Een aantal tijdloze technieken om je haar te vlechten

Een aantal tijdloze technieken om je haar te vlechten Lang haar is leuk en helemaal in, maar je wilt het niet altijd zomaar los laten hangen. Soms wil je gewoon even wat anders en in plaats van rigoureus de schaar erin te laten zetten, kan je ook gaan vlechten. Tegenwoordig zijn er zoveel kapsels te maken, die als je ze eenmaal doorhebt echt zo moeilijk niet meer zijn. Het is mooi en je haar wappert niet meer alle kanten uit. Waar en wanneer is het vlechten begonnen en wat kunnen we er nu mee? Verdiep je in je haar en ook jij zit niet meer met je handen in het haar, of juist wel natuurlijk, maar dan op een goede manier!

Oorsprong van haarvlechten

De oorsprong van vlechten gaat helemaal terug tot 2000 voor Christus. Egyptenaren gebruikten het vooral voor hun pruiken. De Egyptenaren waren goed op de hoogte van haarverzorging en gebruikten ook producten zoals bijvoorbeeld henna. Henna is afkomstig van een plant, vermalen tot een poeder waarmee vervolgens een papje gemaakt wordt om het haar mee te verzorgen en/of te kleuren.

Grieken

Bij de Grieken ontstonden diverse vlechttechnieken, waarbij zij met name gebruik maakten van vlechten die om het hoofd werden vastgemaakt. Het was zelfs in een bepaalde periode een trend om de vlechten bovenop het hoofd te binden, waarna er een doek overheen werd gedragen, om zo het beeld van een hoog voorhoofd te simuleren.

De simpelste tijdloze vlechttechniek

Het is allemaal begonnen met de gewone enkele vlecht in het midden van de onderkant van het haar. Dit is een simpele techniek om te beginnen met vlechten, vanuit deze basis kan je verder leren. De basisvlechttechniek bestaat uit drie plukken die om-en-om in elkaar gevlochten worden, blijf tussendoor de plukjes met een kam of je vingers ontwarren zodat klitten worden voorkomen.

Extra haar toevoegen

Extensies en dreadlocks waren en zijn tot op de dag van vandaag nog steeds favoriete producten bij het vlechten, bij erg glad haar kan je zelfs meer grip toevoegen door het gebruik van extra haar. Uiteraard is extra haar tevens een ideale manier om je haarlengte te verlengen. Je kan hierbij kiezen voor echt haar of synthetisch nephaar. Toevoeging van extra haar werd vroeger zelfs gezien als een vorm van rijkdom, aangezien dik haar als een teken van gezondheid werd gezien.

Vlecht in een vlecht

Maak eens een keer drie dunne vlechtjes en vlecht die dan weer tot een nieuwe vlecht, dit kan hele mooie resultaten teweegbrengen. Hoe ver je hierop door kan gaan, hangt ervan af hoelang en dik je haar is. Ook leuk is het om een paar dunne vlechtjes in je haar te maken, voordat je alles in een gewone vlecht verwerkt. Je kan tevens eerst een halve staart op de bovenkant van het hoofd (Franse staart) maken en deze vervolgens vlechten, waarna je hem verwerkt tot een knotje of gewoon laat hangen.

Invlechten

Invlechten is een hele mooie techniek om je haar netjes weg te werken. Het is ook bekend als de onzichtbare of Franse vlecht. Hierbij begin je met drie plukjes in het begin van je haar en terwijl je verder vlecht, voeg je telkens een plukje van de rest van je haar toe. Dit kan ook op zijn kop, waardoor je in een mooie knot bovenop je hoofd kan eindigen. Deze manier lost meteen loszittende haartjes aan de onderkant op, die kunnen voorkomen bij een gewone knot. Probeer het ook eens uit om andersom in te vlechten, waardoor de vlecht bovenop het haar komt te liggen. Het werkt net als invlechten, maar dan precies andersom. Dit kan even wennen zijn in het begin, omdat het lastiger vast te houden is.

