Zelf parfum maken

Zelf parfum maken Een parfum van een bekend merk kan al snel erg prijzig zijn. Waarom zou je de hoofdprijs betalen als je zelf je eigen parfum kan creëren. Zelf parfum maken hoeft niet moeilijk te zijn. Eigenlijk is het heel simpel. Als je eenmaal weet wat je nodig hebt, kun je zo aan de slag met experimenten. Leer hoe je op drie verschillende manieren je eigen parfum kunt maken. Maar voor we zover zijn is het handig om eerst het een en ander te begrijpen over parfum maken.

Een parfum bestaat altijd uit drie noten

 • Een bovennoot
 • Een middennoot
 • Een basisnoot

Bovennoot

De geur die je het eerste ruikt. Het bevat de etherische of essentiële oliën die snel vervagen. Deze ruiken soms maar enkele minuten en zijn bedoeld om de aandacht te trekken en een verrassende eerste indruk achter te laten.

Middennoot

Ook wel hartnoot genoemd: de geur die je in tweede instantie ruikt. Een middennoot volgt de bovennoten snel op en verhult de hoofdelementen van het parfum. In de middennoten liggen de voornaamste noten van het parfum en deze bieden ondersteuning aan de basisnoten. Bij een goede combinatie van middennoten en een basisnoot kan je een parfum wel tot vier uur na het opspuiten blijven ruiken.

Basisnoot

De duurzaamste geur die pas na enige tijd geroken wordt. Deze noten kunnen wel een dag of langer blijven hangen. Een geur kan gebaseerd zijn op één enkele olie, of alleen een boven- en middennoot, maar een uitgebalanceerde volle geur bevat ze alle drie.

Voor je begint maak je voor jezelf enkele notities. Wat voor parfum wil je? Wil je een fris zomers geurtje, een sportief geurtje of iets dat sensueel ruikt. Denk hier goed over na en ga vervolgens op zoek naar etherische en of essentiële oliën die bij jouw keuze passen. Nu je ongeveer weet wat voor soort parfum je wilt creëren is het tijd om te beginnen met mixen tot je een geur gevonden hebt die bij je past.

Wat heb je allemaal nodig:

 • Essentiële oliën (boven, midden en basisnoten)
 • Een leeg schoon kommetje
 • Wat parfum strips of ronde watjes om de geur te testen
 • Pen en papier
 • Een leeg spuit flesje het liefst van glas
 • Geurloze alcohol met hoge percentage (bv Wodka)
 • Leeg schoon lippenbalmpotje
 • Druppel pipet
 • Theelepeltje
 • Maat beker
 • Zelfklevende labels
 • Polysorbate 80
 • Kleurstof (optioneel)

Voorbeeld recept voor een zomers geurtje.

Begin met mixen van:

 • 3 druppels citrusgeuren (1 druppel tangerine, 1 druppel bergamot, 1 druppel grapefruit) als bovennoot
 • 2 druppels jasmijn als middennoot
 • 1 druppel rozenolie als basisnoot

Neem een schoon kommetje om de essentiële oliën in te mixen tot je de perfecte geur hebt ontwikkeld. Begin altijd met het minimaal aantal druppels, goed mixen en laat het een uurtje afgedekt staan om te kijken of de geur na een uurtje misschien wel anders ruikt. Als je tevreden bent met de geur kun je nu beginnen met het mixen van een grotere hoeveelheid om je parfum flesje mee te vullen. Schrijf altijd het aantal druppels op dat je gebruikt voor boven-, midden- en basisnoten. Als je dan iets hebt creëert hebt wat je lekker vindt, is het gemakkelijk om het na te maken. 20 druppels is 1 ml.

Een algemene regel in de verhouding tussen de boven, midden en basisnoot is 3:2:1.

 • Bovennoten = citrusgeuren = 3
 • Middennoten = bloemengeuren = 2
 • Basisnoot = hout en harsgeuren = 1

De drie mogelijkheden om zelf parfum te maken

 1. Een solide parfum
 2. Een eau de cologne
 3. Een eau de parfum

Solide parfum

Een solide parfum in een smeerbare vorm maak je als volgt, om het duidelijk uit te leggen wordt de term 'delen' gebruikt. Een deel kan een theelepel, een eetlepel of een deel van een maatbeker zijn. Gebruik voor het maken van een solide parfum een theelepel.

