Voetverzorging voor de man in 10 stappen. De mannenpedicure

Voetverzorging voor de man in 10 stappen. De mannenpedicure Elke man kan in 10 makkelijke stappen via een thuispedicure zelf zijn voeten weer toonbaar, sexy en aantrekkelijk maken. Want met name in de zomer valt niet te ontkomen aan blote voeten. Vakantie of sporten als strandvolleybal, kitesurfen, dan wel een romantische wandeling langs de branding, ze dwingen het allemaal af. De dames zijn harteloos en eerlijk over onverzorgde voeten: zij zijn sinds het uitsterven van de Neanderthaler een grotere afknapper dan slechte adem of zweetlucht. Niemand wil het schuren voelen van ruwe, vereelte voeten of opengekrabd worden door lange, harde, zombieteennagels. Een regelmatige mannenpedicure is gewoon een must. Tijd dus om te vermannen heren met voetverzorging voor de man in 10 stappen.

De man: zijn voeten en zijn teennagels

Het verhullen van de 'onderdanen' door sokken te dragen in open schoenen, door op het strand de tenen in het zand te steken of altijd te slapen met sokken aan, is een doorzichtige, onnodige tactiek. Waarom jezelf onzeker maken, terwijl het makkelijk te verhelpen is? Veel mensen zullen zich na een thuispedicure afvragen, waarom de voeten zolang verwaarloosd zijn geweest. De verzorging vraagt weinig tijd en om de kosten hoeft iemand het ook niet te laten. Weten hoe die verzorging (grooming) in zijn werk gaat, is eerder het struikblok dan dat er sprake is van onwil. Vandaar: aandacht voor de thuispedicure, speciaal voor de man.

In zevenmijlslaarzen: de voetverzorging van de man doorloopt de volgende 10 stappen:
 • de voeten in water weken om de huid en nagels te verzachten;
 • eelt verwijderen van de onderkant van de voeten;
 • onder de nagels schoonmaken;
 • de voeten met zeep wassen;
 • de teennagels knippen;
 • de randen van de teennagels glad vijlen;
 • de nagelriemen behandelen met een olie of crème;
 • de nagelriemen terugduwen en de dode huid op de nagel verwijderen;
 • een voetencrème inwrijven;
 • een nacht met ingesmeerde voeten slapen.

Voeten verzorgen en de bijbehorende materialen

Wie een klus goed wil klaren, weet dat hij over het juiste gereedschap dient te beschikken. Wat heeft een man nodig voor een thuispedicure? Iedereen heeft al een handdoek, zeep en sokken in huis. Om de voeten te behandelen, zijn verder de volgende materialen dan wel instrumenten nodig:
 • een bak of teil;
 • nagelborstel of tandenborstel
 • een puimsteen, eeltsteen of voetenvijl/rasp;
 • (nagelriem)olie;
 • een vette voetencrème;
 • een teennagelknipper;
 • een nagelreiniger;
 • een bokkenpoot;
 • een schraper.

A. diverse eetvijlen: boven metaal en onder met diamantdelenA. diverse eetvijlen: boven metaal en onder met diamantdelen

Voetverzorging voor de man in 10 stappen toegelicht

Inmiddels zijn in grote lijnen de 10 stappen uitgestippeld en is het benodigde gereedschap verzameld. Nu nog een uur ongestoord de tijd (het liefst voor het naar bed gaan) en de rij is gesloten. Is zo'n verzorging voor watjes? Neen. Geen zelf respecterende man, die zijn lichaam optimaal wenst te verzorgen, kan een watje worden genoemd. Grooming salons voor heren zijn in de VS big business geworden, het bezoeken ervan heel gewoon en een vooralsnog een gemiste markt in Nederland. Het is niet voor niets dat juist Amerikaanse merken pedicure-instrumenten verkopen, die specifiek voor de man zijn ontwikkeld.

Hier volgt een toelichting op de individuele stappen. Sport kijken tijdens de behandeling is optioneel, maar kan de ervaring veraangenamen.

Stap 1: Het voetenbad

Vul een teil of bak met warm water. Het waterpeil reikt tot de enkels. Laat de voeten een goede 10 minuten weken. Iets aan het water toevoegen kan maar hoeft niet. Met uitsluitend heet water te werk gaan, is niets mis. Een handvol Epsom zout (magnesiumsulfaat) kan bijvoorbeeld worden toegevoegd (let op: wel het goedkopere badzout variant nemen). Dit heeft een anti bacteriële werking en werkt ontgiftend. Om daar voordeel van te hebben, dienen de voeten wel langer te worden geweekt.

