Hoe ga je kriebelbeestjes te lijf?
Vieze, nare kriebelbeestjes zoals de teek en de luis/neet, we krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Krijgen we ze zelf niet, dan krijg iemand in onze omgeving ze wel en lopen wij ook het risico op jeuk! Hoe herken je de beestjes, wat doen ze, hoe kun je de jeuk tegengaan en hoe kun je een besmetting voorkomen. Met deze informatie ben je zo van de jeuk verlost en weet je wat je hiervoor moet doen.
De terror van de teek
Hoe ziet het beestje eruit?
Het lijkt op een zwart mini-spinnetje, het heeft acht potjes en is ongeveer 1-3 mm groot. Als het zich volgezogen heeft met bloed, dan kan hij wel zo groot als een druif zijn. Hij is het actiefs in de periode maart tot en met november en houdt ontzettend van natte zomers.
Wat doet een teek?
Een teek wacht zijn kans af in een struik, plan of in het hoge gras. Dan kruipt hij omhoog of hij laat zich vallen op de huid van mensen en/of dieren. Zijn lievelingsplekjes om te landen of naar toe te kruipen zijn: liezen, knieholtes, oksels, de achterkant van oren en haargrenzen. Hij graaft zijn snuitje vast in de huid en begint daar met bloed zuigen.
Wat te doen als je gebeten bent?
Verwijder de teek meteen, want binnen 24 uur is de kans op besmetting met eventueel de ziekte van Lyme nog klein. Draai de teek en trek hem voorzichtig los met een tekentang of een dun pincet. Als de teek nog aan de huid vastzit, dan vooral niet platdrukken en geen alcohol gebruiken. Noteer ergens in een boekje of op je telefoon de plek en de datum van de beet, voor de zekerheid en mocht je later toch ergens last van krijgen. Je moet je klachten een paar maanden in de gaten houden. De klachten variëren van griepachtige verschijnselen tot een rode ring rond de beet. Dit kunnen voortekenen zijn van de ziekte van Lyme, deze ziekte is een ernstige aandoening met effect op zenuwen, hersenen, hart en gewrichten.
Wat kun je eraan doen?
Zet, als je naar het bos gaat, een pet op. Als je door het struikgewas gaat lopen, draag dan een lange broek en en shirt met lange mouwen en draag dichte schoenen. Controleer jezelf, je kind en de dieren nadat je buiten bent geweest. Je moet zoeken naar een klein zwart puntje.
Lose the lousy luis
Hoe ziet het beestje eruit?
Een luis is bruingrijs van kleur, is ongeveer 2-3 mm groot en heeft zet pootjes. De luis is kriebelig, maar niet gevaarlijk.
Wat doet een luis?
Een luis kruipt rond van haar tot haar. Hij bijt de hoofdhuid of huid van dieren zes keer per dag en drinkt dan een slokje bloed. De luis laat hierbij speeksel achter en dit zorgt voor de jeuk die wij op ons hoofd ervaren. Een luis houdt niet van licht, daarom zit hij liever bij iemand met een volle bos haren in het haar, dan bij iemand met een kaal koppie. Zijn lievelingsplekjes zijn achter je oren en in je nek. Een luis loopt dus over van hoofd tot hoofd, maar kan zich ook verplaatsen van jas naar jas als deze naast elkaar hangen, zoals bij de crèche of op school. Een luis legt elke dag 6-10 eitjes, deze noemen we neten. Een neet ziet eruit als een wit 'rijstekorreltje', van ongeveer 1 mm groot. Deze korreltjes zitten stevig vast aan een haar. Na ongeveer tien dagen kruipt er een 'nimf' uit en die is na vier dagen een volwassen luis. Zijn lege huisje laat hij achter in het haar.
Wat te doen als je gebeten bent?
Het enige dat helpt is kammen, kammen en nog eens kammen. Met een metalen netenkam en/of een plastic luizenkam. Deze kam doe je steeds in een beker heet water om de luis en neet te verdrinken, laat de kam wel afkoelen voordat je verder gaan kammen. Die dit minstens 2 weken lang en 2 keer per dag. Het helpt om knuffels, beddengoed en kleren te wassen op 60 graden of ze in een dichtgeknoopte vuilniszak te doen voor 48 uur.
Wat kun je eraan doen?
Gebruik niet andermans borstel, petje of jas. Wen je kind eraan zijn/haar jas op te hangen in een eigen (anti)luizenzak. Controleer regelmatig de haren van het hele gezin. Als je twijfelt of je luis hebt, kam dan je haar boven een vel wit spier, je kunt de luizen dan goed zien vallen. Een ander hulpmiddeltje waarvan het effect niet echt is bewezen is tea tree oil, doe hiervan één druppel per maand in het haar en het kan voorkomen dat je neten/luizen krijgt.
© 2013 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is hoofdluis?Iedereen krijgt er wel eens direct of indirect mee te maken: hoofdluis! Hoofdluizen komen veel voor, met name op locatie…
Hoofdluis en netenDie constante kriebel! Vervelend! Wat zijn neten? Wat kan ik er tegen doen? Wat zijn dat nou voor een puntjes in mijn ha…
Hoofdluizen opsporenLuizen worden vaak geassocieerd met "onverzorgd" maar niks is minder waar. Iedereen kan luizen krijgen en ze zijn eenvou…