Zo krijg je een gezonde bos krullen, zonder klitten

Zo krijg je een gezonde bos krullen, zonder klitten Jarenlang hebben vrouwen met kroeshaar of krullend haar om verschillende redenen hun haar glad geföhnd of met chemische middelen gesteild. Hoe prachtig kroeshaar of krullend haar ook kan zijn, steil gemaakt haar is veelal gemakkelijker uit te kammen. Bovendien verschijnen er regelmatig berichten in diverse media over vrouwen die klagen dat hun natuurlijk krullend haar op de werkvloer niet geaccepteerd wordt. Het steeds weer opnieuw glad maken van krullen is echter tijdrovend en, als daar chemicaliën of veel hitte bij wordt gebruikt, op den duur schadelijk voor het haar. Het haar in zijn natuurlijke krullende staat dragen heeft veel voordelen. Een nadeel van natuurlijk krullend haar is echter dat je meer last kunt hebben van klitten of knoopjes in je haar. Gelukkig kun je er veel aan doen om het ontstaan van klitten te voorkomen.

Inhoud


Het ontstaan van klitten in krullend haar

Rafelige uiteinden

Klitten ontstaan vaak omdat de uiteinden in elkaar grijpen. Als je rafelige haarpunten, "dode puntjes", hebt, heb je hier nog meer last van. Zorg er daarom dus voor dat je je haar om de paar maanden bijpunt. Ga hiervoor om de drie maanden naar een professionele kapper die ervaring heeft met het knippen van krullen, of neem zelf een (kappers)schaar ter hand. Krullend haar zelf knippen, is niet zo moeilijk omdat een paar cm lengteverschil niet zo opvalt. Knip je haar overigens alleen als het droog is! Het gemakkelijkst gaat dit als je je haar in twists (twee plukken haar die je om elkaar heen draait) hebt.

Te weinig ontwarren van de haarpuntjes

De uiteinden vormen ook knopen als je je haar niet vaak genoeg of op de verkeerde manier ontwart. Maak er een gewoonte van om nooit naar bed te gaan voordat je op zijn minst de puntjes van je haar met je vingers hebt losgemaakt.

Kammen of borstelen is eigenlijk alleen geschikt voor diegenen met een grovere krul. Hoe kleiner je krullen zijn, des te kwetsbaarder is je haar; gebruik in dat geval vooral je vingers om je haar - voorzichtig - te ontwarren.

Krullenkappers

Omdat niet alle kappers ervaring hebben met het droog en 'op de krul' knippen van krullend haar, kun je het knippen beter zelf doen als je geen professionele krullenkapper kunt vinden. Je kunt er ook niet altijd vanuit gaan dat een kapper die black hair knipt, krullen weet te knippen. Het klinkt tegenstrijdig, maar sommige van deze kappers zijn alleen gewend om gladgemaakt black hair te knippen.

De juiste wasroutine om klitten in krullend haar te voorkomen

Het voorkómen van knoopjes in je haar begint met het op de juiste manier wassen van je haar. Volg hierbij onderstaande stappen:
  1. Maak je haar met wat water vochtig en verdeel er wat conditioner over, en laat dit minimaal vijf minuten intrekken. De conditioner zorgt ervoor dat je haar alvast wat zachter wordt en je je haar straks gemakkelijker kunt ontwarren, kammen of borstelen.
  2. Stap nu onder de douche en maak je haar door en door nat, en was je haar zoals je gewend bent met shampoo of een cleansing cream of cleansing conditioner.
  3. Je zult merken dat je natte haar nu zachter is. Maak hier gebruik van en begin je haar te ontwarren; je kunt dit met je vingers, een grove kam of een borstel doen. Begin altijd vanaf de punten en ga steeds verder omhoog totdat je bij je hoofdhuid bent. Als je de douchestraal op het deel van je haar richt dat je aan het ontwarren bent, dan gaat het allemaal wat gemakkelijker en sneller.
  4. Breng na het ontwarren wat leave-in conditioner in je haar aan.
  5. Droog je haar vervolgens met een oud T-shirt. Als je kleine kinderen hebt, heb je vast nog ergens een "hydrofiel luier"; dat is ook goed. Knoop het T-shirt of de hydrofiel doek eenvoudigweg om je hoofd. Hierdoor wordt het meeste vocht op een zachte manier uit je haar geabsorbeerd, zonder dat er onnodige knoopjes ontstaan.
  6. Na het wassen kun je het haar, afhankelijk van je haarlengte, in een of meerdere vlechten aan de lucht laten opdrogen. As je geen tijd hebt om je haar aan de lucht te laten opdrogen, gebruik dan een diffuser (opzetstuk voor krullen) op je föhn om je haar te drogen.

Haarverzorging om klitten in krullend haar te voorkomen

Nu de klitten uit je haar zijn, wil je dit natuurlijk zo houden. Omdat krullen kwetsbaar zijn, is het zaak om deze zo min mogelijk te kammen of borstelen. In plaats daarvan kun je tot de volgende wasbeurt je haar elke avond met je vingers ontwarren. Maak de haarpunten licht vochtig en trek er zachtjes aan om ze te ontwarren. Vervolgens ga je met een hand door je haar, waarbij je je hand als een soort kam gebruikt. Voor het slapen gaan, kun je als je haar erg snel klit weer enkele vlechten of twists in je haar maken.

Een mooie en gezonde bos krullen

Voor een optimaal resultaat is het dus nodig om te voorkomen dat je haar te droog wordt. Als krullend haar droog is, is er namelijk veel wrijving, wat weer voor het ontstaan van klitten zorgt. Elke avond een beetje met de plantenspuit en om de twee dagen ook wat leave-in conditioner gebruiken, zorgt voor een optimale vochtbalans.

Verder is een goede wasroutine onontbeerlijk, evenals het dagelijks zachtjes uit elkaar halen van haarpunten. Het is een kleine moeite maar het resultaat mag er zijn. Namelijk een mooie en gezonde bos krullen!

Lees verder

© 2019 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kroeshaar moet je minder vaak wassen dan je denktKroeshaar moet je minder vaak wassen dan je denktDeze vraag houdt veel bezitters van kroeshaar bezig. Als je mensen met steil haar vraagt hoe vaak zij hun haar wassen, z…
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Natuurlijke verzorging van kroeshaar en krullend haarNatuurlijke verzorging van kroeshaar en krullend haarDe laatste tijd neemt de interesse voor het dragen van kroes of krullend haar in zijn natuurlijke staat toe. De termen k…
Slapen met krullend haarHet kan soms een nachtmerrie zijn: je stapt in bed met je krullen mooi in model en de volgende morgen sta je weer op en…

Trioxidil tegen haaruitval en dunner wordend haarTrioxidil tegen haaruitval en dunner wordend haarTrioxidil is de werkzame stof in de haarverzorgingsproducten van Foligain. De producten van Foligain op basis van Trioxi…
La Prairie beauty-producten: populair onder de sterrenLa Prairie beauty-producten: populair onder de sterrenAls Hollywood erbij zweert dan moet het wel goed zijn: bij die gedachte vaart La Prairie wel. Deze van oorsprong Zwitser…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Trevoykellyphotography, Pixabay (bewerkt)
  • https://blacknaps.org/2016/04/12/3-easy-steps-to-reduce-tangles-and-time-on-wash-day
  • https://www.bbc.com/news/uk-36279845
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.