Huismiddel tegen zweetvoeten

Een ander alternatief is een voetenbad met zwarte thee. Dit helpt tegen zweetvoeten vanwege de samentrekkende werking van de tannines. Zet van tevoren thee met 4 of 5 zakjes zwarte thee en laat het geheel goed trekken, zodat de tannines loskomen. Dit kan vervolgens aan het water in de teil of bak worden toegevoegd. De voeten kunnen door de thee verkleuren, het kan daarom soms nodig zijn om de voeten af te spoelen. Hoofddoel van het voetenbad is namelijk om de huid en nagels zachter te maken voor de komende bewerkingen, toevoegingen zijn extra.

Stap 2: De onderkant van de voet vijlen: eelt verwijderen

De volgende stap is het vijlen (met beleid) van de onderkant van de voeten (inclusief onderkant tenen). Met beleid betekent dat het vijlen niet hetzelfde is als met een schuurband de onderkant van een klemmende deur bewerken. Voeten die al te voortvarend worden aangepakt gaan bloeden, pijn doen en de eigenaar eindigt al strompelend in de worst case scenario op de EHBO afdeling. Wanneer de voeten erg ruw en vereelt zijn, zijn meer pedicurebeurten nodig om de voeten glad te krijgen. Geduld is een schone zaak. Scheermessen of mesjes zijn taboe.

Voetenvijlen

Elke voetenvijl heeft zijn eigen toepassing, zo vereist het gebruik van een puimsteen een nog natte voet. Het wijst zich vaak vanzelf. Er zijn diverse voeten vijlen in omloop speciaal voor de man. Er zijn bijvoorbeeld metalen raspen, ruwe "schuurpapier" vijlen en vijlen met diamantdelen in allerlei variaties van grof tot fijn. Een tweezijdige vijl heeft een ruwe en minder ruwe kant. Een goede vijl is echt zijn investering waard (qua tijd, levensduur èn inspanning). Een vijl moet goed in de hand liggen, stevig zijn en makkelijk kunnen worden gewassen (ontsmet). Het moet de eeltplekken flink kunnen aanpakken, zonder te verwonden. Het is handig om verschillende voeten vijlen voor specifieke doelen (fijn/grof) in de gereedschapskist op voorraad te hebben. Het is namelijk onmogelijk om alle klussen te doen met slechts één voetenvijl. Wie geen geduld op kan brengen om lang te wachten op eeltvrije voeten, kan een professionele - dat wil zeggen een vakbekwame pedicure - overwegen.

Stap 3: Afdrogen en de nagels schoonmaken

De tenen en nagels kunnen na stap 2 worden geborsteld met een nagelborstel of met een tandenborstel. Een tandenborstel (is het overbodig om te vermelden dat dit uitsluitend voor de voeten wordt gebruikt?) heeft fijne haren en kan soms beter bij het vuil onder de nagels komen. Borstel over de gehele teen heen, zodat de nagelriemen ook worden meegenomen. Zo worden de eerste losse vellen weggehaald. Ook hier weer geldt om met beleid te werk te gaan. Het zijn de teennagels, niet de velgen van de auto of een overhemdkraag. Bij het afdrogen kunnen de nagelriemen al zacht worden teruggeduwd.

De nagels reinigen

Nadat de voeten zijn afgedroogd, is het tijd om de nagels schoon te maken met een nagelreiniger. Sommige nagelknippers hebben een metalen vijltje. Die doet uitstekend dienst als nagelreiniger, maar kan voor grote handen te klein zijn om goed vast te houden. In noodgevallen kan een tandenstoker onder de nagel schoonmaken of de punt van een metalen nagelvijl. De nagelreiniger gaat bij iedere nagel steeds in één richting onder de nagel door. Houd daarbij de vijl plat (vlak), anders kan de nagel op den duur van het nagelbed af gaan wijken en zo meer vuil vangen. Vuil onder de teennagels kan stinkvoeten veroorzaken.

Stap 4: Wassen met zeep en afdrogen

Nagels zijn poreus, ze nemen dus vocht op. De keerzijde is ook dat zij uit kunnen drogen. Kies een (huidvriendelijke) vochtinbrengende zeep die de nagels niet uitdroogt, zoals zepen met glycerine of plantaardige olie of melkzeep. Zulke zepen zullen bij nagels juist vocht inbrengen en de voeten en nagels niet teveel uitdrogen. Vermijd zepen met het vocht onttrekkende ingrediënt natriumlaurylsulfaat. Uitdroging veroorzaakt diverse voetklachten zoals hangnagels (verharde stukjes vel rond de nagel), jeuk en zelfs hiel kloven in combinatie met eelt. Afspoelen met schoon water om zeepresten te verwijderen!

