InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Lifestyle > Stoppen met deodorant te gebruiken

Stoppen met deodorant te gebruiken

Al sinds de oude Egyptenaren probeerden mensen hun zweetgeur tegen te gaan, de eerste deodorant kwam in 1888 op de markt. Deodorants gaan nare luchtjes tegen terwijl een anti-transpirant het zweten zelf aanpakt. Een anti-transpirant bevat vaak aluminium, waarvan wordt gezegd dat het borstkanker en Alzheimer zou kunnen veroorzaken. Wie liever geen deodorant of anti-transpirant gebruikt kan enkele natuurlijke middeltjes proberen om een hele dag fris te blijven.
Advertentie voor deodorant uit 1948 / Bron: Internet Archive Book Images, Wikimedia Commons (Flickr Commons)Advertentie voor deodorant uit 1948 / Bron: Internet Archive Book Images, Wikimedia Commons (Flickr Commons)

Geschiedenis

In het oude Egypte waren mensen al bezig met het voorkomen van zweten en hun zweetgeur te maskeren. Men gebruikte aluinkristallen gemengd met water als deodorant en anti-transpirant. De oude Romeinen kenden dan weer de mogelijkheid van houtskool om stoffen en geuren te absorberen, ze gebruikten een mengsel van houtskool en geitenvet als deodorant. De eerste echte deodorant werd ontwikkeld in Amerika in 1888, het was de eerste keer dat zink werd gebruikt om nare geurtjes tegen te gaan. In 1906 kwam dan de eerste anti-transpirant op de markt, met als belangrijkste bestanddeel aluminiumchloride. Deze stof gaat de vorming van zweet tegen maar maakt de huid erg zuur, kan de huid beschadigen en maakt gaten in de kleding. Daarom is men later afgestapt van het gebruik van aluminiumchloride in deodorants. Aluminiumsulfaat en aluin werden gebruikt als vervangers en tenslotte ontdekte men dat aluminiumchloorhydraat veel milder is voor de huid. Dit aluminiumzout wordt ook vandaag nog steeds gebruikt in deodorant en anti-transpirant.

Het verschil tussen deodorant en anti-transpirant

Deodorant heeft als doel de bacteriën onder de oksels te doden en zo te voorkomen dat ze door het ontstaan van zweet een slechte geur zullen veroorzaken. Parfums in deodorants moeten dan weer de geur maskeren. Deodorant verhindert het zweten zelf niet.

Een anti-transpirant zorgt ervoor dat er minder zweet onder de oksels terecht kan komen. De aluminiumverbindingen vormen tijdelijke, onoplosbare proppen in de zweetkanalen en verhinderen zo dat er zweet naar de huid kan stromen. Vaak wordt een deodorant met een anti-transpirant gecombineerd.

Is deodorant schadelijk voor de gezondheid?

Darbre

Iedereen heeft er wel al eens over horen praten: deodorant zou borstkanker kunnen veroorzaken. De boosdoeners zijn de aluminiumverbindingen en aluminiumchloorhydraat in het bijzonder. Het is dus vooral een anti-transpirant met aluminium die borstkanker zou kunnen veroorzaken. Aluminium zou daarnaast ook het zenuwstelsel en de nieren kunnen aantasten, een slechte spermakwaliteit veroorzaken en zelfs Alzheimer kunnen uitlokken. Voorstanders van deze beweringen halen vaak een studie van Darbre PD aan uit 2003 en een latere studie uit 2005 die zich focuste op aluminium. Darbre suggereerde in haar studies dat er wel degelijk een verband zou zijn tussen borstkanker en het gebruik van deodorants. Zo zou borstkanker het vaakst voorkomen aan de buitenzijde bovenaan de borst, een zone die dicht bij de oksel gelegen is waar de deodorant wordt aangebracht. Aluminium zou de huid binnendringen (vooral net na het scheren van de oksels) en zich binden aan het DNA. Het DNA wordt beschadigd en zo kunnen kwaadaardige kankercellen ontstaan. Darbre haalde ook het feit aan dat aluminium de hormoonhuishouding van oestrogeen kan verstoren. Oestrogeen staat erom bekend dat het de groei van kankercellen kan uitlokken, de aluminiumverbindingen zouden dit effect versterken.

