Je haar stylen, hoe doe je dat?

Je haar stylen, hoe doe je dat? Haar stylen, ook wel geschreven als 'stijlen', zien we momenteel heel erg veel. Steil haar, extra stijl gemaakt met een stijltang, is ineens helemaal de trend. Wil je ook een keertje een zwierig kaarsrecht kapsel? In dit artikel staan tips voor het beste resultaat. De een houdt van krullen, de ander van stijl haar. Je kunt ook afwisselen. Alles is mogelijk tegenwoordig. Als je je haar wilt stylen zijn daar verschillende methodes voor. De stijltang werkt het beste. Je haar stylen, hoe doe je dat? Ik herinner me dat mijn tantes uit Suriname (die jaren geleden naar Nederland kwamen) gedurende hun verblijf in Nederland dagelijks bezig waren met het 'straighten' van hun kroeshaar. Ik was nog klein en begreep niet zo goed waarom mensen die gezegend waren met een dergelijke schitterende bos krulhaar zo onverstandig waren om dat haar plat te trekken met hete voorwerpen. Zelf had ik weinig krullen in mijn haar en ik had er heel wat over gehad om hun prachtige haar op mijn hoofd te hebben. In die tijd bestonden er nog geen apparaten om het haar te stylen. Mijn tantes zetten gewoon een pan met water op het vuur en kookten er aluminium kammen in op. Ik geloof dat ze die kokendhete kammen later met een doekje vasthielden om blaren op hun vingers te voorkomen, en er vervolgens hun haar mee glad maakten. 'Straighten,' noemden zij die bezigheid al. Hun haar verbrandde door de hete kammen en wat er achter bleef was een dikke laag afgebroken haar, wat overigens wel stijl was. Maar ook toen al werd haar dus gestyled door middel van hitte.

Het haar stylen, waarmee?

Tegenwoordig zijn er veiligere manieren om krullend haar te lijf te gaan. Er zijn apparaten op de markt om het haar te stylen, de zogenaamde straighteners, stijltangen of borstels. Haar stylen gaat prima met een straightener. Het is een soort omgekeerde krultang. Het werkt met warmte, maar waar de krultang het haar in een handomdraai in de krul zet door middel van warmte, daar maakt de straightener het haar glad en verwijdert juist slag en/of krullen. Het apparaat is minder schadelijk voor het haar dan de agressieve methoden met opgekookte aluminium kammen, die mijn tantes erop nahielden, maar toch kan de hitte van een straightener het haar bij overmatig gebruik wel beschadigen. Te vaak stylen is dus af te raden.

Welk model apparaat om je haar te stylen is het beste voor uw haar?

Er zijn verschillende formaten straighteners op de markt. Hoe langer het haar is, hoe breder de straightener. Voor kort haar is een te brede straightener niet handig. U kunt ook kiezen voor een borstel waarmee u het haar glad kunt maken, zoals The EliteBrush.

Tips bij het haar stylen, voor het beste resultaat
  • Als u een stylingsproduct heeft, is de kans dat het resultaat beter is, groot, maar u kunt ook stylen zonder producten om het haar glad te maken.
  • Zorg dat het haar volledig droog is voordat u gaat stylen. Vochtig haar of slecht geföhnd haar wat nog licht vochtig is, moet eerst nog drogen, voor het beste eindresultaat.
  • Zorg dat het haar steil geföhnd is, ook dat zorgt straks voor een veel beter eindresultaat na gebruik van de stijltang.
  • Neem niet meer dan maximaal 3 millimeter haar tussen de tang. Te veel haar tussen de tang verbrandt het buitenste haar en verhit het binnenste haar onvoldoende, met als resultaat dat het haar ongelijkmatig steil wordt en verbrandt.
  • Neem een plukje haar (maximaal 3 millimeter dik dus) en houdt het haaks/horizontaal van het hoofd af zodat u de stijltang er goed op kunt zetten. Klem het plukje haar tussen de warmte elementen van de stijltang. Zet de tang dicht bij de hoofdhuid maar let op dat u de hoofdhuid niet verbrand, het mag geen pijn doen. Trek de tang in een gooiende beweging naar beneden, zonder te stoppen. Klem het haar wel stevig, maar niet te lang tussen de warmte elementen, om beschadiging aan het haar te voorkomen.
  • Laat elk plukje gestyled haar eerst helemaal afkoelen voordat u er verder iets mee doet, dan krijgt u het beste resultaat.
  • Bespuit het afgekoelde steile haar met een klein beetje haarlak, om pluizen te voorkomen. Het blijft dan ook langer en beter in model zitten.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Het stylen van haarBij ieder nieuw seizoen speelt de mode in op het betreffende seizoen en reden om te kopen. Zo ook de kapsels, meer nog l…
Beauty: volume in het haarBeauty: volume in het haarVoor de mensen die van nature met een volle bos haar gezegend zijn, is het geen issue. Maar heb je die niet en wil je de…
CHI stijltangen van Farouk: De beste stijltang die er is?Welke stijltang is het beste? Waar moet je beginnen bij je zoektocht naar een stijltang? Er zijn zoveel stijltangen op d…
Hoe maak je krullen in je haar?Hoe maak je krullen in je haar?Veel mensen willen er iedere dag leuk uit zien met hun haar. De ene persoon kan meer met z'n haar dan de andere persoon.…

Krullend haar verzorgenKrullend haar verzorgenVeel actrices, zangeressen en modellen met krullend haar hebben altijd perfecte krullen op foto's of in films. Denk aan…
Figuur en kapselFiguur en kapselWe weten langzamerhand wel dat niet elk kapsel bij een bepaald gezichtsvorm past. Dat niet elk kapsel bij een bepaald fi…
Bronnen en referenties
  • http://www.kapsels.net/
  • http://www.kapsalonineke.nl/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.