Bron: Aischmidt, PixabayBron: Aischmidt, Pixabay

B.Stap 5: Knippen van de teennagels

Iedereen heeft zijn eigen, favoriete manier van knippen ontwikkeld, zoals vanaf het midden of juist vanuit de hoek. Leidraad is niet te kort (knip ongeveer om de week), het beste is om een klein wit randje over te houden maximaal tot de rand van elke teen. Het verkeerd knippen van de hoeken werkt ingroeiende nagels in de hand. De hoeken kunnen desnoods gevijld worden (afgerond). Het is zaak om niet in één keer de nagel af te knippen, maar steeds kleine stukjes weg te halen. Zo wordt voorkomen, dat teveel wordt weggeknipt. Het is geen haastklus. Sporters zoals bijvoorbeeld hockeyers of basketballers zullen hun teennagels regelmatiger willen knippen, omdat langere nagels vervelend zijn bij sportgerelateerde nageltrauma's, waardoor infectiegevaar op de loer ligt

Teennagelknippers

Er zijn allerlei soorten teennagelknippers verkrijgbaar, zoals de ouderwetse knippers en de modernere 'happers' speciaal voor de man, met zelfs een opvangbak voor nagelknipsels. Dit voorkomt rondspringende nagelknipsels en een boze partner die op de afgeknipte nagels is gestaan. Knippen met een tang dat eigenlijk bedoeld is voor hangnagels kan te heftig zijn voor de nagelplaten. Een nagel is opgebouwd uit nagelplaten, te vergelijken met een plaat multiplex. Verkeerd gereedschap veroorzaakt splinteren en rafelen.

Stap 6: Teennagels vijlen

Met een nagelvijl kunnen de randen van de zojuist geknipte teennagels met enkele slagen glad worden gemaakt. Losse haaltjes en rafelranden worden verwijderd. Het vijlen gebeurt in één richting. Kartonnen nagelvijlen kunnen niet gewassen worden en zijn gevoeliger voor bacteriën. Een keramische of glazen vijl is een uitstekend alternatief. Een metalen vijl kan te hard zijn en slecht voor de nagelplaten. het kan wel dienst doen als nagelreiniger. Een ander voordeel bij deze finetuning, is dat de sokken langer meegaan.

Stap 7: Nagelriemolie op de nagel aanbrengen

Nagelriemolie (of crème) maakt de nagelriemen (de omtrek van elke nagel, de U) zacht en verzorgt ze. Het helpt om droge en broze nagels weer goed te krijgen. Nagelriemolie is meestal opgebouwd uit diverse oliesoorten, die elk een eigen molecuul structuur hebben. Die structuur is van invloed op hoe diep één bepaalde olie in de nagelbed door kan dringen. Zo kan jojoba-olie dieper de nagelbed intrekken dan amandelolie. De toevoeging van citrus vergemakkelijkt de opname van de olie. Nagelriemolie zorgt ervoor, dat de omtrek van de nagels glad blijft.

Stap 8: Bokkenpoot voor de nagelriem

Huid die over de nagelriem bij de halve manen groeit,- de onderkant van de U - beschermt de nagel tegen binnendringende bacteriën. Het is dus zaak het vel daar voorzichtig terug te duwen en overtollig vel te verwijderen. Het wordt nooit weggeknipt of weggesneden. Als het pijnlijk aanvoelt, is het raadzaam om stap 8 vooralsnog over te slaan. Een bokkenpoot voor de nagelriem duwt de nagelriem bij de halve maan terug. Een bokkenpoot (in de vorm van de poot van een bok inderdaad) wordt gemaakt van synthetisch materiaal of van metaal. Vaak is een bokkenpoot een 2 in 1 voorwerp. Een kant is de bokkenpoot en de andere kant is plat en dun om te schrapen of een guts. Bij een 2 in 1 wordt met de poot de nagelriem teruggeduwd en met de platte kant wordt de nagel afgegaan en met een schraap beweging de vellen weggehaald/ weg geschraapt. Er zijn zoals vermeld ook nagelriem gutsen op de markt. Het vereist een fijne motoriek en kennis van zaken. Zij kunnen heel snel verwonden en zijn daarom niet aan te bevelen. Ze zijn te herkennen aan de V uiteinde, dat in feite een scherp mesje is. De tenen en rondom de nagels gaan snel bloeden. Gereedschap dat een guts wordt genoemd, hoort eerder thuis bij houtbewerking en dient daar te blijven. De nagels kunnen voor stap 8 eventueel eerst behandeld worden met een nagelriem remover. Dit wordt op de nagelriem gedept en na de aangegeven inwerktijd weggeveegd. De nagelriem kan daarna teruggeduwd worden met een bokkenpoot.

