Ook in de wintermaanden mooi kroeshaar en mooie krullen

Ook in de wintermaanden mooi kroeshaar en mooie krullen Kroeshaar en krullend haar voelen zich uiteraard het lekkerst in (sub)tropische weersomstandigheden. Het haar is dan het gemakkelijkst hanteerbaar en vaak ook op zijn mooist. De koude maanden zijn een uitdaging voor je kroeze lokken omdat de lucht in de winter droog is. Als er dan ook nog een straffe ijzige wind waait, kan haar dat van nature krult of kroes is droog en breekbaar worden. Daarom moet je in de koudere maanden extra aandacht aan je haar besteden om droog haar te voorkomen. Met een beetje extra inspanning is het dan mogelijk om ook in de herfst en winter prachtige kroes(krullen) te showen!

Inhoud:


Kroeshaar, krullend haar

De termen “kroeshaar” en “krullend haar” worden in dit artikel door elkaar gebruikt omdat de verzorging van deze twee haartypen niet wezenlijk van elkaar verschilt.
Kroeshaar is immers niets anders dan haar dat uit hele kleine krullen bestaat. Kroeshaar komt voor in diverse krulsterkten en diverse krulvormen (spiraalkrullen, zigzagkrullen etc.).

Deze haartypen hebben met elkaar gemeen dat ze beiden te leiden hebben onder de lagere luchtvochtigheid in de koudere maanden.

Vertroetel je krullen

Om ook in koudere perioden veerkrachtigere krullen te behouden kun je je toevlucht nemen tot onder andere hot oil behandelingen of diepe conditioners.

Hot oil behandeling
Met een hot oil behandeling bereik je dat je haar meer vocht vasthoudt. Geef je haar - afhankelijk van hoe droog je haar is - eens per week tot eens per maand - een hot oil behandeling om futloos droog haar tegen te gaan. Je kunt uiteraard een kant-en-klare hot oil behandeling bij de drogist kopen. Een andere optie is om er zelf een te maken, bestaande uit slechts één oliesoort of uit diverse oliën.

Deze oliën zijn geschikt voor een hot oil behandeling:
 • Avocado olie
 • Kokosolie
 • Olijfolie
 • Caster olie (goed voor dunner worden haar)
 • Jojoba olie

Geen petroleum als ingrediënt

Koop in geen geval een hot oil die minerale oliën of petroleum-ingrediënten heeft, omdat deze stoffen er juist voor zorgen dat het haar geen vocht kan opnemen.

Diepe conditioners
Deze kun je kant-en-klaar kopen of zelf maken. Zo maak je er een met kokosolie en avocado:
 1. Schil en ontpit een avocado en snij hem in blokjes.
 2. Voeg daar ongeveer ¼ kop kokosolie aan toe.
 3. Meng deze ingrediënten in een blender tot er een gladde massa ontstaat.
 4. Eventueel kun je er een banaan aan toevoegen, en weer tot een gladde massa mengen.
 5. Breng het mengsel op je haren aan en laat het ongeveer een half uur intrekken.
 6. Spoel de conditioner er goed uit.

Bescherm je krullen

In de winter moet je haar niet alleen beschermen tegen uitdroging, doch ook tegen de regen, hagel en sneeuw en de wrijving van ruwe kragen, sjaals, mutsen etc. Je haar bescherm je natuurlijk door het dragen van een hoofdeksel, of als je daar niet voor voelt door het dragen van beschermende kapsels.

Hoeden en mutsen met een gladde voering
Als je iets op je hoofd draagt, dan krijgt je haar minder kans om uit te drogen door de koude buitenlucht. Let er wel op dat je hoed of muts een gladde voering heeft, anders heb je toch kans dat de ruwe (wollen) stof je haar beschadigt.

