Drie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebt

Drie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebt Kroeshaar is mooi en veelzijdig. Een minpuntje is dat de verzorging en styling ervan soms tijdrovend kan zijn, vooral als je gezegend bent met een bos hele fijne kroeskrullen. Als je het 's ochtends te druk hebt om je haar behoorlijk te kappen of als je eens geen zin hebt om veel tijd aan je haar te besteden, is het handig als je een paar kapsels paraat hebt waar je niet al te lang mee bezig bent. Deze kapsels zijn eveneens perfect voor vakanties of na het zwemmen.

Inhoud:


Drie snelle kapsels voor kroeshaar

Ook als je weinig tijd hebt, kun je met deze kapsels netjes de deur uitgaan.

Krimpfactor van kroeshaar

Een van de meest in het oog springende kenmerkende eigenschappen van kroeshaar is dat het krimpt. Je kunt het haar het beste met een spiraalveer vergelijken; dit wordt ook langer als je er aan trekt. Een groot voordeel van deze krimpfactor is dat kroeshaar niet gauw dun oogt, omdat de kroeskrullen veel ruimte “opvullen”.

Als kroeshaar nat wordt krimpt het. Afhankelijk van je haartype varieert de lengte waarmee het haar krimpt van 2 tot 20 (!) centimeter. Als je graag lang haar wilt, kun je je krullen stretchen (uitrekken), maar daar moet je dan wel de tijd voor hebben. Als je krap in je tijd zit, zijn onderstaande kapsels een goede optie. Deze kapsels maken goed gebruik van de krimpfactor. Je werkt namelijk met nat haar dat je na geen of weinig manipulatie aan de lucht of met gebruikmaking van een koele föhn (bij voorkeur met diffuser opzetstuk) laat drogen.

Wash & Go

Wash & Go betekent letterlijk “wassen en gaan”. Met kroeshaar is dit niet echt mogelijk. Met Wash & Go wordt hier bedoeld dat je je haar na minimale manipulatie na het wassen aan de lucht laat opdrogen. Het resultaat is afhankelijk van de structuur van je haar, die bepaalt immers de omtrek van de spiraaltjes. Deze methode zorgt er voor dat je krullen van elkaar gescheiden worden; het is een aantrekkelijke, natuurlijke look. Deze methode kan met elke haarlengte en elke krullenstructuur worden toegepast. Je hebt er alleen alcoholvrije gel, conditioner en een pommade (haarvet) voor nodig.

Werkwijze

  1. Was je haar (alleen met water of met shampoo).
  2. Breng conditioner in je haar aan en ontwar je haar met je vingers.
  3. Spoel de conditioner uit.
  4. Breng een beetje pommade aan in je handpalmen, en wrijf dit in je haarpunten.
  5. Breng gel aan op je haarpunten, en verdeel het verder naar boven tot je haarwortels.
  6. Schud nu je natte haar in alle richtingen (wel eerst je ogen sluiten). Door het gewicht van het water gaan de krullen los van elkaar en krijg je een mooie natuurlijke look. Door het schudden verwijder je ook alvast een groot gedeelte van het water uit je haar.
  7. Nadat je uit de douche bent gestapt, moet je je haar heel zachtjes met een handdoek deppen. Als je dit te ruw doet, verstoor je de vorming van de gewenste natuurlijke look.
  8. Raak je haar niet meer aan, breng alleen ongelijke plukken voorzichtig met je vingers in model. Laat je haar aan de lucht drogen.

Onderhoud

Slaap op glad kussen, of bind een gladde sjaal om je haar. ’s Ochtends spoel je je haar met water of spray je er met een plantenspuit wat water in, waarna je je haar weer droog schudt en aan de lucht laat opdrogen. Als je haar er erg droog uitziet, kun je er een beetje (olijf)olie in aanbrengen.

Voordelen van een Wash & Go

Het haar wordt door het water flexibel, waardoor het niet zo snel breekt. Verder verlies je minder haar omdat je geen kam gebruikt, maar je haar met je vingers ontwart.
Je kunt overigens ook in de koudere maanden een Wash & Go doen. Als het vriest, kun je je haar met een koele föhn met diffuser drogen. Als je met de auto naar het werk gaat, word je haar droog als je de verwarming een beetje hoger draait.

Wash & Go ll

Deze variant op de Wash & Go kun je toepassen als je erg dik kroeshaar hebt of als je je haar iets meer lengte wilt geven.

Werkwijze

  1. Was je haar met water, shampoo of conditioner.
  2. Verdeel je haar in vier of meer plukken, en breng er een alcoholvrije gel in aan.
  3. Knijp het overtollige water eruit en maak de plukken met zachte (stoffen) elastiekje vast.
  4. Als het tijd is om van huis te gaan, kun je je haar los maken (of als je langer haar hebt in een staart of bolletje dragen).

Chique naar achteren

Dit snelle kapsel is ideaal als je kort tot half lang haar hebt. Je draagt je haar naar achteren, wat erg chique kan staan. Je hebt er alcoholvrije gel, haarcrème en een satijnen of zijden sjaal voor nodig. Het leuke van dit kapsel zijn de kleine golfjes in je haar.

