Vijf geheimen van natuurlijk kroeshaar

Vijf geheimen van natuurlijk kroeshaar Er zijn boekwerken vol geschreven over de oorsprong, structuur en verzorging van kroeshaar. Ook internet bevat veel informatie. Je vindt er tevens instructiefilmpjes over het wassen, knippen, stylen en onderhouden van kroeshaar. Het is niet ondenkbaar dat je door deze stortvloed van informatie door de bomen het bos niet meer kunt zien. Nadat je bent ingewijd in deze vijf "geheimen" van kroeshaar, ben je al een heel eind op weg naar het verkrijgen van een mooie volle bos kroeshaar. Deze geheimen zijn onontbeerlijk voor diegenen die gezegend zijn met de allerfijnste kroeskrullen, het haartype dat ook wel wordt aangeduid als als type 4 kroeshaar.

Inhoud


Kroeshaar houdt van vocht

Er wordt veelal gedacht dat daar kroeshaar droog is, het veel vet nodig heeft. Dit is onjuist. Omdat vet vuil aantrekt zal je haar er dof uitzien als je er veel vet in doet. Het is veel beter om je haar een beetje vochtig te maken met water en/of een conditioner, en er daarna olie in aan te brengen om het vocht vast te houden. Als finishing touch kun je op je haarpunten - het aller droogste deel van je haar - eventueel nog een beetje haarcrème aanbrengen.

Afrokam van de Ashanti stam / Bron: Ken Karner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Afrokam van de Ashanti stam / Bron: Ken Karner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Kammen en borstels zijn geen vrienden van kroeshaar

Om beschadiging en afbreken van je haar te voorkomen is het beter om je haar niet met behulp van kammen en borstels te kammen en te stylen; kroeshaar is daarvoor eenvoudigweg te kwetsbaar.

Vingerkammen

“Kam” in plaats daarvan je haar met je vingers, bij voorkeur alleen als je haar door en door nat is. Begin bij je haarpunten, en "kam" vervolgens met je vingers door de rest van je haar. Kroeshaar moet je eigenlijk alleen kammen na het wassen en als je van kapsel wilt veranderen. In dat geval verlies je namelijk minder haar; het zijn voornamelijk de losse haren die van je hoofd afkomen.

Afrokam

Indien je per se een kam wilt gebruiken, gebruik dan een afrokam (of een kam met ver uit elkaar staande tanden). Ook dan is verstandig om je haren eerst met je vingers te "kammen" om de ergste knopen voorzichtig te verwijderen. Afrokammen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar; o.a. hout, plastic, bamboe en metaal.

Voor de verzorging van kroeshaar geldt: keep it simple

Als je een simpele verzorgingsroutine hebt, is de kans groot dat je het volhoudt. Een eenvoudige routine kan er als volgt uitzien. Na het wassen van je haar breng je wat olijfolie en conditioner aan op je haar. Ontwar je haar met je vingers en maak een aantal grote vlechten in je haar. Laat de vlechten ‘s nachts in je haar zitten en maak ze 's ochtends voorzichtig los, waarbij je elk van de drie plukken haar waaruit een vlecht bestaat weer in tweeën splitst. Hierna moet je – om pluizen te voorkomen – je haar niet meer kammen; breng je haar met je vingers in het gewenste model. 's Avonds voor het slapen, maak je weer een paar (ongeveer een stuk of 8) grove vlechten in je haar.

Wash and go

Als je een kort kapsel hebt, kun je volstaan met een zogenaamde "wash and go". Dat wil zeggen dat je na het wassen van je haar wat conditioner en (alcoholvrije) gel in je haar aanbrengt. Laat je haar vervolgens simpelweg aan de lucht opdrogen. Als je haast hebt, kun je je haren drogen met een koele föhn (bij voorkeur met een diffuser; een hulpstuk dat je op de uitgang van je föhn vastmaakt om je haar tegen de ergste hitte te beschermen en waardoor je je haar kunt drogen zonder het te beschadigen.)