Watervalvlechttechniek
De watervalvlecht is een variatie op het invlechten. Het verschil met de manier waarop je normaal invlecht is dat je bij de watervalvlecht telkens een plukje aan één kant eruit laat hangen en daarvoor een nieuwe pakt. Als je klaar bent, kun je zelfs nog een tweede watervalvlecht ernaast maken met de plukjes die je los hebt laten hangen. Hierdoor gaat het meer op een ladder lijken, waardoor het in dat geval dan ook de laddervlecht wordt genoemd.

Zijkant invlechten

Het is ook heel mooi om alleen de zijkant van je haar in te vlechten, hierdoor kan je tevens het effect simuleren dat de zijkant korter is gemaakt. Dit kan je doen door de zijkant te verdelen in de hoeveelheid waar je de vlechtjes in wilt hebben en vervolgens ga je ze invlechten. Een paar normale vlechtjes naast elkaar kan al heel mooi zijn. Wil je het moeilijker maken, dan kan je er verschillende vormen aan gaan geven. Dit noemen ze ook wel Cornrows.

Hanenkam

Leef je uit en vlecht beide zijkanten zodat je van het haar in het midden een soort hanenkam kan maken. Als je in het midden een soort hanenkam wilt, kan dit door knotjes erin te maken of het vast te zetten met spelden. Wanneer je een extreme look wilt creëren, kan je het haar ook omhoog touperen.

Verberg je haar met vlechten zodat je haar korter lijkt

Heb je lang haar in laagjes, dan kan het leuk zijn om alleen de lange onderkant van je haar te vlechten. Deze vlechtjes kan je daarna met speldjes vastzetten, de bovenkant van je haar laat je dan loshangen. Op deze manier lijkt het net alsof je haar kort geknipt is en zo kan je iedereen even voor de gek houden. Wanneer je haar op één lengte is geknipt, kan je een dun vlechtje onderin maken en daar de rest van je haar losjes aan vastmaken, probeer het omhoog te duwen om zo een bol effect te creëren, waardoor het lijkt alsof je een bob hebt.

Twee vlechten

Pipi Langkous is de grootste trendsetter in de manier om twee vlechtjes aan iedere kant van het hoofd te vlechten. Hier bestaan allerlei variaties op. Een daarvan is door twee vlechten aan de zijkant van je haar over je hoofd te verdelen als een haarband. Maar voor de verandering eens twee visgraatvlechtjes of twee vlechten die in knotjes eindigen kunnen ook erg mooi zijn. Wanneer je van onder naar boven gaat invlechten, kan je eindigen in twee knotjes bovenop je hoofd.

Melkmeisjesvlecht

Wanneer je twee vlechten in je gehele haar maakt en ze bovenop vastbindt, dan noemen we dat de melkmeisjesvlecht. Hier kan je ook nog een sjaal in verwerken voor extra creativiteit. Je zou de vlecht ook nog wat losser kunnen maken, door de vlecht een beetje uit elkaar te trekken. Dat geeft een rommeliger en speelser effect.

Visgraatvlechttechniek

Voor de visgraatvlecht verdeel je je haar in twee grote plukken, vervolgens pak je twee plukjes van de uiterste zijkanten van je haar en deze sla je over elkaar. Vervolgens pak je voor het plukje dat onderin ligt, een plukje erbij, waarna je dit opeenvolgend herhaalt. De plukjes worden niet in elkaar gevlochten, maar over elkaar heen gelegd. Wanneer je al het haar erin hebt verwerkt en bij de onderkant aankomt, heb je als het goed is twee plukken over die je vervolgens op dezelfde manier verder gaat verwerken tot al het haar in de vlecht zit verwerkt. De visgraat kan je daarna wat uit elkaar trekken zodat er een extra brede visgraat ontstaat. Je kan ook eens twee visgraatvlechten maken en deze met speldjes aan elkaar verbinden.

