Stoppen met zeep te gebruiken

Stoppen met zeep te gebruiken De meeste mensen nemen dagelijks een douche en gebruiken daarbij een zeep of douchegel. Maar is zo vaak douchen wel goed voor de huid en is zeep wel veilig? Commerciële zeep of douchegel bevat tal van chemicaliën die de huid kunnen beschadigen en uitdrogen. Sommigen beweren zelfs dat je ziek kunt worden door het gebruik van zeep. Wie liever geen zeep of douchegel meer gebruikt, kan voor enkele natuurlijke alternatieven kiezen.

Geschiedenis

Het eerste bewijs dat mensen zeep gebruikten komt uit Babylon en is ongeveer vijfduizend jaar oud. Het was een stuk klei dat een zeepachtige substantie zou bevatten. De oude Egyptenaren waren geobsedeerd door lichaamshygiëne en vooral de rijken gebruikten regelmatig zeep. In Rome ontdekten enkele vrouwen dat de klei die ze vonden aan de oevers van de Tiber rivier een reinigende werking had. Ze vermengden de klei met dierlijk vet en as en gebruikten dit om hun kledij en ook zichzelf te wassen. Zo werd de eerste echte zeep gemaakt. Het gebruik van zeep bleef echter beperkt en was enkel voor de rijken, het was een echt luxeproduct dat slechts met mate gebruikt werd. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd zeep zowel gebruikt om te wassen, om kleding te wassen en om het huis te poetsen. Nadien is men gaan experimenteren met verschillende soorten ingrediënten en geurstoffen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten detergenten, zepen en douchegels om uit te kiezen.

Waarom is zeep slecht voor de huid

Het basisrecept voor zeep is altijd hetzelfde: een vet dat gekookt wordt in een base (natriumhydroxide of kaliumhydroxide). Hiervoor werden vroeger vaak de assen van verbrande planten of hout gebruikt. Als vet gebruikt men rundvet, olijfolie, palmolie of kokosolie. Tegenwoordig worden daar vaak kleur- en geurstoffen aan toegevoegd. Ook parabenen, sulfaten en triclosan zijn ingrediënten van zeep of douchegel. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, ongeveer 60% van de stoffen die je op je huid aanbrengt komen uiteindelijk in je bloedbaan terecht.

Parabenen

Parabenen worden toegevoegd aan zeep en douchegel als bewaarmiddel, ook doden ze schimmels en bacteriën. Van parabenen wordt gezegd dat ze kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Ze zouden vooral de groei van tumoren in de borsten veroorzaken omdat ze de werking van het vrouwelijk hormoon oestrogeen kunnen imiteren.

Sulfaten

Sulfaten zorgen voor de schuimvorming, het zijn krachtige en agressieve reinigers die de huid kunnen uitdrogen. Sulfaten verwijderen ook de natuurlijke oliën op de huid. De huid produceert deze olie om zelf de hydratatie en bescherming te regelen. Als we de olie elke dag wegwassen, kan de huid droog en beschadigd worden. Mensen die een gevoelige huid hebben reageren meestal op de sulfaten in zeep.

Triclosan

Triclosan wordt dan weer toegevoegd omwille van zijn antibacteriële werking. Maar het zou schadelijk zijn voor de lever, nieren, hart en longen, het immuunsysteem onderdrukken en de hormoonbalans verstoren. De huid is de eerste afweer tegen mogelijke schadelijke indringers. Er zitten miljoenen bacteriën op de huid, het zijn goede bacteriën die zelfs bescherming kunnen bieden tegen schadelijke indringers. Als we ons wassen met zeep, worden ook deze bacteriën verwijderd, waardoor het natuurlijke evenwicht wordt verstoord en schadelijke bacteriën meer kans krijgen om ons ziek te maken. Tevens kunnen zepen de opperhuid beschadigen en de natuurlijke zuurtegraad van de huid verstoren.

Natuurlijke alternatieven voor zeep

Als je stopt met zeep te gebruiken zijn er tal van voordelen. Allereerst zijn de alternatieven natuurlijk en meestal goedkoop, op lange termijn zul je veel minder geld uitgeven aan je lichaamsverzorging. Ten tweede win je heel wat tijd als je enkel water gebruikt om te douchen, je bent in enkele minuten klaar. Zeep en douchegel zijn vaak slecht voor het milieu, met deze natuurlijke middeltjes help je dus ook de aarde te beschermen.

