Stappenplan: Hoe verwijder ik een teek?

Stappenplan: Hoe verwijder ik een teek? Een teek is een klein, spinachtig beestje dat leeft van het bloed van gewervelde dieren; zoals vogels, reptielen en zoogdieren (waaronder mensen). Een teek bestaat er in verschillende soorten en maten, maar de meest bekende is de schaapsteek. Teken staan voornamelijk bekend door de ziekten die ze met zich mee kunnen dragen. Een teek kan bij een tekenbeet bijvoorbeeld besmetten met de ziekte van Lyme. Teken leven het liefst in een bosachtige omgeving en zijn actief in de warmere maanden, ongeveer van maart tot oktober. In de maand juni zijn teken het meest actief. Wanneer je een wandeling hebt gemaakt in een bosachtige omgeving in een van de warmere maanden, kan het zo zijn dat je bent gebeten door een teek. Voordat je begint, is het belangrijk om vast te stellen of er inderdaad sprake is van een tekenbeet. Het is het meest waarschijnlijk dat je een tekenbeet hebt in de lente, zomer of herfst wanneer je in een omgeving bent geweest met bomen of struiken. Een tekenbeet doet geen pijn. Je kunt hem alleen waarnemen met het oog: de tekenbeet ziet eruit als een zwart puntje op de huid. Tekenbeten zitten voornamelijk op warme vochtige plekken: bijvoorbeeld bij de oksels, liezen, knieholtes, billen, nek en achter de oren.

Stap 1: Zorg voor de benodigde materialen

Een teek kun je verwijderen met een tekentang of een pincet. Een tekentang is een tool bestaande uit twee 'haken' waar de teek langzaam tussen kan worden geklemd (zie afbeelding 1). Dit systeem is vergelijkbaar met een koevoet of met de achterkant van een hamer, waar een spijker kan worden tussengeklemd. Wanneer je niet beschikt over een tekentang kun je gebruik maken van een pincet.

Ook heb je een ontsmettingsmiddel zoals alcohol (70%) of jodium nodig om de wond naderhand te ontsmetten.

Afbeelding 1: Een tekentang / Bron: Willem Hogenhout, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Afbeelding 1: Een tekentang / Bron: Willem Hogenhout, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Afbeelding 2: Ontsmettingsmiddel Jodium / Bron: Http:malahov-plus.com, Wikimedia Commons (FAL)Afbeelding 2: Ontsmettingsmiddel Jodium / Bron: Http:malahov-plus.com, Wikimedia Commons (FAL)

Stap 2: Bepaal de steekrichting van de teek

De teek heeft zich met de steeksnuit in jouw huid geboord. Dit kan hij in verschillende richtingen hebben gedaan. Bepaal of loodrecht of in een bepaalde richting is gebeten.

Stap 3: Zet de tekentang of het pincet zo dicht mogelijk op de huid

Voor een beter grip op de teek is het van belang dat de tekentang of het pincet zo dicht mogelijk op je huid staat. Hierdoor is de kans groter dat je erin slaagt om de teek te verwijderen.

Stap 4: Trek de teek uit de huid in de steekrichting

Gebruik de tekentang of het pincet. Zorg ervoor dat je de teek zo uit de huid trekt zoals hij ook in de huid is gekomen; dus denk aan de steekrichting (zie afbeelding 3). Bij het gebruik van een tekentang zorg je er eerst voor dat de teek tussen de twee uiteinden van de tang wordt geklemd (zie afbeelding 4). Dan pas trek je de teek uit de huid in de goede richting.

Afbeelding 3: Wanneer de teek loodrecht in de huid heeft gestoken, trek je deze er ook weer loodrecht uit. / Bron: Cdc.gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)Afbeelding 3: Wanneer de teek loodrecht in de huid heeft gestoken, trek je deze er ook weer loodrecht uit. / Bron: Cdc.gov, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Afbeelding 4: Gebruik van de tekentang / Bron: Otom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Afbeelding 4: Gebruik van de tekentang / Bron: Otom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Stap 5: Ontsmet de wond

Als de teek is verwijderd, ontsmet je de plaats waar je teek uit hebt getrokken met alcohol (70%) of jodium. Hierdoor verklein je de kans dat eventuele achterblijfselen van de teek nog schade veroorzaken.

Stap 6: Gooi de teek afgesloten weg

Zorg ervoor dat je de teek goed afgesloten weggooit. Je kunt hiervoor een stukje plakband gebruiken. Vouw daarvoor een stukje plakband dubbel met de teek daar tussenin. Zorg ervoor dat de teek aan alle kanten is omringd met plakband, hierdoor heb je zekerheid dat de teek niet voor nog meer schade zorgt.

Stap 7: Ontsmet het pincet of de tekentang

Een gebruikt pincet kun je ontsmetten door deze in kokend water te zetten. Bij een tekentang is dat mogelijk ook de juiste manier, alleen dit verschilt per fabrikant. Kijk daarom eerst naar de gebruiksaanwijzing van de tekentang.

Stap 8: Noteer de datum in je agenda

Mocht het zo zijn dat je alsnog besmet bent geraakt door de tekenbeet, dan is het erg handig wanneer je de datum van de tekenbeet nog paraat hebt. Noteer dus na het verwijderen van de teek de datum in je agenda.
© 2018 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teek gezien: snel verwijderen met tekenpincet of tekentangTeek gezien: snel verwijderen met tekenpincet of tekentangEen teek is een gevaarlijk beestje, althans sommige van hen. Een aantal kan namelijk een ernstige ziekte overbrengen. Wi…
Tekenbeet: voorkomen, teek verwijderen en de LymeziekteTekenbeet: voorkomen, teek verwijderen en de LymeziekteAls u in de natuur wandelt kan het dat u wordt gebeten door een teek. Een tekenbeet is pijnloos en wordt vaak niet eens…
De teek, een tekenbeet en de ziekte van LymeDe teek, een tekenbeet en de ziekte van LymeHet aantal teken en tekenbeten is de laatste jaren fors toegenomen. Als een kind lekker aan het dollen is op het gras, i…
Help, een teek!Help, een teek!Het is weer zover; de zon schijnt en het is heerlijk weer om door het bos te wandelen. Eenmaal thuis ontdek je een beest…

Neustampon gebruiken om bloedneus te stoppenNeustampon gebruiken om bloedneus te stoppenEen bloedneus is niet iets om van in paniek te raken maar het is wel belangrijk een neusbloeding te stoppen. Dit doe je…
Buspiron: een medicijn bij angstgevoelensBuspiron: een medicijn bij angstgevoelensIedereen ervaart weleens spanning. Maar soms kan je zoveel last van angstgevoelens en gespannenheid hebben, dat de spann…
Bronnen en referenties
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.