Droog kroeshaar? Was je haar met douchegel!

Droog kroeshaar? Was je haar met douchegel! Denk je als bezitter van een weelderige bos kroeshaar wel eens dat er geen kruid gewassen is tegen je droge lokken? Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar de oplossing voor je droge haar kun je vinden door te kijken naar de haarverzorging van mensen met natuurlijk stijl haar. Het probleem van stijl haar is namelijk dat het snel vet en zwaar wordt, waardoor het futloos langs het gezicht hangt en niet gemakkelijk in model is te brengen. Als je weet wat je moet doen om haar niet vet te laten worden, dan weet je ook wat je moet doen om het haar vetter te laten worden. Ingewikkeld? Nee hoor, lees snel verder.

De anatomie van het haar

Als je kennis hebt van de anatomie van het haar, dan is het gemakkelijker om je haar gezonder en glanzender te houden.
Je haar groeit uit een haarzakje, ook wel haarfollikel genoemd. Alle haarsoorten - stijl of (kroes)gekruld - zijn op dezelfde manier opgebouwd. Van buiten naar binnen gezien: schubben, schors en merg.

Haarzakje met talgklier / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)Haarzakje met talgklier / Bron: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Haren bestaan uit een in de huidlaag verborgen levende haarfollikel (ook wel haarzakje genoemd) en een zichtbare haarvezel, die bestaat uit dakpansgewijze gerangschikte schubben, een schors en merg.

Het uitwendige gedeelte van het haar is gemaakt van dood materiaal. Het haar wordt gesmeerd door talg uit de talgklier.

Op het plaatje hiernaast zie je op welke wijze stijl haar uit een haarzakje groeit. Stijlhaar groeit uit een ronde haarfollikel, en groeit recht naar buiten. Kroeshaar komt uit een platte haarfollikel, en groeit in een spiraal naar buiten.

Waarom is kroeshaar zo droog

Zoals gesteld wordt het haar door talg uit de talgklier gesmeerd. Bij natuurlijk stijl haar kan de talg zonder onderbrekingen naar het haar vloeien. Omdat kroeshaar er als een opgerolde springveer uitziet, kan de talg dus niet linea recta naar het haar vloeien, maar moet het rondom alle kronkels en bochten manoeuvreren. In de meeste gevallen bereikt de talg de haarpunten niet eens, waardoor het haar droog aanvoelt zelfs als de hoofdhuid vet is.

Ook chemisch gestraight (stijl gemaakt) haar heeft met hetzelfde probleem te kampen omdat hierdoor de haarschubben veranderen en het haar droger wordt. Dus ook al kan met chemisch gestraight haar de talg naar je haar vloeien, het is niet genoeg om door straighten veroorzaakte droogteschade te compenseren.

Natuurlijke dreadlocks / Bron: Jonathan Stephens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Natuurlijke dreadlocks / Bron: Jonathan Stephens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Doordat kroeshaar als een soort springveer uit de haarvaatjes groeit, en de haren vanzelf in elkaar grijpen, kun je er natuurlijk wel interessante kapsels mee maken.

Een wel heel extreem kapsel is dreadlocks. Natuurlijke dreadlocks ontstaan als je het haar geheel met rust laat; dus als je het niet ontwart, kamt of borstelt. Toegegeven, dit kapsel zal niet iedere drager van kroeshaar kunnen bekoren.

Nettere dreadlocks daarentegen zijn wel geaccepteerd. Deze kun je door de kapper erin laten zetten of zelf thuis vormen. Deze soort dreadlocks worden door de dragers wel netjes gewassen en onderhouden.

Waarom is kroeshaar niet zo glanzend

Kroeshaar glanst minder omdat de krullen het licht niet goed kunnen reflecteren. Het gebruik van bergen olie of pommade is niet de oplossing. Je bereikt hier namelijk alleen maar mee dat het haar er vettig uit zal zien. Als kroeshaar in een goede conditie is, zal het een gezonde glans hebben, alleen niet in die mate waarin stijl haar kan glanzen. Als je meer glans wilt, dan kun je een glansspray met siliconen proberen.

