Als je kind krullend of kroeshaar heeft

Als je kind krullend of kroeshaar heeft Het zou te verwachten zijn dat alleen ouders met steil haar behoefte zouden hebben aan informatie over het kroeshaar of krullend haar van hun kinderen. Niets blijkt minder waar te zijn; zowel ouders met steil haar als ouders met krullen weten zich vaak geen raad met de (kroes)krullen van hun kind. Kennis over dit haartype is noodzakelijk omdat hierdoor het leven van je kind en jou een stuk gemakkelijker wordt gemaakt. In dit stuk wordt met “krullend haar” ook “kroes haar” bedoeld, tenzij het nadrukkelijk anders is aangegeven. Kroes haar is ten slotte niets anders dan sterk gekruld haar. Als je onderstaande informatie in de praktijk brengt hoef je als moeder of vader van een kind met krullend haar nooit meer met je handen in het haar te zitten!

Inhoud


Kind kan onder krullend of kroeshaar lijden

Het is onnodig dat je kind mentaal of lichamelijk onder haar krullend haar lijdt. Soms gaan ouders er in hun wanhoop en onwetendheid toe over om het haar van hun kinderen (met hitte of chemicaliën) glad te maken, te borstelen of nog erger helemaal kort te knippen. Deze handelingen zijn schadelijk voor je kind omdat het de boodschap krijgt dat zijn of haar haar niet acceptabel is, iets is om te bestrijden dan wel te verstoppen. Terwijl je kind juist het gevoel moet hebben dat zijn haar iets is om te koesteren en van te houden.

Wassen en kappen

Was je kinds haar niet met shampoo, maar alleen met een (botanische) conditioner. Shampoo is niet mild genoeg voor krullend haar; zelfs babyshampoo bevat sterke zepen die niet goed zijn voor het delicate haar en de delicate hoofdhuid van kinderen. Wil je toch een shampoo gebruiken om je kinds haar te reinigen, kies dan tenminste een sulfaatvrije shampoo. Erg droog haar heeft soms zelfs baat bij het wassen met een douchegel.

Bij kleine kinderen was je het haar het gemakkelijkst terwijl ze kind in de badkuip zitten. Oudere kinderen die zelf douchen, moet je leren hoe ze hun haar zelf kunnen wassen, conditionen en kappen. Dit begin je het beste te leren op jonge leeftijd tijdens het haren wassen in de badkuip.
 • Giet water over het haar van je kind terwijl het met zijn hoofd achterover zit.
 • Neem vervolgens een beetje botanische conditioner of sulfaatvrije shampoo in je hand en masseer hiermee voorzichtig de hoofdhuid van je kind. Hoe kleiner de krullen hoe voorzichtiger je hierbij te werk moet gaan. Bij grotere krullen kun je de hoofdhuid met cirkelvormige bewegingen masseren. Als je kind echter kroes haar heeft, moet je in één richting masseren; bijvoorbeeld van voor naar achteren.
 • Spoel de shampoo of conditioner helemaal uit het haar en breng vervolgens een handje botanische conditioner aan op de kruin, en verdeel de conditioner door de rest van het natte haar terwijl je de klitten voorzichtig met je hand los haalt.
 • Breng nog een beetje conditioner aan op de onderkant van je haar bij de nek, omdat het haar op deze plek snel aan elkaar klit. Omdat het haar hier snel breekt, moet je knopen voorzichtig los maken.
 • Als je kind grove krullen heeft, spoel je het haar licht uit zodat er nog wat conditioner op het haar achter blijft. Indien je kind kroes haar heeft, dan spoel je de conditioner niet uit het haar. Voor krullen hoef je meestal geen speciale leave in conditioner te gebruiken, omdat krullen veel vocht nodig hebben en dus niet snel te zwaar worden. Dit geldt vooral voor hele fijne (kroes)krullen.
 • Wikkel een microfiber handdoek (snel drogende reishanddoek), oud katoenen T-shirt of een stuk keukenpapier om het haar en knijp vervolgens zachtjes wat water eruit. Op deze manier blijft er nog wat conditioner op het haar achter.
 • Kinderhaar heeft eigenlijk geen haargel of -mousse nodig omdat het van nature gezonder is dan het haar van volwassenen. Voor kinderen met kroezig haar kan een kleine hoeveelheid haargel dat geen siliconen, alcohol en parabenen bevat over het haar worden verdeeld, beginnend bij de kruin en verder naar beneden verdeeld.
 • Het haar van kinderen met erg krullerig of kroes haar kan na het opdrogen erg krimpen. Dit voorkom je door het haar - afhankelijk van de lengte of dikte van het haar - als het een beetje is opgedroogd in 9 tot 12 gedeelten te verdelen. Maak daar vlechten van of twists. Twists zijn 2 plukjes haar die je om elkaar heen draait (te vergelijken met dreadlocks). Het handigst is om de vlechten of twists tijdens het slapen te laten drogen. De volgende ochtend wrijf je je handen in met een beetje (olijf)olie, maak de vlechten of twists voorzichtig los en rangschik het haar met je vingers. Kam of borstel het haar niet, want anders ontstaat er pluis!. Om het haar mooi te houden doe je het haar voor het slapen gaan in een hoge losse knot. In korter haar maak je een paar grove vlechten; een stuk of 6.

