Huidverzorging voor de donkere huid

Mensen met een donkere huid hebben heel andere producten nodig om hun huid te verzorgen dan mensen die een lichte huid hebben. Dit komt omdat de donkere huid een heel andere structuur heeft. Bovendien heeft de donkere huid veel eerder last van pigmentvlekken dan mensen die blank zijn.

Verschil tussen een donkere en een lichte of blanke huid

Veel mensen denken dat de donkere en de lichte huid niet anders van elkaar verschillen dan in kleur. Niets is echter minder waar. De huid van mensen die in landen wonen waar veel zon is heeft zich daar aan aangepast. Dat moest ook wel, want anders zouden die mensen voortdurend verbranden. Deze huid wordt echter wel anders omdat hij zich transformeert. Zo wordt in de donkere huid van mensen die in gebieden wonen waar de zon loodrecht op staat veel meer melanine aangemaakt. Dit zorgt voor een extra beschermlaag in de vorm van een dikkere hoornlaag. Ook maakt de huid van mensen die altijd in de zon wonen extra veel talg of sebum aan. Maar zowel die dikkere huid als die talglaag zorgen ook voor problemen. Mensen met een huid die varieert van heel licht bruin tot heel zwart kunnen last krijgen van:
 1. Veel talgafscheiding
 2. Littekens door wondjes of beschadigingen van de huid
 3. Pigmentvlekken (hyperpigmentatie)

De donkere huid heeft een andere verzorging nodig dan de lichte huid

Doordat de structuur van de donkere huid dus anders is en ook andere problemen kent dan de blanke huid, heeft iemand met een donkere huid ook een andere huidverzorging nodig. Producten die geschikt zijn voor de blanke huid, zijn dat niet voor de donkere huid. Maar ook make-up voor een lichte huid staat niet op een donkere huid. Alleen al de normale foundation komt niet in de buurt van de kleuren van de donkere huid, tenzij het speciale producten zijn voor die donkere huid.

Waarin de donkere huid verschil van de blanke huid

 • Een donkere huid heeft een dikkere hoornlaag omdat er veel meer melanine inzit
 • De huid van een donkergekleurd iemand heeft grovere poriën dan iemand met een blanke huid. Dit is in een warm klimaat nodig zodat talk en zweet er door kan verdwijnen en de huid kan koelen, maar in een koud klimaat als dat in Nederland is het vaak alleen lastig.
 • Omdat een donkere huid al veel melanine heeft is de kans groot dat hij nog donkerder wordt als hij wordt blootgesteld aan de zon. Overigens kan iemand met een donkere huid ook gewoon verbranden.
 • De huid van iemand met een donkere huidskleur heeft veel meer talgklieren en dus veel vetter dan die van een blanke.
 • Mensen met een donkere huid die in een koud land als Nederland gaan wonen hebben wel de huid om in de warmte te leven, maar die warmte ontbreekt. Toch reageert de huid wel als zodanig, zij het dan in de koude. Omdat de huid het vele talg door de kou niet kwijt kan raken, heeft iemand met een donkere huid daarom hier in Nederland veel eerder last van pukkels en comedonen. (witte puntjes in de huid). Daar komt nog bij dat de donkere huid niet is gewend aan centrale verwarming in combinatie met droge lucht. In de tropen is de vochtigheid namelijk vaak heel hoog. Het gevolg is dan ook vaak een heel vochtarme huid in de winter. Omdat de huid dus tegelijkertijd vet is en vochtarm maakt dit de verzorging niet eenvoudiger.

Speciale verzorgingsproducten voor de donkere huid

Ametis heeft in Nederland een hele verzorgings- en beautylijn opgezet voor de donkere huid. Daarin zijn reinigingsproducten opgenomen, maar ook bijvoorbeeld foundations voor alle schakeringen van de donkere huid, dus van lichtbruin tot diep zwart. Wie zulke speciale producten niet aan wil schaffen kan ook voor de reiniging zoeken naar een product voor de vette huid, maar de huid voeden met crèmes die vochtinbrengend of hydraterend zijn (producten voor de vochtarme huid). Gebruik altijd een nachtcrème. ’s Nachts neemt de huid namelijk de meeste producten op.

Pukkeltjes of acne bij de donkere huid

Acne of pukkels en mee-eters zijn altijd vervelend, of iemand nu een donkere of een lichte huid heeft. Het probleem met de donkere huid is echter dat de donkere huid teveel talg produceert en tegelijkertijd ook vochtarm is. Om acne te behandelen wordt vaak gewerkt met producten waar alcohol in zit of stoffen die de huid uitdrogen. Voor de lichtere huid is dat al slecht, maar bij de donkere huid nog veel slechter omdat die tegelijkertijd dus juist veel vocht nodig heeft. ’s Nachts dus in dat geval ook weer een vochtinbrengende crème gebruiken voor de vochtarme huid.
Scrubben of peelen bij acné is altijd goed om er zo voor te zorgen dat de talgklieren niet verstopt raken. Door twee keer per week de huid te bewerken met een crème met korreltjes wordt de hoornlaag bovendien ook wat dunner en kan de talg beter uit de huid komen. Omdat peelen en scrubben de huid wel weer uitdroogt is het verstandig om daarna dan weer een masker te nemen dat weer vocht in de huid brengt.

Kan de donkere huid verbranden?

