Ook kroeshaar kan groeien, met de juiste verzorging

Ook kroeshaar kan groeien, met de juiste verzorging Het is een mythe dat kroeshaar niet of minder snel groeit dan andere haartypen. Waar komt dit misverstand toch vandaan? Waarschijnlijk omdat kroesharigen weinig kennis van zaken hebben over de verzorging van hun haartype, waardoor het haar snel breekt. Omdat kroeshaar zo teer en kwetsbaar is, breekt het sneller dan andere haartypen. Als je lang kroeshaar wilt hebben, dan dien je er in feite voor te zorgen dat je haar minder breekt. Met de juiste kennis, verzorging en een dosis geduld is het ook voor jou mogelijk om lang kroeshaar te hebben. Het spreekt vanzelf dat je daarnaast voldoende water drinkt en gezond eet.

Inhoud:


Kroeshaar, de juiste verzorging om het te laten groeien

De adviezen komen er in feite op neer dat je ervoor dient te zorgen dat je kroeshaar gezond wordt. Een prettige bijkomstigheid daarvan is dat je haar ook langer wordt.

Zo behoud je meer haarlengte

Beperk het gebruik van hitte

Het grootste geheim van mensen met natuurlijk lang haar is misschien wel dat zij hun haar zo min mogelijk föhnen of met de stijltang bewerken. Zij voorkomen hiermee het dat het haar breekt en/of gespleten haarpunten – ook wel “dode haarpunten” genoemd – krijgt.

Slaap op een gladde kussensloop

Als je op een satijnen of zijden kussensloop slaap, zorg je ervoor dat je tijdens het slapen meer vocht in je haar vasthoudt en dat er minder klitten in je haar ontstaan. Een satijnen of zijden sjaaltje om je hoofd is net zo effectief (maar minder leuk voor je bedpartner om tegen aan te kijken).

Kam je haar voorzichtig en zo min mogelijk
Als je erg veel kleine krulletjes hebt, kun je proberen om je haar te "vingerkammen". Dit doe je door je haar in ongeveer acht gedeelten te verdelen. Per deel ontwaar je je haar met je vingers, vanaf de punten naar boven toe. Vervolgens gebruik je je vingers als een "kam", en kam je je haar voorzichtig van boven naar beneden uit. Je kunt vanaf dit moment ook een grove kam gebruiken.
Kam je haar alleen als het vochtig is! Maak je haar nat met water of doe er een conditioner in.

Seal je haar na het wassen

Om het vocht in je haar te vast te houden, dien je je haar na het wassen of bevochtigen te sealen. Dit is heel eenvoudig: verdeel wat olie over je haar, van je haarpunten tot de haarwortels.

Wees niet bang voor vet haar. Als je niet te veel olie gebruikt, dan wordt de olie door het water geabsorbeerd. Nadat je haar helemaal is opgedroogd voelt je haar soepel, maar niet vettig aan. Gebruik voor sealen nooit haarvetten die petroleum bevatten, omdat deze vettig blijven aanvoelen en vuil aantrekken.

Draag kapsels die je haarpunten beschermen
Deze kapsels hebben als kenmerk dat je haarpunten weggestopt en dus beschermd zijn. Voorbeelden zijn vlechten en twists. Deze kapsels zijn heel effectief bij het behouden van je haarlengte. Met vlechten moet je wel oppassen dat je ze niet te strak aantrekt, omdat je hiermee het risico loopt dat je haar dunner wordt omdat je plukken haar met wortel en al uit je hoofdhuid trekt.

Een chignon (opgerold haar dat in een knotje wordt vastgespeld) heeft dit nadeel niet, terwijl het toch je haarpunten beschermt. Ook als je je haar in twists draagt, heb je geen risico van dunner wordend haar.

Draag kapsels die je weinig hoeft te kammen of te borstelen

Als je geen zin hebt om steeds kapsels te dragen die je haar beschermen en waarbij je haar dus "vast" is, kun je ook kapsels dragen waarbij je haar “los” hangt. Deze kapsels beschermen je haarpunten misschien minder, maar zorgen er desondanks voor dat je genoeg haarlengte kunt behouden om je haar te laten groeien.
Bekende voorbeelden zijn braid outs twist outs en bantu knot outs.

Knip geregeld gespleten je haarpuntjes

Het lijkt tegenstrijdig dat je om lang haar te krijgen je haarpunten moet knippen. Het is echter erg belangrijk omdat gespleten haarpunten er aan bijdragen dat je haar gemakkelijk klitten krijgt. Hoe langer je met het knippen van de puntjes wacht, des te meer haar je uiteindelijk zult moeten knippen.

Denk er ook aan dat de haarpuntjes de oudste en meest kwetsbare delen van je haar zijn, en daarom de meeste aandacht nodig hebben. Breng daarom een ruime hoeveelheid conditioner op je haarpunten aan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier gemakkelijke kapsels voor (natuurlijk) kroeshaarVier gemakkelijke kapsels voor (natuurlijk) kroeshaarAls je kroeshaar hebt kun je er uit verschillende overwegingen voor kiezen om je krullen - al dan niet chemisch - glad t…
Vijf geheimen van natuurlijk kroeshaarVijf geheimen van natuurlijk kroeshaarEr zijn boekwerken vol geschreven over de oorsprong, structuur en verzorging van kroeshaar. Ook internet bevat veel info…
Ook in de wintermaanden mooi kroeshaar en mooie krullenOok in de wintermaanden mooi kroeshaar en mooie krullenKroeshaar en krullend haar voelen zich uiteraard het lekkerst in (sub)tropische weersomstandigheden. Het haar is dan het…
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…

Een jeugdig uiterlijkEen jeugdig uiterlijkEen jeugdig uiterlijk begint bij een goede huid- en lichaamsverzorging. Het heeft geen zin om rimpels te verdoezelen en…
Neus verkleinen zonder operatieDe neus is een prominent onderdeel van het gezicht. De vorm en het formaat van jouw neus is dan ook bepalend voor je uit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pink Sherbet, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Naturalhairrules.com
  • Flickr.com: Pink Sherbet Photography, Girl in Pink With Beautiful Hair Braids creative commons
  • Photo Credit: <a href="https://www.flickr.com/photos/9502673@N05/2178660695/">Maya Kennard</a> via <a href="http://compfight.com">Compfight</a> <a href="https://www.flickr.com/help/general/#147">cc</a>
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.