Klitten uit het haar verwijderen

 • Krullend haar, vooral dat van kinderen, raakt snel in de klit omdat kinderen constant aan het rennen, springen en spelen zijn. Zo verwijder je de klitten gemakkelijk uit het haar.
 • Doordrenk het gebied waar de knoop zich bevindt met conditioner/crèmespoeling. Houd de knoop tussen je duim en wijsvinger, en haal voorzichtig elk haartje los uit de knoop.
 • Wees net zo voorzichtig als wanneer je bijvoorbeeld een ring die in een wollen trui is blijven haken wilt losmaken; die ruk je ook niet los.
 • Gebruik geen borstel of kam, want anders trek je het haar uit; het wordt dan rafelig en kwetsbaar.

Probeer nooit om het haar te ontklitten zonder conditioner; het haar zal breken waardoor er nog meer klitten ontstaan!

Overige tips

Niet te strak

Trek het haar nooit te strak in een paardenstaart naar achteren. Door de spanning die daardoor op de haarlijn komt te staan kan het haar uitvallen of kan de haarlijn zich naar achteren terug trekken. Het is beter om het haar losjes naar achteren te brengen. Als je kind dik haar heeft, moet je het haar eerst aan de lucht laten drogen (of een haardroger met een diffuser gebruiken) voordat je het in een staart doet. Je voorkomt hiermee dat het haar muf gaat ruiken.

Niet borstelen

Borstel het haar nooit omdat je anders te veel haren lostrekt. Gebruik voor het ontwarren van kroes haar liever geen kam of borstel, maar alleen je vingers.

Niet te vaak wassen

Kinderkrullen hoeven niet elke dag gewassen te worden. Als je het haar tussen de wasbeurten door wil opfrissen, kun je er wat conditionerwater over sprayen. Dit maak je door een plantenspuit voor de helft met water en de helft met conditioner te vullen.
Vraag de kapper om de krullen droog te knippen. En vraag hem om het haar niet strak te trekken vóórdat hij knipt, maar om op de krul te knippen; dat wil zeggen terwijl het los hangt. Je voorkomt hiermee dat het haar ongelijk geknipt wordt. Natuurlijke krullen krullen namelijk niet allen even sterk.

Kleverig spul uit de krullen verwijderen

Er bestaat een trucje om kauwgum, lijm of ander kleverig spul uit krullen te verwijderen. Wrijf het met een ijsblokje in totdat het kleverige spul hard wordt en begint te verpulveren. Breng vervolgens een mengsel aan van een paar druppels azijn met een theelepeltje conditioner. Nadat je het even hebt laten inwerken, verwijder je de boel met je vingers of een breinaald.

Hoe je kinderen leert om van hun krullen te houden

Weinig rolmodellen

Dit is niet eenvoudig omdat je in de media vaker mensen met steil haar dan met krullend haar ziet. De meeste Hollywood acteurs en actrices maken hun haar steil. Sommige heb je zelfs nog nooit met hun natuurlijke haar gezien. Je kind heeft dus hulp nodig bij het leren accepteren en waarderen van zijn of haar haar. Attendeer je kind zo nu en dan eens op een man of vrouw met prachtig krullend haar, of vertel hoe dol je op je eigen krullen bent. Natuurlijk moet je het er niet te dik bovenop leggen, omdat je kind anders achterdochtig kan worden.

