Menstruatiepijn, wat kan je er tegen doen?

Menstruatiepijn, wat kan je er tegen doen? Menstruatiepijn komt veel voor, maar we weten er relatief weinig van. Veel vrouwen houden het maar voor zich om niet met de typische maandelijkse grappen en grollen om de oren geslagen te worden of om niet als “lastig” te boek te staan. Toch kan je als vrouw best veel last hebben van de maandelijkse menstruatie. Er mag dan wel niets aan de hand zijn - tenminste als je je daarvan vergewist hebt – lastig is het nog steeds.

Accepteren of handelen?

Veel vrouwen grijpen niet meteen naar de pijnstillers, zeker niet als ze het iedere maand moeten doen. Iedere maand flink aan de (speciale) pijnstillers is niet goed voor het lichaam. Dus wordt de pijn geaccepteerd of er worden wat natuurlijke middelen toegepast. Die laatste zijn er legio en het staat je als vrouw vrij ze allemaal een-voor-een te proberen. Menig vrouw heeft er baat bij, dus waarom niet proberen?

Acceptatie van die pijn kan altijd nog, bovendien tot je overgang menstrueer je - met uitzondering van de inname van bepaalde anticonceptiemiddelen - dus we spreken veelal over een langere periode. En maar hopen dat het stopt na een eventuele zwangerschap, wat tot de mogelijkheden behoort, is zoiets als lijdzaam toezien of er verbetering komt. Aanpakken dus.

Natuurlijke middelen

Er is een enorme waslijst aan middelen die geprobeerd kunnen worden. Een greep hieruit:

Warmte en ontspanning

Een warme kruik is nog steeds een optie. Een lauwwarme kruik leg je op je buik of tegen je onderrug, ontspan je vervolgens en de pijn zal verlichten. Zoals de kruik heeft ook een warm bad een verzachtende werking. Voeg er nog wat kamille en rozemarijn aan toe en ontspan lekker. Zet bijvoorbeeld een lekker rustgevend muziekje op om direct in de ontspannen sfeer te komen.

Een voetbad is wellicht niet het meest voor de hand liggende, maar het werkt wel als je er wat magnesiumzout in doet. Lekker ontspannen en half uur met je voeten in een bakje met magnesiumzout en je menstruatiepijn verzacht.

Bron: Condesign, PixabayBron: Condesign, Pixabay
Voeding
Wanneer je enkele dagen voor de menstruatie calciumrijke producten (bijvoorbeeld broccoli) eet, zullen je krampen minder heftig zijn. Een oud en vertrouwd middel dat gebruikt kan worden is kamillethee. Deze thee heeft een ontspannende werking en dus ook voor wat betreft de samentrekkende spieren. Begin hier ook mee voordat je menstruatie begint en drink 2 kopjes per dag. Een goed alternatief is gember- of duizendbladthee, beide hebben een vergelijkbare werking.
Een ander oud middel dat al jaren ingezet wordt om de helende werking bij menstruatiepijnen is citroenmelisse. Meestal wordt er gekozen om het als een thee tot je te nemen, maar is niet noodzakelijk.

De samentrekkende spieren (in de baarmoeder) veroorzaken de pijn en deze pijn kan je verzachten door het innemen van producten met omega 3-vetzuren. Denk aan vette vis als zalm, maar ook walnoten bevatten omega 3-vetzuren. De vrouw heeft veel ijzer nodig en het lichaam neemt het het beste op als je het gecombineerd in een maaltijd eet. Ook dit heeft een positieve invloed om de menstruatiepijnen te verzachten.
Verder kan vitamine B ook helpen. Het hoe en waarom is nog niet bekend, maar dat met name B1 helpt is iets wat zeker is. Citrusvruchten zitten er vol mee, dus doe je tegoed aan deze vruchten.

Bewegen en seks

Hoewel menig vrouw er in deze periode tegenop ziet, is bewegen toch echt belangrijk. Met name lekker strekken en specifieke rugoefeningen helpen tegen de pijn. Seks is behalve altijd prettig en ultiem voor een stuk intimiteit, ook nog eens goed tegen menstruatiepijn. De spieren ontspannen namelijk en dat heb je nodig om minder pijn te ervaren.

Gezond leven

Menstruatiekrampen komen vaak voort uit een disbalans in je hormonen. Wat kan helpen om je hormonen weer in balans te krijgen, is gewoon gezond te leven. Het klinkt zo vanzelfsprekend gezond leven, maar het is zeker niet vanzelfsprekend. Dus bewegen, gezond eten en genoeg ontspanning.

Wat moet je vooral niet doen

Waar je tijdens je menstruatieperiode eigenlijk een streep door moet zetten is het tot je nemen van suiker en cafeïne (normaal wordt ook al geadviseerd het met mate tot je te nemen!). Zowel cafeïne als suiker zijn in staat de klachten eerder te verergeren dan af te laten nemen, want ze onttrekken je namelijk van het belangrijke vitamine B.

Concluderend

Er zijn genoeg middelen om te proberen je klachten af te laten nemen. Naast een gezonde leefstijl kan je rustig deze natuurlijke middeltjes inzetten. Ze zijn uiteenlopend, dus als je niet van het theedrinken bent, zijn er genoeg andere middelen. Van de andere kant, als iets dergelijks je kan helpen van de menstruatieklachten af te komen, is ook dat het proberen mogelijk wel waard.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen menstruatiepijnHuismiddeltjes tegen menstruatiepijnVeel vrouwen hebben last van klachten tijdens of vlak voor de menstruatie of ongesteldheid. Dit wordt ook wel menstruati…
Menstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingMenstruatiepijn - Dysmenorroe: oorzaken en behandelingOngeveer de helft van de vrouwen heeft last van pijn in de onderbuik vlak voor of tijdens de eerste dagen van de menstru…
Tips om menstruatiepijn te verlichtenVeel vrouwen hebben vandaag de dag last van pijnlijke menstruele krampen (dysmenorrhea), in sommige gevallen kan het zo…
Je menstruatiepijn bestrijden met de VagithermVeel vrouwen hebben maandelijks last van nare buikkrampen wanneer zij ongesteld zijn. De meeste vrouwen zullen rond die…

Oorzaken van bloedneusOorzaken van bloedneusVeel mensen hebben weleens last van een bloedneus. Het is een vrij normaal fenomeen. Er zijn een aantal redenen waarom u…
Hartritmestoornissen – onregelmatige hartslagHartritmestoornissen – onregelmatige hartslagDe normale hartslag is regelmatig. Als het tijdsverloop tussen twee polsslagen niet gelijk is, spreekt men van een onreg…
Bronnen en referenties
  • A. Janssen - natuurgeneeskundig arts
  • Afbeelding bron 1: Condesign, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.