Werkwijze

  1. Was je haar of bevochtig het met een plantenspuit.
  2. Breng wat haarcrème op je haarpuntjes aan en gel op je haarlijn.
  3. Breng een klein beetje gel aan op de rest van je haar (niet te veel, anders krijg je geen mooi resultaat).
  4. Strijk je haar met je vingers en handpalmen strak naar achter.
  5. Bind de sjaal strak om je hoofd. (Vouw een driehoek van de sjaal, bind de punten achter op je hoofd vast, en breng ze weer naar voren waar je er een knoop in legt).
  6. Laat de sjaal op je hoofd opdat je haar een beetje kan drogen. (In de tussentijd kun je je aankleden, opmaken of ontbijten etc.).
  7. Als je kort haar hebt, kun je de sjaal verwijderen en is je kapsel klaar. Langer haar kun je bijvoorbeeld in een kleine bol dragen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kroeshaar moet je minder vaak wassen dan je denktKroeshaar moet je minder vaak wassen dan je denktDeze vraag houdt veel bezitters van kroeshaar bezig. Als je mensen met steil haar vraagt hoe vaak zij hun haar wassen, z…
Vier gemakkelijke kapsels voor (natuurlijk) kroeshaarVier gemakkelijke kapsels voor (natuurlijk) kroeshaarAls je kroeshaar hebt kun je er uit verschillende overwegingen voor kiezen om je krullen - al dan niet chemisch - glad t…
Droog kroeshaar? Was je haar met douchegel!Droog kroeshaar? Was je haar met douchegel!Denk je als bezitter van een weelderige bos kroeshaar wel eens dat er geen kruid gewassen is tegen je droge lokken? Het…
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…

Moedervlek, wijnvlek en pigmentvlekMoedervlek, wijnvlek en pigmentvlekMoedervlekken, wijnvlekken en pigmentvlekken kunnen als zeer storend worden ervaren. Ze komen voor op alle delen van het…
Zelf je haar met krijt verven. Hoe doe je dat?Zelf je haar met krijt verven. Hoe doe je dat?Zelf je haar met krijt verven is vrij gemakkelijk. Je hebt uiteraard krijt of haarkrijt nodig. Je kunt voor een kleur ki…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jessica001234, Pixabay
  • Good Hair, Lonnice Brittenum Bonner
  • www.flickr.com: Dionysius Burton, Simply Put
  • www.flickr.com: malik ml williams, 115/365: with a twist
Reactie

Constance, 29-05-2016
Beste mevrouw,

Ik ben in een overgangsfase; heb mijn haar zo'n 30 jaar gerelaxed, maar wil dat eigenlijk niet meer. Mijn haar is inmiddels redelijk kort en deels kroes ( uiteraard tegen de hoofdhuid aan, ongeveer 1,5 cm) de rest is nog wel iets minder kroes, maar al wel erg gekruld en op zijn langst nog ongeveer 3 cm). Ik wil geen klassiek afrokapsel, dus voel wel iets voor de wash en go kapsels hier, ook omdat ik van gemak hou en elke ochtend al om 10 over 6 opsta en om 7 uur de deur uit moet.
Ik gebruik nu shampoo, cleansing Cream, conditioner en haarmasker van Mizani en smeer na het wassen (2x per week) een beetje argan olie in m'n haar en daarna moisturizing finishend gel van wave nouveau ( wat ik al jaren gebruikt hebt, maar ik vraag me af hoe goed dat is voor m'n haar)
Bij de ' wash and go' suggesties worden 'gel' en haarcrème genoemd. Welke merken bedoelt u en kan ik in deze overgangsfase daar al mee beginnen? Voor de vakantie in Spanje zo zal ik denk ik een leave in conditioner gaan gebruiken ivm dagelijks zwemmen in m'n chloorwater.
Sorry voor het enorme verhaal, maar ik heb nu op m'n 50-Ste het idee dat ik weer opnieuw begin met m'n haar en kan wel wat hulp gebruiken. Mijn kapper heeft het vooral over: gebruik de argan olie', maar ik vraag me af of dat voldoende is.
Met vriendelijke groet,
Constance Nijman Reactie infoteur, 22-06-2016
Beste Constance,

Het merk van de haarproducten is niet zo belangrijk. Bij haargel moet u erop letten dat deze geen (of niet te veel) alcohol bevat omdat alcohol uw haar uitdroogt.
Ik maak geen reclame voor een bepaald merk, een goedkope haarcrème van de drogist is prima.
Arganolie is duur. U kunt bijv. ook gewone olijfolie of cocosolie gebruiken.

Gebruikt u ook vooral niet te veel verschillende producten. Shampoo, conditioner, en een beetje haarcrème is een goede basis.
Omdat kroeshaar droog is, heeft het vooral vocht nodig. Vocht vasthouden gaat het beste via de LOC-methode:

1. Liquid: met platenspuit haar vochtig maken of conditioner (heeft ook veel vocht) aanbrengen.
2. Oil: een klein beetje olie over het haar verdelen
3. Creme: vooral iin de haarpunten een (romige) crème aanbrengen.

De LOC-methode is ook handig tijdens uw vakantie. Na het zwemmen spoelt u uw haar uit met kraanwater, leave in conditioner aanbrengen, crème door haar en haarpunten en u bent ready to go!

Een hele fijne vakantie alvast!

Hartelijke groet,
Crayon

Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.