Krullenbuddy

Als je van nature steil haar hebt, kun je voor je kind op zoek gaan naar iemand uit je omgeving waarmee je kind zich kan vereenzelvigen, een soort "krullenbuddy" dus. Deze buddy kan je kind aanbieden om je kind advies te geven over haarverzorging. Als je zelf krullen hebt komt het er simpelweg gewoon op neer dat als jij van je krullen houdt je kind ook van zijn of haar krullen zal houden. Maar als je je krullen verstopt, er nooit over praat of ze glad maakt dan breng je onbewust de boodschap over dat krullen niet oké zijn. Je kind kan dan denken dat steil haar mooi is en krullend haar lelijk.

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Zo krijg je een gezonde bos krullen, zonder klittenZo krijg je een gezonde bos krullen, zonder klittenJarenlang hebben vrouwen met kroeshaar of krullend haar om verschillende redenen hun haar glad geföhnd of met chemische…
Krullend haar verzorgenKrullend haar verzorgenVeel actrices, zangeressen en modellen met krullend haar hebben altijd perfecte krullen op foto's of in films. Denk aan…
Gebruik een oliespoeling voor mooi, glanzend krullend haarGebruik een oliespoeling voor mooi, glanzend krullend haarKroeshaar of krullend haar kan erg veel baat hebben bij een geregelde oliespoeling; vooral bij extreme temperaturen. (Kr…

Hoe ga je kriebelbeestjes te lijf?Vieze, nare kriebelbeestjes zoals de teek en de luis/neet, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Krijgen we ze z…
Van wie is het probleem?Van wie is het probleem?'Het is belangrijk om vast te stellen wie de eigenaar van het probleem is binnen de communicatie', zei Thomas Gordon. He…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Islam102, Pixabay (bewerkt)
 • Curly girl the handbook, Lorraine Massey
Reacties

Aniek, 14-09-2018
Oh het verbaast me wat ik lees, mijn dochtertje van 4 jaar krijgt al sinds jaar en dag alleen maar complimenten over haar mooie krullen! Ook zomaar van vreemden. Dat is prima voor haar zelfbeeld. Zij is trots op haar haren. Reactie infoteur, 08-01-2019
Dat is fijn om te horen, omdat niet alle kinderen met krullen deze ervaring hebben.

Thom, 27-09-2014
Ja zo blij dat er nu ook hoeslakens met zijde voor baby's bestaan! ideale oplossing. Hoef nu helemaal niet meer te borstelen en heb het idee dat haar huidje in haar gezicht ook wat rustiger is. Reactie infoteur, 02-10-2014
Bedankt voor je bericht. Ik denk dat veel mensen wat aan deze informatie zullen hebben, omdat juist het fijne babyhaar zo in de knoop kan raken.

Verder week ik bijvoorbeeld dat baby's met eczeem in zijden pakjes slapen. Zijden hoeslakens zijn misschien dan ook een alternatief.

Thom, 02-09-2014
Mijn dochter heeft lang stijl haar en zat ook altijd onder de klitten. Op haar achterhoofdje werd het helemaal getoupeerd en wilde ook niet teveel borstelen omdat je er dan haren uit trekt.
Dus nu slaapt ze voortaan op hoeslakens met zijde hoofdeinde, probleem helemaal opgelost ;-) Reactie infoteur, 03-09-2014
Het slapen op een satijnen of zijden kussensloop zorgt er inderdaad voor dat er 's nachts geen klitten in het haar komen.Sommige dames slapen ook op een satijnen kussensloop omdat ze geloven dat er minder rimpels in het gezicht ontstaan…

