Een donkere huid moet je ook in de zomer goed verzorgen

Een donkere huid moet je ook in de zomer goed verzorgen Er bestaat niet één type donkere huid. Indien je geen probleemhuid hebt, dan hoeft de verzorging van de donkere huid in een land met een kouder klimaat als Nederland niet zo ingewikkeld te zijn. In de wintermaanden kan een donkere huid er erg grauw en droog uitzien, waardoor je vanzelf meer aandacht aan je huidverzorging besteedt. Indien je je donkere huid mooi, gezond en soepel wil houden, dan moet je deze echter ook in de warmere maanden goed blijven verzorgen. Het spreekt voor zich dat als een medisch probleem de oorzaak van je huidproblemen is, je je bij voorkeur tot een in de donkere huid gespecialiseerde dermatoloog dient te wenden.

Inhoud


De donkere huid is vochtarm

In feite wordt het grootste probleem met een donkere huid in Nederland veroorzaakt door het feit dat de donkere huid in koude gebieden droog is. De oorzaken daarvan zijn de lagere luchtvochtigheid in Nederland en het feit dat je in Nederland minder transpireert. Zelfs in de zomer maanden is de luchtvochtigheid in Nederland meestal lager dan in (sub)tropische gebieden waar een donkere huid zijn oorsprong heeft.
Als je op zoek bent naar een simpele en budgetvriendelijke huidverzorging in de zomer, dan kun je deze baseren op:
  1. het creëren van een betere vochtbalans
  2. Het voorkómen van huidveroudering

Blikje Nivea / Bron: Justus Blümer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Blikje Nivea / Bron: Justus Blümer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Gezicht

Een eenvoudige routine kan er volgt uitzien. Nadat je je huid 's ochtends met een milde gezichtsreiniger (geen zeep!) hebt gereinigd, breng je op je nog ietwat vochtige huid een vocht inbrengende gezichtscrème aan. Door de crème op een vochtige huid aan te brengen, is de huid beter in staat om het vocht vast te houden.

Uit onderzoek van de Consumentenbond (gepubliceerd in hun gids van juni 2006) blijkt dat een goede gezichtscrème niet duur hoeft te zijn. Het eeuwenoude merk "Nivea" reguleert volgens de Consumentenbond het vocht in het gezicht net zo goed als prijzige merken als "La Mer". Probeer daarom eens enkele van de goedkopere merken en bekijk welke je het beste bevalt.
Als je, nadat je vocht inbrengende gezichtscrème is opgedroogd, vervolgens een zonnebrandcrème op je gezicht aanbrengt, voorkom je hiermee dat je huid snel veroudert. In hetzelfde onderzoek van de Consumentenbond werd geconcludeerd dat flink investeren in eveneens zonnebrand onnodig is daar de duurdere merken hierbij niet beter werkten dan de goedkopere.

's Nachts reinig je je gezicht weer met een milde gezichtsreiniger. Indien je dit wenst kun je eventueel nog een nachtcrème aanbrengen.

Lichaam

Om de veelal vochtarme donkere huid te ontzien is het beter om niet elke dag te douchen en ook niet te warm, omdat warm water de vetten van de huid spoelt. Wees ook matig met het gebruik van zeep, omdat zeep de vetten oplost.
Wat is dan wel aan te raden? In de zomer is het natuurlijk lastig om niet dagelijks te douchen omdat je door het warme weer meer transpireert. Probeer hooguit één maal per dag te douchen. Als je de keren dat je niet doucht wel je gezicht, voeten, oksels en schaamstreek wast, heb je toch een fris gevoel.

Voor een optimale vochtbalans kun je met een doucheolie of een zeep op oliebasis douchen.
Droog jezelf na het douchen niet af, maar breng op de nog natte huid een bodylotion of body butter aan. Een lotion die cacaoboter bevat is heerlijk voor de dorstige donkere huid. Kleed je pas aan als je opgedroogd bent. Terwijl je daarop wacht kun je andere dingen doen; bijvoorbeeld je tanden poetsen, je haar stylen of make-up aanbrengen.

Besteed voordat je naar bed gaat extra aandacht aan de droge delen van je huid, en breng een dun laagje vaseline aan op je voetzolen, schenen, ellebogen en knieën.

