Kappersproducten of een goedkope shampoo: wat is beter?
Het is een veelgehoorde klacht: kappers willen je altijd iets aansmeren. Is het niet die shampoo die helemaal perfect is voor jouw haartype, dan is het wel een stylingsproduct. En daar zit jij waarschijnlijk helemaal niet op te wachten. Want kappersproducten zijn relatief duur, terwijl je bij de drogist voor drie euro al een fles shampoo hebt. Bovendien: maakt het nu echt verschil?
Is duurder ook daadwerkelijk beter?
Bij de drogist vind je vele soorten shampoo en conditioner, die allemaal weer andere eigenschappen hebben. Van Euroshopper shampoo tot de semi-professionele producten van Wella Pro Series of John Frieda. Het prijskaartje zegt niet altijd alles over de kwaliteit van de shampoo. De meeste haarproducten die je bij de drogist of supermarkt kunt kopen, doen hun werk wel. Niettemin kun je last krijgen van vervelende neveneffecten als:
- Slap en futloos haar dat snel vet wordt
- Een droge hoofdhuid
- Schilfers en/of jeuk
- Haaruitval
Het geheim van een goede shampoo
Heel wat hoofdzorgen worden veroorzaakt door het gebruik van een verkeerde shampoo. Hoe aantrekkelijk reclamebeloften soms ook mogen klinken; het is geen garantie voor gezonde lokken. Veel haarproducten bevatten namelijk schadelijke stoffen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de shampoo goed schuimt en dat je haar een prachtige glans krijgt, maar ze veroorzaken helaas ook allerlei neven-effecten. Dus wat is een goede shampoo? Neem eens een kijkje op het etiket, en let in het bijzonder op de volgende vier criteria.
Siliconen
Siliconen gaan als een filmpje rond je haar liggen. Ze vullen het als het ware op, waardoor het dikker lijkt en gaat glanzen (het zogenaamde repair-effect). Er bestaan diverse soorten siliconen, maar de meest voorkomende siliconen in goedkope shampoo's zijn niet in water oplosbaar. Het gevolg is dat het siliconenlaagje rond je haar bij elke wasbeurt dikker wordt, en dat er een siliconen 'build-up' ontstaat. Je haar wordt zwaarder en sneller vet. Wil je deze siliconenlaag verwijderen, dan heb je een agressieve shampoo nodig die niet alleen reinigt, maar ook de natuurlijke oliën van je huid afstript. En dat is natuurlijk niet wat je wilt bereiken!
Oplosbare siliconen zijn een ander verhaal. Die lossen wel in water op, en een simpele wasbeurt met een milde shampoo is al voldoende om ze weg te krijgen. Bovendien laten ze zuurstof door, waardoor je haar niet verstikt raakt en uitdroogt. Dit laatste type siliconen wordt vooral toegevoegd aan shampoo's van betere kwaliteit. Bij sommige professionele shampoo's zijn ze ook wel vervangen door natuurlijke oliën.
Sulfaten
Sulfaten reinigen je haar en hoofdhuid. Ze verwijderen vuil en overtollige vetten. Sulfaten bestaan in verschillende gradaties, waaronder agressieve en milde varianten. De meest voorkomende zijn Ammonium Lauryl/Laureth Sulfaat en Sodium Lauryl / Laureth Sulfaat. Agressieve sulfaten zijn eenvoudig te herkennen aan de hoeveelheid schuim die tijdens het wassen ontstaat. Veel mensen denken dat een goede shampoo vooral moet schuimen. De commercie speelt hier handig op in. Niets is echter mindere waar. Sterk schuimende shampoos brengen je hoofdhuid vooral schade toe. Ze verwijderen niet alleen het vuil, maar ook de natuurlijke oliën. Het gevolg: je haar wordt droger en brozer.
Dit is waar sulfaatvrije shampoo's van pas komen. Deze haarproducten drogen je haar minder snel uit. Door de afwezigheid van detergenten hebben ze een romige textuur die nauwelijks schuimt. Daardoor heeft de sulfaatvrije shampoo wel een beetje weg van een conditioner. Even wennen misschien, maar het resultaat is minstens even goed als met een agressieve shampoo.
Kappersproducten bevatten over het algemeen geen schadelijke sulfaten. Ook bij de drogist kun je kiezen uit meerdere soorten sulfaatvrije shampoo's. Bekende merken zijn L'Oréal Everpure, Mr. Organic of De Tuinen shampoo met Mexicaanse cactus. Een review vind je op de blog
Beautylab.nl.
De kwaliteit van ingrediënten
Veel shampoomerken adverteren met arganolie, jojoba of aloë vera, maar bij analyse blijkt er slechts een minimaal percentage van die stoffen te zitten. Het gevolg: de shampoo reinigt wel, maar hydrateert niet of nauwelijks. Misschien niet zo'n probleem als je gezegend bent met 'normaal haar', maar soms hebben je lokken nu eenmaal iets meer nodig. Is je haar droog, dof of beschadigd, dan is wat extra verzorging geen overbodige luxe. Professionele verzorgingsproducten bevatten hoogwaardige ingrediënten met hydraterende eigenschappen. Die ingrediënten zijn relatief duurder, wat voor een groot deel het prijsverschil verklaart.
Hogere concentraties
Tot slot: professionele haarverzorgingsproducten zijn sterker geconcentreerd dan een shampoo uit de supermarkt. Heb je van een huismerk shampoo een handpalm vol nodig, bij een kappersshampoo kun je met een druppeltje al volstaan. Qua prijs is het dus wel even investeren, maar dat ene flesje gaat heel lang mee. Bovendien zal je haar minder snel splijten en is het gemakkelijker in model te brengen, waardoor je bespaart op kappersbezoeken en stylingproducten. Een goede basis is het beste wapen tegen bad-hair-days.
Conclusie
Er bestaan vele shampoo's en conditioners, maar ze zijn lang niet allemaal even goed. De kwaliteit hangt vooral af van de gebruikte ingrediënten. Koop je je shampoo bij de drogist of supermarkt? Kies dan bij voorkeur voor een sulfaatvrije shampoo met geen of weinig siliconen. De pH-waarde moet ongeveer gelijk zijn aan die van je huid (tussen de 4,5 en 5,5). Zulke shampoo's reinigen mild en bevatten veel natuurlijke ingrediënten, waardoor je lokken hun schoonheid behouden. Je vindt ze bij natuurwinkels, maar ook bij de (online) drogist.
Wil je echt zeker zijn van een shampoo die volledig afgestemd is op jouw haartype? Vraag dan aan je kapper welke haarverzorgingsproducten je het best kunt gebruiken. Je kapper is een professional die goed kan inschatten wat jouw lokken nodig hebben om te stralen. Het is natuurlijk wel een investering, maar meestal één die de moeite loont.