Tien haartools- en producten voor kroeshaar

Tien haartools- en producten voor kroeshaar Voor sommigen is het hebben van kroes haar een zegen voor anderen een vloek. Kroeshaar is een zegen omdat dit haartype het meest veelzijdige is. Ga maar eens na; het kan worden gevlochten, in dreadlocks getwist, in een afro gedragen, opgestoken, gestraight (glad gemaakt). Zo'n bezit is toch iets om trots op te zijn of niet? Indien je echter niet de juiste kennis bezit voor een goede verzorging of niet de juiste haar tools of haarproducten weet te gebruiken, dan ben je misschien wat minder blij met zo'n veelzijdige "schoonheidsaanwinst". Het is erg de moeite waard om als kroesharige de juiste informatie hierover in te winnen vóórdat je begint te wanhopen en al je krullen plat straight.

Inhoud


Het geheim van kroeshaar

Het geheim van een mooie bos kroeshaar zit hem in de juiste reiniging en styling van het haar. Hoe mooi kroeshaar ook is, het is wel droog en poreus, en daardoor erg kwetsbaar. Een haardroger is niet geschikt voor kroes haar, behalve als je er een zogenaamde diffuser aan vastmaakt. Verder moet je het haar niet met reguliere shampoo wassen. Borstels zijn af te raden omdat je de haren beschadigt of er met wortel en al uittrekt. Als je mooi en gezond haar wilt behouden, maak je het vanzelfsprekend ook niet stijl met hete tangen en kammen. Hieronder zie je welke tools en haarproducten onmisbaar zijn, omdat zij een goede basis vormen voor je haarverzorging.

Tien tools en producten voor kroeshaar

Grove kam of - nog beter - je vingers om je haar te kammen

Vanwege de kwetsbaarheid is het beter om je haren alleen door het gebruik van je vingers te ontwarren. Ontwar je haar alleen als het kletsnat (met water en/of conditioner) is.

Wil je per se een kam gebruiken? Neem dan een met grote tanden, zonder scherpe plastic randjes. Dit laatste kun je uittesten door de kam over de rug van je hand te halen en te kijken of de kam krassen achter laat.

Plantenspuit of pompflacon

Deze gebruik je om je haar licht vochtig te maken voordat je je haren voor het slapen gaan in vlechten of twists doet. Een plantenspuit is ook handig om je haar nat te maken bij het ontklitten.

Sulfaatvrije shampoo of botanische conditioner

Was je haar nooit met een reguliere, agressieve shampoo. Ga voor de milde aanpak en kies een sulfaatvrije shampoo of een botanische conditioner. Sulfaten zijn: sodium lauryl sulfate (dit is de ergste soort), ammonium laureth sufate en sodium laureth sulfate. Lees het etiket nauwkeurig. Indien een van deze ingrediënten op het etiket staan, is het niet aan te raden omdat de shampoo te agressief is voor je haar. Een alternatief is om je haar met een botanische conditioner te wassen. Dit is een conditioner met een hoge concentratie aan plantaardige ingrediënten als munt, citroengras en rozemarijn. Deze kruiden beschermen de haarschubben en zorgen ervoor dat het haar niet te veel uitdroogt. Let er ook op dat er geen siliconen in de conditioner zitten, omdat deze de haarschubben afsluiten waardoor het haar geen vocht kan absorberen. Een botanische conditioner gebruik je tevens als leave-in conditioner na het wassen van je haren. Je kunt ook overwegen om zelf conditioner te maken; dat is nog leuk ook.

Kokos- of olijfolie

Je kunt olie op twee momenten gebruiken. Als voorbehandeling vóórdat je je haar gaat wassen: breng een ruime hoeveelheid kokosolie aan, en laat deze een tijdje (15 minuten tot een uur) intrekken, was vervolgens je haar. Je kunt olie ook gebruiken nadat je na het wassen conditioner hebt aangebracht. Kokos- en olijfolie zijn ook erg geschikt voor een oliespoeling.

Sheabutter

Sheabutter is te koop bij toko of natuurwinkel. Je kunt het in pure vorm op je haar aanbrengen, nadat je het eerst tussen je vingers hebt opgewarmd om het zachter te maken. Of je gaat voor het gemak en gebruikt een sheabutter crème.

Haargel

Let erop dat de gel geen alcohol (uitdrogend), siliconen (waterafstotend) of parabenen (ongezond) bevat. Op kroeshaar is het meestal niet aan te raden om gel over je hele haar uit te smeren. Gebruik liever een beetje om plukjes haar op zijn plaats te houden.

Diadeem of haarband

Om je haar uit je gezicht te houden is een haarband met een zachte onderkant - bijvoorbeeld suède - het beste voor je haar. Een alternatief is een mooie zijden of satijnen sjaal. Gebruik geen diademen met scherpe plastic tandjes of metalen delen.

Haarelastiekjes

Voor kroeshaar moet je geen badstoffen haarelastiekjes gebruiken omdat je haar erin verstrikt raakt, de elastiekjes je haar uitdrogen, waardoor je haar breekt. Een goede keus is een bandje van satijn of zijdeachtig materiaal waarin een elastiek in de binnenkant is genaaid. Als je handig bent kun je zo'n haarbandje ook zelf maken.

Plastic douchemuts

Een plastic douchemuts kun je op diverse manieren inzetten. Deze is namelijk niet alleen handig om je haar tijdens het douchen droog te houden, maar ook om haarmaskers te laten intrekken.

satijnen of zijden kussensloop

Katoenen kussenslopen kunnen er voor zorgen dat je haar geleidelijk aan afbreekt omdat je krullen aan de katoenen vezels blijven haken. Bovendien absorbeert katoen de beschermde oliën die je hoofdhuid afscheidt. Koop daarom satijnen of zijden kussenslopen. Deze zijn zacht voor je haar, en je krullen blijven mooier omdat je haar over de stof heen glijdt. Als je haar te kort is om 's nachts in een paardenstaart te dragen, kun je voor hetzelfde effect ook een satijnen of zijden sjaal om je haar binden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Kappersproducten of een goedkope shampoo: wat is beter?Kappersproducten of een goedkope shampoo: wat is beter?Het is een veelgehoorde klacht: kappers willen je altijd iets aansmeren. Is het niet die shampoo die helemaal perfect is…
Shampoo zonder sulfaten als toevoegingShampoo zonder sulfaten als toevoegingBij de drogisterijen is de voorraad aan diverse shampoos vaak erg groot. De keuze is daarbij dan ook nog eens enorm. Je…
Alternatieve manieren om het haar te wassenAlternatieve manieren om het haar te wassenSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun haar op andere manieren te wassen dan met de gebruikelijke shampoos. Deze shampo…

Hoe maak ik mijn eigen niacinamide crème?Er zijn veel stoffen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze echt iets kunnen doen voor de huid. Ook niacinamide, o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
  • Curly girl; the handbook, Lorraine Massey with Michele Bender
  • Good hair, Lonnice Brittenum Bonner
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.