Schrapen kan ook met een nagelreiniger. Met de nagelreiniger worden dan de randen (de U) nagelopen en velletjes voorzichtig weggehaald. De nagelreiniger punt steeds schoon vegen. Het lukt soms niet om alle vellen weg te halen of om de nagelriem goed terug te duwen, dit vergt meer beurten. De nagelriem bij de halve maan is gevoelig, ga met beleid te werk.

Bron: KlausHausmann, PixabayBron: KlausHausmann, Pixabay

C.Stap 9: Insmeren met voetencrème

Er zijn goede, vette voetencrèmes en kloven zalf op de markt. Wie geen crème of zalf voorhanden heeft, kan olijfolie, kokosolie enzovoorts gebruiken. Dit kan het beste net voor het slapen, omdat ingesmeerde voeten glad zijn.

Stap 10: Slapen met sokken aan

Na het insmeren van de voeten kunnen de sokken worden aangetrokken. Dit bevordert de opname van de crème en zorgt ervoor dat het beddengoed niet in aanraking komt met de crème. Het beste is om katoenen sokken te dragen. Waarom? Katoen ademt, synthetische sokken maken de voeten broeierig en laten de voeten zweten.

Griekse of Egyptische afkomst? Personen waarvan de tweede teen langer is dan de 'grote teen' zijn genealogisch te herleiden tot de oude Grieken. Personen waarvan de grote teen echt de grootste (langste) teen is, hebben Egyptische roots.

Spelregels voor het gereedschap bij een mannenpedicure

Om besmetting tegen te gaan dienen bepaalde regels in acht te worden genomen. Voeten kunnen namelijk flink wat bacteriën en schimmels huisvesten, die besmettelijke aandoeningen doorgeven. De belangrijkste regels zijn:
 • nooit dezelfde instrumenten voor pedicure gebruiken als voor de verzorging van de handen;
 • nooit gereedschap voor de pedicure uitlenen, het is uitsluitend voor eigen gebruik;
 • nooit gereedschap voor de pedicure van een ander gebruiken;
 • last but not least: regelmatig wassen en ontsmetten van de materialen en waar nodig vervangen

Wist je dat de voetzolen bijzondere erogene zones zijn voor de man? Daarom alleen al is het de moeite waard om de voeten te verzorgen.

D.Teenharen of een processierups? / Bron: Josch13, PixabayD.Teenharen of een processierups? / Bron: Josch13, Pixabay

Teenharen

De aanwezigheid van zichtbare teenharen bij de heren is een onderbelicht en verzwegen probleem. Teenharen hebben een lage aaibaarheidsfactor, ze roepen geen warme gevoelens op. Door de opkomst van de slipper heeft teenhaar ongewild de aandacht. Het slechte nieuws voor behaarde tenen is dat het erop lijkt dat de herenslipper een 'blijvertje' is op modegebied. Doen de tenen denken aan processierupsen? Teenharen kunnen worden geschoren of geharst met behulp van harspleisters.De haren komen dan wel steeds terug en moeten regelmatig worden weggehaald. Een (of meer) laserbehandeling(en) is een langdurige oplossing. Via de huisarts is een verdovende crème aan te vragen (Emla), zodat de laser behandeling vrijwel pijnloos is. Wie dit overweegt, kan er gerust op zijn dat zij niet de eerste man zijn met teenhaar problemen, die zulke centra betreden om van die overbeharing af te komen.

Nudging

Soms is een duwtje in de rug juist datgene wat nodig om regelmatig de voeten te (doen) verzorgen. In de marketing wordt dit 'nudging' genoemd. Juist zaken als nagel clippers, knippers en vijlen enzovoorts zijn uitstekende cadeaus om een regelmatige voetverzorging te promoten. Eindelijk kan met Vaderdag, Kerstmis, een verjaardag of Sinterklaas, een man worden verrast of kan hij los gaan met de verlanglijst, want een scala aan voetverzorging producten van goede merken speciaal ontwikkeld voor de man is inmiddels verkrijgbaar. Het is raadzaam om daarbij rekening te houden dat een man het instrument moet kunnen gebruiken, dus niet te klein zijn vanwege de handgrootte. Ook vraagt de voet van een man een steviger aanpak, wat zich vertaalt in steviger grooming materiaal. Het is niet voor niets dat instrumenten specifiek voor de man (en zijn voeten) ontworpen.