Hier heb je voor nodig:
 • 3 delen (3 theelepels) pure bijenwas
 • 2 delen (2 theelepels) olie ( kokosolie of olie naar keuze)
 • 1 of 2 delen (1 of 2 theelepels) van je zelf gecreëerde essentiële oliën mix

Ga hierbij als volgt te werk:
Smelt 3 theelepels bijenwas met de 2 theelepels kokosolie in een hittebestendige kom in de magnetron of laat dit op een zacht vuurtje smelten (niet laten koken). Als dit gesmolten is giet je 1 of 2 theelepels van je zelf gecreëerde essentiële oliënmix erbij. Goed roeren en vervolgens giet je het geheel in een schoon leeg lippenbalmpotje (of potje naar keuze). Een uur of twee laten afkoelen en de parfum is klaar. Smeer de parfum op warme punten zoals je polsen en achter je oren.

Eau de cologne

Om een eau de cologne te maken met sterkte 15-20% heb je 1 deel van je zelf gecreëerde essentiële oliën mix nodig en 5 delen hoge percentage geurloze alcohol (bv Wodka). Als je flesje bv 60ml is, giet je 50ml alcohol en 10ml van je eigen gecreëerde essentiële oliën mix in je flesje. Hier kun je eventueel nog een kleurtje aan toe voegen. Gebruik hiervoor een zeep of voedsel kleurstof naar keuze (1 druppel kleurstof), goed schudden en je eau de cologne is klaar.

Eau de parfum

Om een eau de parfum te maken met sterkte van 25-35% heb je nodig 1 deel van je eigen gecreëerde essentiële oliën mix, 2 delen alcohol, een deel bronwater en een deel emulgator bv Polysorbate 80. Omdat water en olie niet goed met elkaar mixen heb je een emulgator nodig. Een emulgator zorgt ervoor dat olie met water aan elkaar gebonden worden. Voor een flesje van 60ml giet je 12ml van je eigen gecreëerde essentiële oliën in een maat beter. Giet daar 36 ml alcohol bij, 12 ml bronwater en 12 ml Polysorbate 80. Goed mixen en vervolgens giet je het geheel in een flesje naar keuze. Plak een label op het flesje zodat je weet wat het is en hoelang het goed blijft. In deze parfums zijn conserveringsmiddelen gebruikt dus de houdbaarheid is maximum 1 jaar.

Mix en probeer verschillende oliën uit. Om je op weg te helpen kun je bijvoorbeeld naar sites waar ze parfums verkopen. Kies een geur uit die je lekker vindt en kijk vervolgens in de ingrediënten lijst hier zie wat voor soort essentiële geuren er allemaal zijn gebruikt. Ook zijn er diverse sites waar je parfumrecepten zult vinden. Een geur blijft natuurlijk een persoonlijke keus. Er gaat niets boven zelf uitproberen.

Veel succes met het maken van je eigen parfum.

Lees verder

© 2014 - 2024 Natuurlijkmooi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5, een tijdloze geurChanel No. 5 is het parfum dat zo bekend werd dat er naar men zegt tegenwoordig elke 30 seconde een flesje over de toonb…
Verschil tussen Eau de cologne, toilette en parfumVerschil tussen Eau de cologne, toilette en parfumEau de parfum, Eau de toilette en Eau de cologne: wat is het verschil tussen deze drie? Wie een parfum of geurwater wil…
Allergisch voor parfumAllergisch voor parfumAllergisch zijn voor parfum is lastig, parfum zit in zeer veel huidverzorgingsproducten, zodat het vermijden van parfum…
Parfum: Coco Mademoiselle van ChanelParfum: Coco Mademoiselle van ChanelIn 2001 kwam het beroemde cosmetica merk met een nieuw parfum. Met dit parfum richtte Chanel haar pijlen vooral op de je…

Droog kroeshaar? Was je haar met douchegel!Droog kroeshaar? Was je haar met douchegel!Denk je als bezitter van een weelderige bos kroeshaar wel eens dat er geen kruid gewassen is tegen je droge lokken? Het…
Een donkere huid moet je ook in de zomer goed verzorgenEen donkere huid moet je ook in de zomer goed verzorgenEr bestaat niet één type donkere huid. Indien je geen probleemhuid hebt, dan hoeft de verzorging van de donkere huid in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pixel2013, Pixabay
 • http://heelgezond.wordpress.com/2013/07/07/recept-parfum-maken/
Natuurlijkmooi (15 artikelen)
Laatste update: 22-07-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.