Apothekersgids "Hoofdroos" Wikipedia www.huidinfo.nl
Chrissie90 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.