Beauty: Plastic in cosmetica

Beauty: Plastic in cosmetica We weten al langer dat onze scrub bolletjes plastic bevat en dat hebben we ook geaccepteerd. Maar het ligt anders als we bedenken dat er in veel meer cosmeticaproducten plastic verwerkt zit. Dat voelt niet goed en belangrijker nog kan het kwaad dat er plastic zit in wat we op ons gezicht smeren of onze wimpers mooi mee maken? Hoe zit dat?

Plastic is ideaal, toch?

Plastic is helemaal te verwerken zoals wij dat willen en het is nog goedkoop ook. Eigenlijk een perfect product dus om overal in toe te passen. Toch wordt het anders als we ons realiseren dat plastic in veel meer cosmetica producten zit, dan waar we ons bewust van zijn. Plastic in onze scrub is tot daaraan toe, dat wisten we al. Echter, als we op onze wimpers in feite ook al plastic smeren dan moeten we daar toch eens op inzoomen.

Verschillende plastics in verschillende producten

Het lijken een soort vlokken die in het product zitten en pas onder de microscoop zichtbaar worden. Ze kunnen gebruikt worden als scrub, in geurstoffen en in verdikkingsmiddel.
Te denken valt aan producten zoals:
 • Deodorant
 • Zeep
 • Mascara
 • Scheerschuim
 • Shampoo
 • Tandpasta
 • Dagcrème
 • Lippenbalsem

Afval

Behalve dat je het op je gezicht smeert en in huidplooien kan gaan zitten, was je het vervolgens ook weer af en dat gaat allemaal door het rioolputje. Deze producten worden niet opgelost en gaan zo met het afvalwater mee. De deeltjes zijn te klein om door de waterzuivering te komen (hoewel er waterzuiveraars zijn die zeggen dat ze het er wel uit filteren) en zie daar ze komen ook weer in zee en vissen eten het op. Zo krijgen wij het vervolgens ook weer binnen. Dat maakt het hele proces toch net even anders.

Verbieden

Natuurlijk wil men het verbieden, maar daar is meer voor nodig dan een wijzend vingertje. Er worden Kamervragen gesteld, voorstellen gedaan en Den Haag is er zoet mee.
Op korte termijn kunnen bedrijven of winkelketens uiteraard zelf al aangeven dat ze geen plastic meer in hun producten (willen) hebben en er zijn er al enkele die hier gehoor aangegeven hebben. Soms helpt de druk van buiten ook nog wel eens.

Wat kan je zelf doen?

Kijk op het product of een van onderstaande ingrediënten in het product zit:
 • PE: polyethyleen
 • PP: polypropuleen
 • PET: polyethyleen therephtalaat

Als dit het geval is, zit er dus plastic in het product en is het zinvol een ander product te nemen waar geen plastic in zit. Let goed op de labels, want het wordt vaak erg ver weggemoffeld op een toch al minuscuul stickertje met informatie.

Plastic Soup Foundation

Dit is een stichting die zich inzet om plastic uit de producten te krijgen en ze roepen allerlei cosmeticahuizen op om te stoppen met plastic in de cosmetica te verwerken. Bedrijven zoals: LÓreal, Rituals, Yves Rocher, Hema, Procter & Gamble of Unilever.

Tot slot

Plastic is een product wat ideaal is om overal in te verwerken. We buigen en kneden het precies naar onze maatstaven en passen het goedkoop toe. Inmiddels groeit de groep tegenstanders en wordt er ook in de politiek steeds meer aan gedaan. Maar dan ontneemt niemand om de eigen verantwoording te nemen en het zelf al uit het leven verwijderd.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Microbeads: hoe tandpasta en douchegel het milieu vervuilenMicrobeads: hoe tandpasta en douchegel het milieu vervuilenMicrobeads zijn hele kleine stukjes plastic die veel worden gebruikt in cosmetica. Voornamelijk is douchegels, scrubs ma…
Microplastics en het milieuMicroplastics en het milieuHet gebruik van microplastics in cosmetica producten. Waarom wordt er door fabrikanten gekozen voor een grondstof die zw…
Dr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDr. Hauschka Cosmetica: producten en verkooppuntenDe verzorgingsproducten van Dr. Hauschka Cosmetica omvatten producten voor gezicht, lichaam, mond en lippen, haren, bene…
Natrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNatrue: keurmerk voor natuurlijke cosmeticaNaTrue is een keurmerk voor natuurlijke cosmetica. Mensen die alleen natuurlijke cosmetica producten willen gebruiken, w…

Vijf geheimen van natuurlijk kroeshaarVijf geheimen van natuurlijk kroeshaarEr zijn boekwerken vol geschreven over de oorsprong, structuur en verzorging van kroeshaar. Ook internet bevat veel info…
Clinique: producten en verkooppuntenHet cosmeticabedrijf Clinique is een toonaangevend bedrijf op het gebied van huidverzorging, make-up, geuren, zonproduct…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
 • Ph. Johnsson - lab. CLA
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.