Lupita Nyong'o / Bron: Theglobalpanorama, Flickr (CC BY-SA-2.0)Lupita Nyong'o / Bron: Theglobalpanorama, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Wees geduldig

Als je je kroeshaar in zijn natuurlijke staat wilt dragen, moet je geduld hebben. Het ontwarren van je haar kost tijd. Als je uit tijdgebrek of frustratie aan je haar trekt, loop je kans om hele plukken haar met wortel en al uit je hoofd te verwijderen.

TWA, Teeny Weeny Afro, kort afrokapsel

Indien je echt weinig tijd aan de verzorging van je kroeshaar wilt of kunt besteden, dan is de TWA (Teeny Weeny Afro), een kort afrokapsel voor jou de oplossing. Een TWA is een chic kort en gemakkelijk kapsel.

Kijk de kunst af bij traditionele Afrikaanse stammen

Cornrows

In West Afrika dragen de vrouwen hun haar van oudsher in "cornrows", vlechten die op de hoofdhuid zijn bevestigd door steeds een plukje haar mee te vlechten.

Threading

Een andere traditionele haarstijl is "threading", het omwikkelen van het haar met zwart garen, meestal van katoen. Deze stijl kan een kapsel op zich zijn, of na een dag worden verwijderd met als resultaat een lossere krul.

Twists

Bij de Massai scheren de vrouwen hun hoofd kaal, waarna ze het insmeren met een mengsel van dierlijk vet en rode oker. De mannen daarentegen, de Massai krijgers, laten hun haren lang groeien door het haar in een groot aantal twists (2 in elkaar gedraaide plukjes haar) te dragen. Dit doen zij nadat zij hun haren met een mix van vet, rode oker en klei hebben ingesmeerd. De Massai is dus een bijzondere stam omdat bij de meeste bevolkingsgroepen het de vrouwen zijn die langer haar hebben.

Lessen van de ouden Afrikanen

Wat kunnen moderne kroesharigen van de oude Afrikanen leren?
 • Dat het vochtgehalte van kroeshaar op peil moet worden gehouden. De Afrikanen gebruikten hiervoor hun klei/oker mengsel.
 • Dat uitgerekte krullen minder snel in de knoop raken, en minder snel afbreken. De oude stammen stretchten hun haar door middel van threading.
 • Dat kroeshaar beter groeit als het af en toe rust krijgt. De Afrikanen droegen hun haren daarom vaak in onder andere cornrows en twists. Deze kapsels hoeven niet elke dag te worden gekamd; om roos te voorkomen is het verstandig om je hoofdhuid elke dag te oliën.

Lees verder

© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtDrie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtKroeshaar is mooi en veelzijdig. Een minpuntje is dat de verzorging en styling ervan soms tijdrovend kan zijn, vooral al…
Ook kroeshaar kan groeien, met de juiste verzorgingOok kroeshaar kan groeien, met de juiste verzorgingHet is een mythe dat kroeshaar niet of minder snel groeit dan andere haartypen. Waar komt dit misverstand toch vandaan?…
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Zonder zorgen op vakantie met kroeshaar of krullend haarZonder zorgen op vakantie met kroeshaar of krullend haarJa, kroeshaar is bijzonder. Je kunt er onnoemlijk veel spectaculaire kapsels mee maken waaronder een wilde afro, tiental…

Hoe kun je ouder lijken?Hoe kun je ouder lijken?Word je vaak om je ID gevraagd wanneer je een fles wijn wilt kopen, terwijl je al lang de benodigde leeftijd hebt? Vraag…
Beauty: Plastic in cosmeticaBeauty: Plastic in cosmeticaWe weten al langer dat onze scrub bolletjes plastic bevat en dat hebben we ook geaccepteerd. Maar het ligt anders als we…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jessica001234, Pixabay
 • www.flickr.com: Dionysius Burton, Simply Put
 • African Hairstyles, Styles of yesterday and today, Esi Sagay
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Comb_Ashanti_Ceramic_AMR_1974_02.JPG
 • www.flickr.com: Krystal K., naturally famous - lupita nyong'o
 • www.flickr.com: Global Panorama, Lupita Nyong'o
 • Afbeelding bron 1: Ken Karner, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
 • Afbeelding bron 2: Theglobalpanorama, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.