Handen

Het veelvuldig nat worden van je handen (handen wassen en schoonmaken) is een aanslag op de toch al vochtarme huid van de handen. Voor de vochtbalans is gewone crème (bijvoorbeeld Nivea of uiercrème) uitstekend. Deze hebben echter als nadeel dat ze op je handen vettig aanvoelen. Het voordeel van een speciale handcrème is dat deze naast het op peil brengen van de vochtbalans ook snel intrekt.

Voeten

Voor je algehele gezondheid is een goede voetverzorging onontbeerlijk. Als je voeten namelijk zo droog worden dat ze bloedende kloven krijgen, loop je het risico dat je gevaarlijke infecties krijgt.Voorkom dus dat je voeten zo droog worden dat de huid barst. Houd ze zacht en soepel door onder de douche zacht met een puimsteentje over je voetzolen (vooral bij je de hielen) te wrijven, en door je voeten na het douchen in te smeren met een rijke crème of een dun laagje vaseline.

Als je voeten heel erg droog zijn, kun je ze eerst een kwartiertje in warm water weken waar je een paar eetlepels soda in heb opgelost. Verwijder vervolgens het eelt met een puimsteentje, smeer je voeten dik in met vaseline en trek sokken aan. Je kunt je voeten in het vervolg dan weer zacht houden door een aantal maal per week onder tijdens het douchen met een puimsteentje over je voeten te wrijven.

Zon, zout en chloor

Deze drie elementen zijn bijzonder uitdrogend voor de donkere huid. Oppassen geblazen dus. Dat doe je door voldoende zonnebrandcrème te gebruiken als je naar buiten gaat, en door zo spoedig mogelijk na het zwemmen in zee of zwembad te douchen en je huid met een fijne crème, gel of lotion in te smeren.

Fabeltjes

Over de donkere huid van Afrikaanse oorsprong doet een aantal fabeltjes de ronde. Er wordt nogal eens gedacht dat deze huid niet kan verbranden, geen rimpels of ouderdomsvlekken kan krijgen of dat donkere mensen gevrijwaard zijn van huidkanker.

Of je huid de tand des tijds goed doorstaat is niet alleen afhankelijk van je genen. Je moet daarnaast op de juiste wijze voor je huid zorgen, en er gezonde gewoonten op na houden zoals niet op het heetst van de dag in de zon bakken, niet roken en een goed eetpatroon volgen.

Ook al is het waar dat de donkere huid melanine produceert die huidveroudering door ultraviolette stralen van de zon vertraagt, desondanks moet een donkere huid beschermd worden met SPF 30. De natuurlijke bescherming van de donkere huid staat namelijk ongeveer gelijk aan SPF 14, hetgeen onvoldoende is. Een donkere huid die niet met zonnebrandcrème wordt beschermd, kan wel degelijk verbranden!

Conclusie: in de zomer moet je je donkere huid ook goed verzorgen

De donkere huid moet je het hele jaar door goed verzorgen; winter én zomer. Op die manier blijft je huid gezond, mooi en soepel. Voor de verzorging van je huid hoef je zeker niet diep in de buidel te tasten. Wel moet je je ervan bewust dat een donkere huid een andere verzorging nodig heeft dan een blanke.
© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…
Huidverzorging voor de donkere huidMensen met een donkere huid hebben heel andere producten nodig om hun huid te verzorgen dan mensen die een lichte huid h…
De donkere huid en zonnebrandOmdat een donkere huid juist voorkomt in landen waar de zon erg sterk is en vaak schijnt, denkt men al snel dat dit huid…
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…

Wat is een Derma Roller en wat doet het?Misschien heeft u er wel eens van gehoord. De Derma roller is een klein instrument met 540 ultra dunne naaldjes van vers…
Nadelen van een neuscorrectieWanneer je een neuscorrectie overweegt, is het vaak een aantrekkelijk idee om voor en na foto’s van succesvolle neuscorr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jessica001234, Pixabay
  • Consumentengids, juni 2006
  • www.gezondheidsplein.nl
  • African-American Beauty Myths, www.totalbeauty.com
  • www.wikipedia.org
  • Afbeelding bron 1: Justus Blümer, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 19-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.