Douchegel kiezen

Douchen doen we graag en vaak, velen zelfs dagelijks. Of onze huid daar nu zo blij mee is? Aan veelvuldige wasbeurten zitten ook nadelen want de natuurlijke beschermlaag van de huid wordt aangetast en daarom is het niet onbelangrijk een goede douchegel te kiezen. Ook is het aan te bevelen om niet te heet te douchen of een te harde waterstraal te gebruiken. Een teveel van je favoriete heerlijk geurende douchegel is eveneens overbodig, je mag er lekker zuinig mee zijn. Wat is er heerlijker dan een warme douche als je het koud hebt; wat is er heerlijker dan een lekkere douche in de ochtend om wakker te worden of in de avond om te ontspannen; wat is er fijner dan een heerlijke frisse douche als je gezweten en gesport hebt. Het maakt niet uit, douchen doen we bijna allemaal graag. Het is reinigend en ontspannend. Maar zoals alles in het leven heeft ook dit zijn keerzijde of, beter gezegd, er kleeft een luchtje aan. In de meest gangbare douchegels zitten vaak (geur)stoffen die niet zo goed voor ons zijn.

Schadelijke stoffen

Douchegels- of crèmes bestaan hoofdzakelijk uit water. Om bederf tegen te gaan of te voorkomen moeten ze geconserveerd worden. Vroeger werd daarvoor het kankerverwekkende formaldehyde gebruikt, dat is gelukkig nog maar zelden het geval.

Wanneer een douchegel PEG-derivaten bevat is het waarschijnlijk vervuild met de stof dioxan, die ook kanker kan veroorzaken, zij het minder aggressief dan formaldehyde. Als je op de verpakking van je douchegel of shampoo stoffen ziet vermeldt die eindigen met –eth zoals bij voorbeeld Sodium Laureth Sulfate, dan betekend het, dat er PEG derivaten zijn gebruikt. Deze stoffen worden ingezet om het reinigingsmiddel beter te laten schuimen.

Er zijn ook alternatieven voor PEG-derivaten. Dat zijn suiker- of kokostensides; deze zijn wat duurder en worden het meest in de natuurcosmetica gebruikt.

Test van douchegels

Er zijn heel veel douche- en badproducten op de markt. Maar zijn deze ook allemaal goed voor je lichaam? Zo zijn er bijvoorbeeld geurstoffen te kust en te keur, maar niet alle geurstoffen zijn zo onschuldig als ze ruiken. De Duitse ecologische consumentenbond Oekotest doet testen op schadelijke stoffen zoals:

  • Parfums (deze kunnen allergieën veroorzaken)
  • Andere geurstoffen die allergieën kunnen veroorzaken
  • Polycyclische moschus-verbindingen (kunstmatige geurstoffen die zich in de vetlagen ophopen en schadelijk voor de lever zijn)
  • Diethyl phthalat (werkt als hormoon en kunnen lever, nieren en voortplantingsorganen beschadigen)
  • PEG/PEG derivaten (kunnen de huid zo doorlatend maken dat er andere vreemde stoffen kunnen binnendringen)
  • Paraffine/aardolieproducten/siliconen (natuurlijke oliën zijn veel beter voor mens en milieu)

In alle conventionele douchegels werden PEG/PEG-derivaten aangetroffen en bijna allemaal hadden sporen van het dioxan. Het merk Vichy (het apothekenmerk) spant hierin helaas de kroon. Alle merken, ook die op natuurbasis, doen vooralsnog geen afstand van parfum. Wij willen nu eenmaal lekker geurende douchegels.

Hieronder vindt u een lijst met min of meer bekende merken douchegels, het is een beperkte lijst en bevat zeker niet alle douchecremes die verkrijgbaar zijn. Aan de hand van de stoffen die u in deze lijst vindt, kunt u zien wat er in de tube of flacon van andere merken zit.

MerkVerdachte geurstoffenPEG/PEG derivatenOordeel
Dr. Hauschka douchecremeparfum, citral, eugenol, geraniolneezeer goed
Lavera Body Spa lemon fresh douchegelparfum, citralneezeer goed
Neobio Chili-Sinaasappel douchegelparfumneezeer goed
Weleda vitaliseringsdoucheparfum, citralneezeer goed
Cien douchegel (Lidl)parfumja, sporen dioxangoed
Fa Douchegel fresh & Oilparfum, citronellolja, sporen dioxangoed
Fenjal Vitality cremedoucheparfum, citronellolja, sporen dioxangoed
Jardins du Monde douchegel Sinaasappel (Yves Rocher)parfum, citralja, sporen dioxangoed
Litamin Wellness & Care citroenparfum, citralja, sporen dioxangoed
Mildeen Pure Nature (Aldi)parfumja, sporen dioxangoed
Nivea Waterlily & Oil douchegelparfum, citronellolja, sporen dioxangoed
Rilanja Body creme douche tropicparfumja, sporen dioxangoed
Sebamed frisse doucheparfumja, geen dioxangoed
Dove Beauty Douche Go Fresh Energiseparfum, citronellolja, sporen dioxanredelijk goed
Palmolive Aroma Therapy Morning Vitality douchegelparfum, polycyclische moschus-verbindingenja, sporen dioxanredelijk
Vichy Essentieel Zacht douchegelparfumja, dioxanredelijk
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droog kroeshaar? Was je haar met douchegel!Droog kroeshaar? Was je haar met douchegel!Denk je als bezitter van een weelderige bos kroeshaar wel eens dat er geen kruid gewassen is tegen je droge lokken? Het…
Douchegel: populair badproduct en ook voor andere doeleindenHet gebruik van vaste zeep wordt steeds meer verdrongen door vloeibare producten. Een van die producten is douchegel dat…
Microbeads: hoe tandpasta en douchegel het milieu vervuilenMicrobeads: hoe tandpasta en douchegel het milieu vervuilenMicrobeads zijn hele kleine stukjes plastic die veel worden gebruikt in cosmetica. Voornamelijk is douchegels, scrubs ma…
Stoppen met zeep te gebruikenStoppen met zeep te gebruikenDe meeste mensen nemen dagelijks een douche en gebruiken daarbij een zeep of douchegel. Maar is zo vaak douchen wel goed…

Betekenissen ingrediënten & opschiften verzorgingsproductenDe meeste mensen, en dan met name de vrouwen hebben veel verzorgingsproducten in hun kast staan. We gebruiken ze dagelij…
Zonnebrandcrème kiezenHet is weer tijd om te smeren, want de zon komt steeds langer en vaker op bezoek in ons land. Als de zomer weer lonkt ko…
Bronnen en referenties
  • Tijdschrijft Oekotest, juni 2010
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 12-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.