De donkere huid kan net zo goed als de lichte huid verbranden. Hij heeft dan wel een extra beschermlaag tegen UV stralen, maar wie zonder bescherming de zon in gaat met een donkere huid loopt ook risico op verbranden. Dat is slecht voor de huid (denk aan huidkanker en veroudering), maar een ander probleem is dat de hoornlaag van de huid dan nog weer dikker wordt. Ook de donkere huid kan dus niet zonder zonnecrème.

Make-up als je donkergekleurd bent

Vrouwen met een blanke huid houden van make-up, maar vrouwen met een donkere huid natuurlijk niet minder. Het voordeel van die laatste groep is wel dat zij veel meer kleur kunnen hebben dan blanke types waarbij kleur al snel clownesk staat. Sterker nog, vrouwen met een donkere huid hebben fellere kleuren nodig omdat de make-up anders al snel in het niet valt bij hun huid.

Speciale foundation voor de gekleurde huid

Omdat vrouwen met een donkere huid een heel andere huidstructuur hebben met onder andere grovere poriën, hebben zij ook een heel andere foundation nodig dat blanke vrouwen. Voor een donkere huid is een foundation op oliebasis dan vaak ook beter dan op waterbasis. De olie blijft beter op de huid liggen, terwijl water erin kruipt en dat maakt de poriën juist nog veel zichtbaarder. Ook doet poeder het vaak goed op de donkere huid omdat de poriën daardoor minder zichtbaar worden. Daar waar blanke vrouwen vaak een foundation nodig hebben met een roze tint erdoor heen, moet iemand met een donkere huid daar niet voor kiezen, want dat maakt de huid ziekelijk.

Ametis: verzorgingsproducten voor de donkere huid

Ametis Cosmetics is een verzorgingslijn voor de donkere huid. Het merk verkoopt geen producten voor de blanke huid. In de lijn zitten onder andere verzorgende producten om te reinigen en te voeden, maar dan specifieke afgestemd op de donkere huid. Iemand met een donkere huid hoeft dus niet meer allerlei verschillende producten voor de blanke huid te combineren om de talgproductie, de dikkere hoornlaag en het vochtarme van de huid te bestrijden. Amethist heeft reinigingsproducten die de talgproductie reguleren en te verminderen zodat de huid minder vet wordt. Daarnaast zijn de voedende dag- en nacht crèmes er voor om te verzorgen en te kalmeren en de acne te verminderen of te voorkomen.

Pigmentvlekken bij de donkere huid: producten om het te voorkomen of te verminderen

Omdat de donkere huid nu eenmaal veel eerder last heeft van pigmentvlekken heeft Ametis daar ook een speciale lijn voor opgezet. Ze crèmes zijn bedoeld om pigmentvlekken te voorkomen of ze te laten vervagen. De zogenaamde White Cream zorgt er volgens het bedrijf voor dat de vlekken na een kuur van 21 dagen behoorlijk zijn gereduceerd. Tevens brengt Ametis Cosmetics het White Peel Off Mask en de Skin Brightning Corrector voor de donkere huid met pigmentvlekken.

Andere make-up merken voor de donkere huid

Andere make-up merken voor de donkere huid zijn:
 • Nubian Queens (verkrijgbaar bij Etos),
 • MAC Cosmetics,
 • Black Up (verkrijgbaar bij Ici Paris),
 • L’Oréal, Black Opal (verkrijgbaar bij Etos)
 • Bobbi Brown.
© 2011 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…
Make-up tips voor een donkere huidHeb je een donkere huid? Dan wil je alsnog mooie make-up op je gezicht aanbrengen. Waar moet je zoal op letten wanneer j…
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Make-up tips voor vrouwen met een licht getinte huidVrouwen met een licht getinte huid, zullen ontdekken dat het niet altijd even gemakkelijk is om goede make-up te kiezen.…

De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Beauty: Geuren zijn persoonlijkBeauty: Geuren zijn persoonlijkGeuren zijn persoonlijk, iets wat meer persoonlijk is, is haast niet te vinden. Maar dat maakt ook dat favoriete geuren…
Bronnen en referenties
 • Ametis Cosmetics – www.ametis.nl
 • www.beautydiscover.nl
Reacties

Pam, 17-05-2013
Heel jammer… je komt op Google nergens iets tegen waar je de producten zou kunnen kopen/bestellen. volgens mij zijn ze hartstikke over de kop gegaan… Reactie infoteur, 26-05-2013
Inderdaad erg jammer, want het is toch een gat in de markt zou je zeggen.

Frtuna, 22-11-2012
Waar kan ik Ametis cosmetics in Nederland kopen? Reactie infoteur, 01-12-2012
Ik kan het adres van Ametis ook niet meer terugvinden. Ze hadden een website waar je de producten kon kopen, maar ik kan hem niet meer vinden.

Yvonne, 23-08-2012
Waar kan ik Ametis cosmetics in Nederland kopen? Ik kan het nergens op de site
vinden, als ze adverteren moet je het ook ergens kunnen kopen.
Groetjes,
Yvonne. Reactie infoteur, 24-08-2012
Helaas kan ik ook niet meer achterhalen waar zij te bereiken zijn. Ze hadden een website, maar die lijkt nu uit de lucht.

Nena, 07-06-2012
Waar kan ik de producten kopen of bestellen?
Mvg Nena Reactie infoteur, 23-06-2012
De producten waren altijd te koop via een website, maar ik kan nu de website ook niet meer vinden. Heel vervelend.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 28-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.