Touwvlechttechniek
Bij de touwvlecht werk je net als bij de visgraat ook met maar twee plukjes. Het verschil van de manier met de vissengraat tot in vergelijking met de touwvlecht is dat je hierbij wel de plukjes omslaat. Je begint met twee plukjes uit je haar te verdelen, waarbij je het plukje telkens een strakke draai tegen de klok in geeft, voordat je de plukjes over elkaar heen draait. Ook hierbij voeg je telkens een nieuw plukje toe. Aan het einde trek je hem goed aan en zet je het vast met een elastiekje en/of schuifspeldjes.

Als vlechten te moeilijk is, wees dan creatief met elastiekjes

Ben je niet zo handig met vlechten, wil je snel klaar zijn of is je haar nog net iets te kort? Dan kan je met haarelastiekjes aan de slag gaan. Begin met een paar plukjes aan de voorkant van je hoofd en zet die vervolgens met een elastiekje vast. Vervolgens pak je de helft van de twee plukjes bij elkaar en deze verbind je weer met een elastiekje. Dit herhaal je net zolang als dat jij mooi vindt. Op deze manier hoef je helemaal niet te vlechten en heb je toch je haar mooi en origineel verwerkt.

Maak je eigen elastiekjes

Natuurlijk heb je een heleboel elastiekjes nodig om de vlechten mee vast te zetten. Kan je er geen vinden, maar heb je wel een oude panty in de buurt? Een panty kan je namelijk heel makkelijk omtoveren tot een verzameling haarelastiekjes. Hiervoor hoef je alleen een hele of een stuk van de benen van de panty in dunne reepjes te knippen. Die reepjes kun je vervolgens gebruiken als elastiekjes.

Verwerk een sjaal in je vlecht

Om meer grip te krijgen op je vlecht kan je een sjaal, lint of een stuk panty in je haar mee vlechten, zo kan je met het uiteinde alles in een lus bij elkaar binden en heb je geen apart elastiekje nodig. Wanneer je haar erg glad is om te vlechten, kan het ook helpen om je haar te vlechten wanneer het nat is.
© 2016 - 2024 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haren invlechten - meerdere techniekenHaren invlechten - meerdere techniekenInvlechten ziet er al snel erg ingewikkeld uit, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Wanneer u doorheeft hoe het wer…
Gemakkelijk zelf een visgraatvlecht makenGemakkelijk zelf een visgraatvlecht makenZiet u tegenwoordig veel mensen lopen met een zogenaamde visgraat vlecht, maar weet u niet hoe u deze zelf kunt maken? E…
En mooie hengstenvlecht makenGa je op wedstrijd maar zijn de manen van je paard te lang om er mooie knotten van te maken? Maak dan een mooie hengsten…
Hoe maak je een goede staartvlechtVoor wedstrijden en keuringen is het gebruikelijk dat een paard dat een paard goed wordt gepresenteerd. Het vlechten van…

Bovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesBovenlip ontharen: handige tips en verschillende methodesDonshaartjes op de bovenlip zijn volkomen normaal. Toch is niet iedereen even blij met deze 'snor', vooral wanneer het z…
Stoppen met zeep te gebruikenStoppen met zeep te gebruikenDe meeste mensen nemen dagelijks een douche en gebruiken daarbij een zeep of douchegel. Maar is zo vaak douchen wel goed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay (bewerkt)
  • https://thefactsm.wordpress.com/2012/04/07/haar/
  • https://www.youtube.com/watch?v=5wUthYQXES8
  • https://www.youtube.com/watch?v=Wz_vGN36yvU
  • https://www.youtube.com/watch?v=AYUHk3AFc4Y
  • http://www.girlscene.nl/p/1691/diy_zomerse_vlechten
  • http://www.kapsels.net/tips2/haar_vlechten_geschiedenis.htm
  • De foto's in dit artikel zijn uit eigen bron van de infoteur
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 26-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.