Janice Pietersen, 23-06-2014
Mijn dochter van 2 heeft prachtig kroeshaar en het haar begint nu langer te worden dus doen we nu ook 2 staartjes maken. Met warme dagen is dit heel aangenaam want het is echt heel dik haar dus erg erg warm. De laatste tijd klaagt ze over jeuk en krabt ook vaak op haar hoofd, dagelijks doe ik de luizencheck maar dit is het gelukkig niet het geval. Iedere dag doucht ze en maken we haar haren nat, doen er conditioner in met hea butter (spec voor kids) en ontklitten het haar met de tangleteezer (borstel) dat werk goed. 1 x per week wassen we haar haren. Toch zie ik dat ze een droge hoofdhuid krijgt. Hebben jullie aub tips mbt wassen kammen en hoofdhuidverzorging? Wijzelf hebben geen kroeshaar (adoptiedochter) dus zijn niet ervaringsdeskundige. Reactie infoteur, 24-06-2014
Kroeshaar moet zeker niet elke dag door en door nat gemaakt worden. De conditioner die u elke dag in haar haar aanbrengt is waarschijnlijk te dik. Dat is de reden waarom zij last heeft van jeuk. Elke dag ontklitten is ook een beetje te veel van het goede voor krullend haar.

Mijn advies aan u is:
1. Was het haar één keer per week met een shampoo met een verzorgende olie (bijvoorbeeld Palmers coconut oil shampoo).

2. Breng na het wassen een gewone haar conditioner in het haar aan (niet uitspoelen); eerst het haar met de vingers voorzichtig ontwarren, daarna zo nodig met teezer of afrokam klitten verwijderen.

3. Daarna verdeelt u een beetje olie (bijv. olijfolie) door het haar. Ten slotte brengt u op de haarpunten een crème (bijv. sheabutter) aan.

4. Laat haar een beetje laten opdrogen. Als het nog licht vochtig is, vlechten maken om mee te slapen.

5. Als de vlechten netjes zijn gemaakt kunt u deze er een of meerdere dagen in laten. U kunt de vlechten ook eruit halen zodat zij haar haren los draagt. Het haar tot de volgende wasbeurt dan niet meer meer kammen of borstelen, maar met uw vingers in model brengen. Uw dochter is een peuter, dus niet elk haartje hoeft op zijn plaats te zitten.

Voor de nacht kunt u het haar in een staart doen of in losse knotjes.

U begrijpt het al: 1 of 2 per week haren wassen. Tussendoor niet meer nat maken (alleen licht bevochtigen) of borstelen.

Als u niet meer dagelijks dikke conditoner in haar haar aanbrengt, zal op den duur ook haar jeuk verdwijnen. U kunt de jeuk tot die tijd verhelpen door haar hoofdhuid te masseren met wat olijfolie die u op uw vingertoppen aanbrengt.

Ik hoop dat deze tips helpen. Veel succes met uw mooie dochter!

Mariska, 16-12-2013
Ik ga met mijn kind van 12 naar een thuiskapper voor een keratine behandeling. Mijn dochter heeft prachtige blonde krullen maar zelf vind ze het vreselijk omdat het zo onhandelbaar is. Haar haar is zeer broos omdat ze een mengeling heeft van kroeshaar en fijn, blond haar. Keratine is natuurlijk en verzorgt het haar. De krul verslapt (ze zeggen gaat eruit maar bij mijn dochter niet). Ze kan het veel beter verzorgen en is er dolblij mee.Deze behandelingen zijn bij de kapper erg prijzig maar er zijn thuiskappers die het goedkoper doen, de mijne vraagt 50 Euro per behandeling, waar ze ruim 3 uur mee bezig is! Echt aan te raden! Reactie infoteur, 18-12-2013
Het valt mij op dat je zelf schrijft dat je kind prachtige blonde krullen heeft. Sommige vrouwen doen daar een moord voor.
Alhoewel ik niet vind dat iedereen zijn haar in de natuurlijke vorm moet dragen, vind ik wel dat mensen met krullen trotser mogen zijn op hun natuurlijke schoonheid; ook goed voor het zelfbeeld.
De nadelen die ik op het eerste gezicht van een keratinebehandeling zie zijn de lange duur, de hoge kosten en het feit dat je je haar steeds met warmte moet behandelen.

Ik denk dat als je dochter haar borstel de deur uit doet, haar haar alleen kamt als het kletsnat is en een goede conditioner gebruikt, zij zal merken dat haar haar meer controleerbaar is.
Meer hierover is te lezen in mijn artikel "Natuurlijke verzorging van kroeshaar en krullend haar"

Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 22-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.