Dik en droog haar weer zacht maken met melkshampoo

Dik en droog haar weer zacht maken met melkshampoo Melkshampoo is een shampoo op basis van jojobaolie, korenbloem en malve en is bijzonder geschikt voor dik en droog haar. Dit haartype wordt vaak als onhandelbaar en moeilijk doorkambaar ervaren. Door het gebruik van melkshampoo wordt het haar weer zacht gemaakt waardoor het beter in model te krijgen is, beter door te kammen is en fijner aanvoelt. Melkshampoo is verkrijgbaar van het merk Phyto. Alhoewel de naam wellicht anders doet vermoeden zit er geen melk in melkshampoo.

De voordelen van melkshampoo


Wat is melkshampoo?

Bij de benaming melkshampoo denken veel mensen als eerst aan shampoo gemaakt van melk van de koe. Dit is echter een misvatting. De belangrijkste ingrediënten van melkshampoo zijn jojobaolie, korenbloemaftreksel en malve. De ingrediënten tezamen zijn bij uitstek geschikt om dik en droog haar weer lekker zacht mee te krijgen. De jojobaolie herstelt en beschermt het haar en geeft het glans. De korenbloemen en malve hebben een verzachtende werking en helpen de vochtbalans van het haar op peil te houden.

Zaden aan de jojobastruik / Bron: Treegrow, Flickr (CC BY-2.0)Zaden aan de jojobastruik / Bron: Treegrow, Flickr (CC BY-2.0)

Jojobaolie

Jojobaolie is een was die bij kamertemperatuur vloeibaar is. De heldere of gelige, nauwelijks geurende olie kan worden geëxtraheerd uit de zaden van de Simmondsia Chinensis (jojobastruik). De jojobastruik groeit met name in Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten, en dus niet zoals de naam doet denken in China. Een voordeel is dat het lang houdbaar is, langer dan bijvoorbeeld amandelolie, saffloer-olie of squaleen.

Jojobaolie vindt toepassing in allerlei soorten crèmes, lotions en oliën voor de huid en het haar. Het kan gebruikt worden als alternatieve nachtcrème, lippenbalsem, make-up reiniger, massageolie of als ingrediënt voor een haarmasker. Wanneer het gebruikt wordt in haarproducten dan is het om het haar meer glans te geven en zachter te maken.

Korenbloem / Bron: Jedidja, PixabayKorenbloem / Bron: Jedidja, Pixabay

Korenbloem

De korenbloem (Centaurea cyanus) is een eenjarige plant uit de composietenfamilie die onder andere groeit in Nederland. De blauwe korenbloem groeit met name op akkers tussen het graan en in de berm. Korenbloem kent een aantal verschillende toepassingen. Zo wordt aftreksels van de bladeren wel gebruikt ter bestrijding van bronchitis en de bloem voor het rust geven van de ogen en het tegengaan van gezwollen ogen.

Korenbloem wordt daarnaast regelmatig gebruik in haarverzorgingsproducten zoals shampoo's en conditioners vanwege de verzachtende werking. Ook wordt het gebruikt door mensen met grijs haar dat een beetje een gelige kleur krijgt of mat wordt. De kleine hoeveelheid blauwe kleurstof die van nature voorkomt in de bloem kan het haar weer 'mooi grijs' maken, zo wordt beweerd.

Malva sylvestris / Bron: Hans, PixabayMalva sylvestris / Bron: Hans, Pixabay

Malve

Malve (Malva sylvestris) staat ook wel bekend onder de naam groot kaasjeskruid en kent veel regionale namen zoals kasekenkruid, hemdeknoopje en kerkbloem. Het woord Malva in de botanische benaming van de bloem is afkomstig van het Oudgriekse woord malassoo, wat verzachten betekent. De bloem groeit door heel Europa en wordt veel in siertuinen gebruikt.

De plant bevat onder andere tanninen, looistof en etherische oliën en wordt veel als geneeskruid gebruikt. In Romeinse geschriften zijn zelfs beschrijvingen gevonden van de bloem als geneesmiddel tegen onder andere wespensteken. De plant is tevens eetbaar en bevat veel vitaminen. In haarverzorgingsproducten wordt de bloem gebruikt vanwege haar verzachtende en voluminiserende werking. Ook wordt het gebruikt in shampoo voor mensen met een gevoelige hoofdhuid. Van malve wordt wel gezegd dat het ontstekingsremmend werkt en roodheid van de huid kan tegengaan.

Waar is melkshampoo verkrijgbaar?

Melkshampoo wordt in Nederland verkocht van het merk Phyto onder de naam Phyto Phytojoba Melkshampoo. Het merk Phyto biedt een uitgebreide lijn haarverzorgingsproducten, vaak afgestemd op een specifiek haartype zoals zeer droog haar, beschadigd haar, gespleten haarpunten of haar dat verouderingsverschijnselen vertoont. Melkshampoo is een product dat specifiek bedoelt is voor dik en droog haar. Het is verkrijgbaar bij diverse (online) drogisterijen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van korenbloemDe geneeskracht van korenbloemKorenbloem is een mooie blauwe bloem uit de composietenfamilie die veel als sierplant wordt verkocht. Hij wordt 20 centi…
Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…
De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Hoe voorkom je een 'bad hair day'Hoe voorkom je een 'bad hair day'Heb je krullend haar, dan wil je graag stijl haar. Heb je stijl haar dan wil je graag een krullenbol. Vaak zijn we dus n…

Kappersproducten of een goedkope shampoo: wat is beter?Kappersproducten of een goedkope shampoo: wat is beter?Het is een veelgehoorde klacht: kappers willen je altijd iets aansmeren. Is het niet die shampoo die helemaal perfect is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RyanMcGuire, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jojoba_oil
  • http://voedzo.nl/verzorging/8-dingen-die-je-kunt-doen-met-jojoba-olie/
  • http://reviews.yves-rocher.nl/6287-nl_nl/37165/reviews.htm
  • https://www.lush.nl/shop/lush/lushopaedia&ingredient_id=58
  • Afbeelding bron 1: Treegrow, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Jedidja, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Hans, Pixabay
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.