Als je over een leuke muts beschikt die geen gladde voering heeft, dan kun je deze er wellicht zelf in aanbrengen of er de hulp van een handige vriendin voor inroepen. Onder een hoed kun je een leuk zijden sjaaltje om je haren knopen die als een gladde voering fungeert.
Beschermende kapsels
Draag je haar 's winters zoveel mogelijk in een beschermend kapsel; vooral op die dagen waarop je geen hoofddeksel draagt.

Beschermende kapsels voor kroeshaar zijn alle kapsels die je haar en/of je haarpunten tegen uitdroging en beschadiging beschermen.
Beschermende kapsels zijn kapsels waarbij je je haar opgestoken, gerold, gevlochten of in twists draagt. Je voorkomt hiermee dat je haar(punten) uitdro(og)(t)(en), en dus dat je haar breekbaar wordt of breekt.

Vocht, vocht en nog eens vocht!

Je krullen zullen je in de winter dankbaar zijn als je ze elke dag van wat vocht voorziet. Omdat je vanzelfsprekend niet met natte haren de kou in kunt gaan, dien je het nat maken van je haar zodanig te plannen dat je haar voldoende tijd krijgt om te drogen.

Je wasroutine is natuurlijk uitgebreider, maar de dagelijkse routine (tussen wasbeurten door) kun je simpel houden. Maak bijvoorbeeld 's avonds je haar met een plantenspuit vochtig en doe er wat olie in. Twist, rol of vlecht je haar vervolgens; hierdoor houd je het vocht in je haar vast. 's Ochtends maak je je haar los, of kap je je haar naar wens. Als je geen pluizig haar wilt, dien je je haar alleen met behulp van je vingers in model te brengen. Dus vooral niet borstelen of kammen!

Je kunt je haar ook 's ochtends licht vochtig te maken. Doe er daarna een beetje olie in, knoop een satijnen of zijden hoofddoek om je haar, en laat je haar opdrogen terwijl je je aankleed, opmaakt of ontbijt. Daarna kun je de hoofddoek verwijderen om je haar verder in model te brengen (ook nu alleen met je vingers).

Als je je haar in vlechten of twist draagt die je een paar weken in houdt, dan kun je je haar toch met een plantenspuit bevochtigen en oliën; je hoeft je haar niet eerst los te maken. Maak je haar niet te nat, omdat het anders te lang duurt voor het droog genoeg is om naar bed of naar buiten te gaan.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Vier gemakkelijke kapsels voor (natuurlijk) kroeshaarVier gemakkelijke kapsels voor (natuurlijk) kroeshaarAls je kroeshaar hebt kun je er uit verschillende overwegingen voor kiezen om je krullen - al dan niet chemisch - glad t…
Drie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtDrie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtKroeshaar is mooi en veelzijdig. Een minpuntje is dat de verzorging en styling ervan soms tijdrovend kan zijn, vooral al…
Zonder zorgen op vakantie met kroeshaar of krullend haarZonder zorgen op vakantie met kroeshaar of krullend haarJa, kroeshaar is bijzonder. Je kunt er onnoemlijk veel spectaculaire kapsels mee maken waaronder een wilde afro, tiental…

Tips bij het kiezen van kleurlenzenTips bij het kiezen van kleurlenzenMet kleurlenzen kun je op een unieke, makkelijke manier je uiterlijk veranderen. Er zijn verschillende soorten op de mar…
De huid optisch gladder en egaler makenDe huid optisch gladder en egaler makenRegelmatig een peeling en goede huidverzorging toepassen kan bijdragen aan een gladdere huid. Daarnaast zijn er middelen…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jonas-svidras, Pixabay
 • www.naturalhairrules.com/dry-winter-hair-hot-oil-treatment/
 • Foto: Flickr.com: Ann Fisher, Street photographer in the snow--Explored
 • www.naturalhairrules.com/3-ways-to-help-you-keep-it-cute-and-protected-this-winter
 • Foto: Flicker.com: Nicholas Kinsey, FrankieHans
 • http://www.naturalhairrules.com/winter-natural-hair-care-101/
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.