Waarom heeft kroeshaar baat bij het wassen met douchegel in plaats van met shampoo?

Er zijn diverse redenen waarom het beter kan zijn om je haren met een douchegel te wassen in plaats van met een shampoo. Gebruik dan bij voorkeur een romige douchegel of een douchegel op oliebasis.

 1. Douchegels bevatten niet alleen ontvettende bestanddelen om je haar goed te reinigen, maar ook ingrediënten die je haar zachter maken (olie, glycerine),
 2. Douchegels zijn pH-neutraal en bevatten verzorgende ingrediënten, vergelijkbaar met ingrediënten die ook in haarconditioner worden aangetroffen.
 3. Douchegels bevatten mildere oppervlakte-actieve stoffen (voor schuimvorming) dan shampoos
 4. Douchegels zijn ook verkrijgbaar in diverse aromatherapeutische varianten als lavendel, eucalyptus en menthol. Fijn als je je hoofdhuid wilt kalmeren of juist stimuleren. Lavendel kalmeert en menthol heeft een verkoelend en stimulerend effect op de hoofdhuid.

Wat kun je als kroesharige leren van mensen met stijl haar

Stijlharigen wassen hun haar elke dag omdat het snel vet wordt.
Les die je hieruit kunt trekken: als je je haar niet te vaak wast, wordt het vetter. Vanwege het feit dat het talg de haarschacht moeilijk kan bereiken, loop je als kroesharige niet het risico dat je haar snel vet wordt. Als je je haar dus niet vaker dan 1 of 2 keer per week wast, geef je de talg meer gelegenheid om je haar te “smeren”, waardoor je haar minder droog zal aanvoelen.

Stijlharigen spoelen haarconditioner zorgvuldig uit hun haar omdat conditioner het haar verzwaart.
Les die je hieruit kunt trekken: Conditioner na het wassen geheel of gedeeltelijk in je haar laten is juist goed voor kroeshaar; spoel daarom na het wassen vooral niet al de conditioner uit je haar.

Conclusie

Als je minder droog kroeshaar wilt, is het aan te bevelen om je haar met een douchegel op crème- of oliebasis te wassen. Een douchegel verzorgt je haar namelijk op een mildere wijze dan veel shampoos. Verder dien je je haar niet te vaak te wassen en als je na het wassen een haarconditioner gebruikt dan dien je deze niet (volledig) uit te spoelen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kroeshaar moet je minder vaak wassen dan je denktKroeshaar moet je minder vaak wassen dan je denktDeze vraag houdt veel bezitters van kroeshaar bezig. Als je mensen met steil haar vraagt hoe vaak zij hun haar wassen, z…
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Drie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtDrie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtKroeshaar is mooi en veelzijdig. Een minpuntje is dat de verzorging en styling ervan soms tijdrovend kan zijn, vooral al…
Vijf geheimen van natuurlijk kroeshaarVijf geheimen van natuurlijk kroeshaarEr zijn boekwerken vol geschreven over de oorsprong, structuur en verzorging van kroeshaar. Ook internet bevat veel info…

Zelf een serum en crème met hyaluronzuur makenJij kent je huid het beste, je weet precies waar je huid behoefte aan heeft. Hierdoor kun je zelf bepalen wat je op je h…
Zelf parfum makenZelf parfum makenEen parfum van een bekend merk kan al snel erg prijzig zijn. Waarom zou je de hoofdprijs betalen als je zelf je eigen pa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 955169, Pixabay
 • Good hair, Lonnic Brittenum Bonner
 • Verschil tussen shampoo en douchegel is heel klein, Trouw 20/09/2013
 • Wikipedia.org
 • http://www.vcbio.science.ru.nl/fesem/applets/hair/
 • Afbeelding bron 1: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Jonathan Stephens, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.