Water

Je kunt je enkel met water wassen zonder dat je vuil blijft of slecht gaat ruiken. Onder de douche overal goed wrijven met de handen en extra aandacht besteden aan die plekken die iets sterker ruiken zoals de oksels, intieme delen en voeten. Voor vele mensen is dat al voldoende om zich fris en schoon te voelen.

Bron: Cavydog, PixabayBron: Cavydog, Pixabay
Havermout
Havermout werkt reinigend, hydraterend en voedend voor de huid. Je kunt de havervlokken pletten met een vork of in de blender en mengen met water, dit papje tien minuten laten weken en de bovenstaande vloeistof gebruiken om je te wassen. Als je wilt, kun je de geplette havervlokken ook gebruiken voor een extra scrubbend effect. Een ander tip is om de havermout in een oude pantykous te stoppen, die goed dicht te knopen en mee te nemen onder de douche of in bad. Goed natmaken, regelmatig in knijpen en zo het haverwater op de huid aanbrengen.

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay
Olijfolie of kokosolie
Zowel olijfolie als kokosolie werken voedend en hydraterend voor de huid, het is voor vele mensen een raar idee om olie op de huid de smeren, maar als je niet teveel olie gebruikt kan het diep in de poriën dringen en maakt het de huid zijdezacht. Een beetje olie aanbrengen nadat je de huid goed hebt afgespoeld met water, enkele minuten laten inwerken en goed afspoelen met warm water. Je kunt de olijfolie of kokosolie ook mengen met wat grof zeezout om de perfecte scrub voor het hele lichaam te maken. Gebruik deze scrub ongeveer één keer per week om de dode huidcellen de verwijderen.

Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Kurkuma
Kurkuma is een kruid dat de huid kan zuiveren en voeden, het werkt antibacterieel en is dus geschikt voor wie last heeft van puistjes of mee-eters. Ook zou kurkuma huidveroudering tegengaan en zorgen voor een jeugdige en elastische huid. Je kunt een eetlepel kurkumapoeder mengen met enkele eetlepels olijfolie of kokosolie, dit mengsel aanbrengen op de huid en even laten inwerken. Altijd goed naspoelen met warm water om de gele kleur te verwijderen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Douchegel: populair badproduct en ook voor andere doeleindenHet gebruik van vaste zeep wordt steeds meer verdrongen door vloeibare producten. Een van die producten is douchegel dat…
Parabenen in cosmeticaParabenen in cosmeticaParabenen staan over het algemeen bekend als stoffen die je beter vermijden kan, omdat ze mogelijk (borst)kanker zouden…
Douchegel kiezenDouchen doen we graag en vaak, velen zelfs dagelijks. Of onze huid daar nu zo blij mee is? Aan veelvuldige wasbeurten zi…
De vaginale douche, gezond of ongezond?De vaginale douche, gezond of ongezond?Veel vrouwen gebruiken de vaginale douche voor intieme hygiëne. Hoe belangrijk is het nemen van een vaginale douche en i…

Een aantal tijdloze technieken om je haar te vlechtenEen aantal tijdloze technieken om je haar te vlechtenLang haar is leuk en helemaal in, maar je wilt het niet altijd zomaar los laten hangen. Soms wil je gewoon even wat ande…
Cryolipolyse of Coolsculpting: verlies vet rond probleemzoneCryolipolyse of Coolsculpting: verlies vet rond probleemzoneLukt het niet om van het vet rondom de bekende probleemzones af te komen? Wellicht overweeg je drastischer maatregelen m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jackmac34, Pixabay
  • http://nbalta.blogspot.pt/2015/03/zeepvrij-leven.html
  • http://ayuhuid.nl/natuurlijke-zeep-maken/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeep_(reiniging)
  • http://www.webmd.com/breast-cancer/news/20151027/parabens-breast-cancer
  • Afbeelding bron 1: Cavydog, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Simon A. Eugster, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Valedevento (52 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.