Hoofdroos, hoe komt het en wat doe je eraan?
Wie kent het niet, roos. Oftewel hoofdroos. Dit word veroorzaakt door een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen van de hoofdhuid. In dit artikel lees je wat je eraan kan doen.
Oorzaken
Hoofdroos word eigenlijk veroorzaakt door een schillen. Deze schimmel is deel van de normale huid. Het zorgt alleen voor schimmel als er een andere factor aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn door droogte, irritatie van kleding of zeep, stress voeding, of afweer. Hoofdroos betekend niet dat er een slechte gezondheid is, en heeft ook geen verband met kaalheid. Het is enkel een cosmetisch probleem.
Klachten en symptomen
In de leeftijd groep van 20 heeft de helft van de mensen wel een last van hoofdrood. De zal aanwezig blijven als u niet overgaat op een behandeling. De belangrijkste klachten zijn de schilfers op de behaarde hoofdhuid. Dit kan ook overgaan in jeuk. Mensen vinden het vaak ook vervelend omdat de schilfers erg opvallen, vooral op donkere kleding.
Wat kan u zelf doen
Als u zelf een aanleg heeft, of vaak in aanraking komt met andere factoren is het eigenlijk niet echt te voorkomen. U kunt het echter wel beperken, u kunt proberen de factoren uit de weg te gaan en uw haar en hoofdhuid goed verzorgen. Het is belangrijk uw haar vaak te wassen met een milde shampoo. Het inmasseren van de hoofdhuid is ook goed voor de vermindering van de schilfers. U moet ook de shampoo erg goed uitspoelen. Ook kan het minder worden door de zon, maar bij lagere temperaturen word het juist weer erger.
Als dit alles niet helpt kun u ook gebruik maken van een anti-roosshampoo. Hierbij is het verstandig uw haar eerst goed te wassen met gewone shampoo, en daarna de anti-roosshampoo 5 minuten te laten intrekken. De eerste twee weken zal dit tweemaal per weken nodig zijn, daarna nog maar één maal per week.
Er word vaak gezegt dat roos word aangemaakt door gel, lak en mousse of andere haarverzorgingsproducten, dit is echter niet het geval. Deze kunnen dus ook gewoon gebruikt worden.
Dokter?
- Als de hoofdhuid ontstoken raakt, bijvoorbeeld door het krabben, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
- Als u last krijgt van haaruitval gepaard met de hoofdroos dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
- Als de schilfers zilverachtig gaan kleuren en op andere plekken voorkomt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
- Als u het advies goed opvolgt en er na zes weken toch geen verbetering komt, kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.
Shampoo?
Voor elk probleem op het hoofd, of aan het haar is tegenwoordig wel een shampoo uitgevonden. Natuurlijk ook tegen roos. Bij apotheken kunnen ze u aanraden welke shampoo of wel merk u het beste kunt gebruiken voor uw huid. Hieronder een rijtje met goede anti-roosshampoo:
- Rooscure
- AH thuismerk
- Gühl
- Andrelon
- Nizoral
- Head & Shoulder
- Kruidvat eigenmerk