Ander onderzoek

Tegenstanders van deze bevindingen halen aan dat Darbre in haar studies geen controlegroep onderzocht (vrouwen zonder borstkanker) en zich dus enkel focuste op mensen met borstkanker. Verder wetenschappelijk onderzoek heeft geen verband gevonden tussen het gebruik van deodorant of anti-transpirant en borstkanker. Wel is er een studie uit 2011 uitgevoerd aan de University of British Columbia in Vancouver, Canada die aantoont dat er een verband is tussen aluminium en Alzheimer. Aluminium is een sporenelement dat voorkomt in de aardkorst, oplosbare aluminiumzouten (zoals aluminiumoxide, aluminiumhydroxide, aluminiumsulfaat en aluminiumchloride) kunnen voorkomen in drinkwater en op die manier schadelijk zijn voor de gezondheid. De studie concludeerde dat deze aluminiumzouten het zenuwstelsel en de hersenen kunnen aantasten en eventueel Alzheimer kunnen veroorzaken. De rol van aluminiumverbindingen in deodorant bij het ontstaan van Alzheimer is onduidelijk. Er zou een verhoogde kans op de ziekte kunnen zijn door het gebruik van deodorant, maar hier is onvoldoende onderzoek naar gedaan en de bestaande studies tonen geen overtuigend verband.

Natuurlijke alternatieven voor deodorant

Kokosolie

Kokosolie werkt antibacterieel, het doodt dus de bacteriën onder de oksels die voor nare geurtjes kunnen zorgen. Tevens werkt het hydraterend, wat de huid alleen maar ten goede komt. Kokosolie is enkel vloeibaar bij temperaturen hoger dan 25 °C, in de meeste gevallen zal het dus half vast of vast zijn. Je kunt een theelepel kokosolie uit de pot nemen en gewoon zo onder je oksels wrijven, de aangename kokosgeur zorgt ervoor dat je de hele dag lekker ruikt.

Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat of zuiveringszout helpt bacteriën te doden en slechte geurtjes te voorkomen. Omdat het nogal hard kan zijn op de gevoelige huid onder de oksels en huidirritatie kan veroorzaken bij dagelijks gebruik is het aan te raden het zuiveringszout te mengen met wat kokosolie en zo onder de oksels aan te brengen.

Appelazijn

Appelazijn is een ander natuurlijk middel dat antibacterieel werkt. Als de bacteriën onder de oksels gedood worden, kunnen ze geen nare luchtjes meer veroorzaken. Gewoon een beetje biologische of zelfgemaakte appelazijn onder de oksels aanbrengen met behulp van een watje. De azijngeur verdwijnt vanzelf na een tiental minuten.

Citroensap

Citroensap is het laatste natuurlijke middeltje met antibacteriële eigenschappen. Dankzij het citroenzuur worden bacteriën gedood, de frisse citroengeur zorgt ervoor dat je oksels fris aanvoelen en lekker ruiken. Gewoon een citroenschijfje onder je oksels wrijven of wat citroensap aanbrengen met een watje en je bent klaar.

Lees verder

© 2016 - 2019 Valedevento, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?Transpiratiegeur: hoe kun je dit het beste behandelen?Veel mensen schamen zich voor natte plekken onder de oksels en de transpiratiegeur die daar vaak bij ontstaat. De een he…
Ga zweet te lijfGa zweet te lijfIedereen heeft wel eens last van klotsende oksels, klamme handen en onfrisse voeten. Vooral als het zomers warm is, heb…
Zweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur voorkomen en natuurlijk behandelenZweetgeur ontstaat wanneer zweet zich vermengd met bacteriën. Spijtig genoeg zorgen de meeste deodorants voor allergisch…
Transpireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren is een heel gewone reactie van het lichaam bij warmte. De ene mens zweet meer dan de ander. Zweten kan zorg…
Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Zweten verminderen, klaar voor de zomer!Het warme weer komt er weer aan, tijd om jezelf zomer klaar te maken. Heerlijk, op het strand met een lekker drankje erb…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Deodorant
 • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=19692
 • http://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/myths/antiperspirants-fact-sheet
 • http://www.findwholeness.com/blog/natural-beauty/natural-alternatives-to-antiperspirant-and-deodorant/
 • http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/athome/antiperspirants-and-breast-cancer-risk
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12666152
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16045991
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797685/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12381712
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21157018
 • http://www.kokos-olie.nl/nieuws-wetenschap/kokosolie-als-natuurlijke-deodorant
 • Afbeelding bron 1: Internet Archive Book Images, Wikimedia Commons (Flickr Commons)

Reageer op het artikel "Stoppen met deodorant te gebruiken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Valedevento
Laatste update: 09-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Special: Natuurlijke lichaamsverzorging
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!