Zelf je haar met krijt verven. Hoe doe je dat?

Zelf je haar met krijt verven. Hoe doe je dat? Zelf je haar met krijt verven is vrij gemakkelijk. Je hebt uiteraard krijt of haarkrijt nodig. Je kunt voor een kleur kiezen, om bijvoorbeeld een dip effect te bereiken, maar ook met veel felle kleuren krijt je haar verven. De krijt blijft maar tijdelijk in je haar zitten en is na een paar keer wassen weer uit je haar verdwenen. Op poreus of pas geverfd haar kan de kleur wat langer blijven zitten dan je wilt. Een enkele kleur van krijt in je haar geeft een rustiger effect dan vele kleuren door elkaar. Maar meer kleuren is wel heel apart om te zien. Hoe verf je je haar met krijt? Om je haar met krijt te verven kan je verschillende krijtsoorten gebruiken, zoals pastelkrijtjes bijvoorbeeld, maar er is ook zeer betaalbaar speciaal rijt op de markt wat ervoor gemaakt is om je haar tijdelijk te kleuren. Het voordeel aan dit krijt is dat het niet alleen niet duur is, maar ook weer goed uit te wassen is en dat je kleren niet zo snel mee gekleurd worden. Met krijt kan je je haar in verticale banen kleuren, maar ook in horizontale strepen (baantjes) met een regenboogeffect. Je kunt je haar ook gewoon helemaal een andere kleur geven met krijt, bijvoorbeeld pastelkleurig roze of grifgroen of lichtblauw. Je haar krijten is een steeds weer terugkerende trend. Je wast de kleuren er na enkele wasbeurten weer uit.

Waarom verven met krijt?

De voordelen van het verven met krijt liggen voor de hand. Het gekleurde krijt is gemakkelijk weer uit te wassen en de kleuren zijn apart, heel fel, en daarom meestal niet gewenst om blijvend te behouden. Daarom is haar verven met krijt zo leuk. Je kunt een avond of een paar dagen met mooie felle kleurtjes in je haar rondlopen. Paars, fel roze, gifgroen en oranje en rood, maar daarna was je het er gewoon weer uit. Een ander voordeel van verven met krijt is dat het je haar (zoals bij echte haarverf wel het geval is) geen schade toebrengt. Ook donker haar kan je gemakkelijk verven met krijt. Op geblondeerd haar blijft de kleur langer zitten en soms zelfs zo lang dat je het niet leuk meer vindt. Dat komt dat blond geverfd haar de kleur in zich opneemt omdat geblondeerd haar in meer of mindere mate poreus is.

Dip Dye

Om zelf een Dip Dye in je haar aan te brengen heb je de volgende zaken nodig:
 • oude kleding die vies mag worden.
 • rubber of plastic handschoenen.
 • haarborstel en kam.
 • gewoon pastelkrijt (of krijt speciaal voor Dip Dye). Het mag in elk geval geen oliekrijt zijn. Dat zou niet goed werken en het zou ook je haar geen goed doen.
 • kom water.
 • föhn.
 • stijltang of krultang.

Voorbereiding haar krijten

Voordat je begint met je haar te krijten trek je eerst de oude kleding aan, en de handschoenen. Borstel het haar goed uit zodat er geen klitten in zitten. Verdeel dan met de kam je haar in de scheiding zoals je het haar dragen wilt.

Je haar kleuren met krijt

Als je helemaal tevreden bent, neem dan een plukje haar en maak het nat. Neem nu een krijtje in de gewenste kleur en breng de krijt op het haar aan. Bij geblondeerd haar hoef je het plukje haar niet nat te maken. Wrijf de krijt met zachte bewegingen in de pluk haar. Voeg steeds wat krijt toe als je de kleur sterker wilt maken. Als je tevreden bent kam je het plukje voorzichtig uit (met een schone kam) en föhn je het plukje haar daarna droog. Als het plukje 'gekrijt' haar droog is, neem je de stijltang en maak je het plukje haar steil met een tang in de laagste stand. Niet te heet dus. Je kunt ook kiezen voor een krultang op de laagste stand. De kleur hecht door stijltang of krultang sterker aan het haar. Volg deze procedure met elk plukje haar dat je met krijt geverfd hebt.

Je haar verven met pastelkrijt of met speciaal haar krijt?

Het speciale krijt gefabriceerd om haar te krijten verdient de voorkeur, aangezien gewoon pastelkrijt na het krijten toch nog blijft afgeven op je kleding en beddengoed, maar je kunt het wel gebruiken om je haar te krijten. Hou dan dus wel in gedachten dat het haar gemakkelijk af blijft geven op kleding, meubels en beddengoed.

Nadelen haar verven met krijt en pastelkrijt

Er zitten ook enkele nadelen aan het haar verven met krijt. Nadelen van je haar krijten zijn bijvoorbeeld:
 • je haar wordt er droog van.
 • kleuren kunnen (in meer of mindere mate) blijven afgeven op kleding en beddengoed en handdoeken e.d. Dit komt meer voor bij gewoon bordkrijt of stoepkrijt, maar ook het krijt dat speciaal gemaakt is voor het krijten van je haar, kan toch wat kleur afgeven.
 • soms duurt het meerdere wasbeurten voordat de kleur er weer uit is.
 • het is ongeschikt voor erg poreus haar omdat de kleur dan als een sluier in het haar blijft zitten.
Je haar krijten blijft dus heel erg leuk, vooral voor een feestje of gewoon omdat je even zin hebt in een andere look. Maar het is niet geheel zonder risico op minder leuke bijkomstigheden.

Haarkrijt op droog haar aanbrengen, kan dat ook?

Je kunt haarkrijt ook aanbrengen op droog haar. Dit heeft niet altijd voldoende effect, het poedert meer en vlekt dus ook sneller.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitgroei van je haar verbergenUitgroei van je haar verbergenHaren verven is erg populair, het nadeel is dat je na een aantal weken alweer de uitgroei ziet. Hoe kan je je uitgroei d…
Schoolbordverf als woondecoratieSchoolbordverf kan een hele leuke aanvulling zijn op je woondecoratie. Hoe kun je je woonkamer, keuken of slaapkamer moo…
Tekenen in de bovenbouw, kuddedieren van krijtTekenen in de bovenbouw, kuddedieren van krijtOp zoek naar een tekenopdracht voor de middenbouw of bovenbouw met een niet alledaagse techniek of het gebruik van krijt…
Haarverf en haarkleuren, wat is er allemaal mogelijkHaarverf en haarkleuren, wat is er allemaal mogelijkVeel mensen, vooral veel vrouwen verven geregeld hun haar. Meestal verven ze hun haar in natuurlijke kleuren, maar soms…

Drie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtDrie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtKroeshaar is mooi en veelzijdig. Een minpuntje is dat de verzorging en styling ervan soms tijdrovend kan zijn, vooral al…
Moedervlekken verwijderen met een laserEr bestaan maar een paar manieren om moedervlekken te verwijderen. De meest voorkomende manier om moedervlekken te verwi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stux, Pixabay
 • http://www.journalisje.nl/2013/08/filmpje-mooi-haar-met-haarkrijt_11.html
 • https://www.vouchervandaag.nl/haar-krijt-24-kleuren-uitwasbaar-aanbieding
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.