Natuurlijke verzorging van kroeshaar en krullend haar

Natuurlijke verzorging van kroeshaar en krullend haar De laatste tijd neemt de interesse voor het dragen van kroes of krullend haar in zijn natuurlijke staat toe. De termen kroeshaar en krullend gemakshalve haar worden door elkaar gebruikt, omdat beide in feite op bijna dezelfde wijze kunnen worden verzorgd. Steeds vaker besluiten vrouwen om hun haar niet langer te straighten (chemisch steil maken) of glad te föhnen. Zij zijn het zat om uren bij de kapper te zitten of om hun haar te beschadigen door het veelvuldig met chemicaliën of hitte te lijf te gaan. Ouders van geadopteerde kinderen of van kinderen met gemengd haar (ook wel met de lelijke term "halfbloedjes" aangeduid) weten zich vaak geen raad met het haar van hun kinderen; ook voor hen kan informatie over de natuurlijke verzorging van kroeshaar en krullend haar nuttig zijn.

Inhoud


De nadelen van chemische straighteners

Chemische straighteners zijn middelen die worden gebruikt om kroeshaar glad te maken. Deze middelen zijn slecht voor de gezondheid. Zij veroorzaken namelijk nare brandwonden op de hoofdhuid, en het vermoeden bestaat dat zij kankerverwekkend zijn. Alle middelen die je op de hoofdhuid aanbrengt, dringen door tot de bloedbaan. Nu de effecten van deze chemische middelen op het lichaam onbekend zijn, ligt het voor de hand om krullend haar voor de zekerheid niet (meer) chemisch te laten straighten.

De do's en de don'ts voor natuurlijke verzorging van kroeshaar

Do's
 • Gebruik voor het ontwarren van kroeshaar je vingers.
 • Als je per se een kam wilt gebruiken kroeshaar, gebruik dan een kam met grote tanden en alleen als je haren door en door nat zijn gemaakt met water en/of conditioner.
 • Gebruik alleen als je in tijdnood bent een föhn.
 • Behandel kroeshaar altijd met liefde; net zoals je een kostbare cashmeren trui zou behandelen.
 • Geef je haar regelmatig een behandeling met hot oil of een intensieve conditioner.
 • Bind je haar 's nachts in een staart en slaap op een satijnen kussensloop.

Don'ts:
 • Ga kroeshaar als het even kan niet met een kam of borstel te lijf!
 • Trek niet aan kroeshaar.
 • Breng geen strakke paardenstaarten aan in kroeshaar.

(Kroes)krullen zijn heel erg teer

(Kroes)krullen zijn heel erg teer. Kammen of borstelen van kroeshaar heeft tot gevolg dat de tere krullen breken, of - nog erger - met wortel en al uit de hoofdhuid worden verwijderd. Dit is één van de redenen waarom bezitters van kroeshaar denken dat hun haar langzaam groeit. Dit is echt een mythe; kroes haar groeit even hard als sluik haar. Als je je haar strak naar achteren trekt kan je haarlijn zich steeds meer naar achteren terug trekken. Doe je haar liever in een losse paardenstaart, waarbij je geen haarelastiekjes met metalen sluitingen gebruikt.

Het wassen van kroeshaar

Niet te vaak wassen

Kroeshaar moet niet te vaak gewassen worden. Eén of twee keer per week is genoeg. Het is aan te raden om je haar vóór het wassen met je vingers te ontwarren, en je haar vervolgens in te smeren met bijvoorbeeld kokosolie. Was vervolgens bij voorkeur met een zachte shampoo met kokos-, olijf- of amandelolie. Doe na het wassen een leave-inconditioner die je niet hoeft uit te spoelen in je haar.

Drogen

Droog het haar door een oud T-shirt of een sneldrogende reishanddoek om het hoofd te knopen. Droog je haar vervolgens ongeveer 20 minuten aan de lucht; dus niet föhnen. Als je erg droog haar hebt, kun je ook proberen om je haar eens met douchegel te wassen.

Het stylen van kroeshaar

Nadat het haar handdoek droog is, kan begonnen worden met het stylen. Eerst weer geduldig en voorzichtig met je vingers ontwarren. Indien nodig breng je nog wat leave-in conditioner aan om het ontwarren te vergemakkelijken. Je kunt je haar ook lichtjes bevochtigen met water uit een plantenspuit. Voor soepel haar breng je vervolgens wat (olijf)olie aan. Je sluit af met een verzorgende haarcrème met shea butter. Haarcrème met shea butter is bij de Surinaamse toko verkrijgbaar.

De volgende stap is het maken van ongeveer 6 tot 12 vlechten (of twists; 2 in elkaar gedraaide haarstrengen), die je gedurende de nacht erin laat zitten. De volgende ochtend draai je de vlechten of twists eenvoudig weg los, en schik je je haar met je vingers in het gewenste model. Niet kammen, want anders gaat je haar kroezen! Als je je haar de volgende nachten weer in een staart doet, of - als je korter haar hebt - in een paar grote losse vlechten, dan heb je ongeveer 4 tot 6 dagen plezier van je haar. Let op: ook nu weer geen kam gebruiken. Als je haar wat droog aan begint te voelen, kun je een beetje olijfolie gebruiken (vooral in de haarpunten).

Leef je vooral uit er zijn talloze kapsels voor kroeshaar. Probeer op een vrije dag eens wat nieuws; door te experimenteren krijg je soms erg leuke resultaten!

Haarverzorging volgens de V.O.C.-methode

Een leuk ezelsbruggetje voor de verzorging van kroeshaar:
 • V = eerst vochtig maken met een vloeistof (water, conditioner of Aloë Vera);
 • O = daarna een olie (olijfolie, amandelolie) erin;
 • C = ten slotte een crème (bij voorkeur waarin shea butter is verwerkt).

Lees verder

© 2013 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Shea butter, de kracht van natuurlijke huidverzorgingShea butter, de kracht van natuurlijke huidverzorgingDe natuur biedt prachtige middelen voor de verzorging en bescherming van onze huid. Een voorbeeld daarvan is shea butter…
Drie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtDrie kapsels voor kroeshaar als je niet veel tijd hebtKroeshaar is mooi en veelzijdig. Een minpuntje is dat de verzorging en styling ervan soms tijdrovend kan zijn, vooral al…
Vijf geheimen van natuurlijk kroeshaarVijf geheimen van natuurlijk kroeshaarEr zijn boekwerken vol geschreven over de oorsprong, structuur en verzorging van kroeshaar. Ook internet bevat veel info…

Een alternatief voor waxextensions: microringsVeel vrouwen zijn bang dat ze met waxextensions hun eigen mooie haar verliezen. Het is inderdaad waar dat met de verkeer…
Beauty: (tijdelijke) rimpelsBeauty: (tijdelijke) rimpelsSchoonheid is een relatief begrip, want schoonheid is voor iedereen weer anders. Wat redelijk universeel is, is een gezi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jessica001234, Pixabay
 • www.flickr.com: Dionysius Burton, Simply Put
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.