Mannenpedicure en de materialen in beeld

Voorwerpen die gebruikt worden bij een mannenpedicure zijn wel te verkrijgen - ook op internet - ze moeten alleen worden gezocht. Soms dient in het Engels te worden gekeken zoals onder 'metal cuticle spoon' of 'nail pusher' bijvoorbeeld.

E. 2-in-1 bokkenpoot (L) met platte schraper (R)E. 2-in-1 bokkenpoot (L) met platte schraper (R)
F.stevige nagelknipperF.stevige nagelknipper
G. niet om nagels te korten: nageltangG. niet om nagels te korten: nageltang

Lees verder

© 2016 - 2024 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: Lief zijn voor de voetenBeauty: Lief zijn voor de voetenDe voeten moeten nogal wat ontberen en zitten ze in de winter nog stevig ingepakt, in de zomer niets daarvan. De open sc…
Maak je voeten klaar voor de zomer!Maak je voeten klaar voor de zomer!Wie wil er nou geen mooie voeten in slippers? Lees snel dit artikel waarin leuke en makkelijke tips staan om je voeten t…
Beauty: VoetverzorgingBeauty: VoetverzorgingDe voeten zijn letterlijk de uiteinden van je lichaam, maar zo worden ze ook in figuurlijke zin vaak gezien. Ver weg en…
Beauty: mooie gezonde voetenBeauty: mooie gezonde voetenMooie en gezonde voeten vergen wel wat tijd om ze zo te krijgen, maar zelf om met wat hulp is dit absoluut mogelijk. Maa…

Stoppen met deodorant te gebruikenAl sinds de oude Egyptenaren probeerden mensen hun zweetgeur tegen te gaan, de eerste deodorant kwam in 1888 op de markt…
Vitaminen en mineralen die de cognitieve functies stimulerenVitaminen en mineralen die de cognitieve functies stimulerenIn het dagelijks leven heb je je hersenen voortdurend nodig. Of je nu moet leren voor een tentamen, je geheugen nodig he…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Wokandapix, Pixabay
 • (bron 1) http://www.teptep.nl/handverzorging/nagelriemen-verzorgen/16-handverzorging/45-nagelriemolie, 15 mei 2016;
 • (bron 2) http://www.nailsmag.com/article/97864/chemist-s-corner-cuticle-oil, 15 mei 2016;
 • (bron 3) http://www.huffingtonpost.com/2013/08/07/grow-healthy-strong-nails_n_3714486.html, 15 mei 2016;
 • (bron 4) http://www.livestrong.com/article/151704-why-use-cuticle-oil/, 15 mei 2016
 • (bron 5) http://www.livestrong.com/article/186907-how-to-use-nail-cuticle-oil/, 15 mei 2016
 • (bron 6) http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2221777/Not-tonight-dear-feet-disgusting-Untamed-toes-biggest-turn-women.html, 15 mei 2016;
 • (bron 7) http://www.livestrong.com/article/101291-benefits-soaking-feet-epsom-salt/, 15 mei 2016;
 • (bron 8) http://visihow.com/Properly_Cut_and_Trim_Toenails_for_Men, 15 mei 2016;
 • (bron 9) http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/1636859/2013/05/21/Mannen-maken-zich-massaal-zorgen-om-teenhaar.dhtml, 16 mei 2016;
 • (bron 10) http://www.nppedicureaalsmeer.nl/295313333, 16 mei 2016
 • (bron 11) http://tophealthnews.net/find-out-what-the-shape-of-your-toes-tells-about-your-personality/, 16 mei 2016.
 • (bron 12) http://bevelcode.com/guide-to-the-pedicure/, 18 mei 2016;
 • (bron 13) http://www.cvae.nl/pedicure/wat-is-een-vakbekwame-pedicure
 • (bron 14) http://www.allesoverseks.be/themas/seks-in-de-praktijk/opwinding-orgasme/waar-zijn-de-erogene-zones-bij-mannen,
 • (bron 15) http://www.nailsbysan.nl/nails/nails-academy%E2%9D%A4-de-nagel-opbouw/
 • (bron 16) De afbeeldingen E, F en G zijn afkomstig uit de persoonlijke verzameling van de auteur.
 • Afbeelding bron 1: Aischmidt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: KlausHausmann, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Josch13, Pixabay
Meus (58 artikelen)
Laatste update: 23-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 20
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.