Welke zwembroek staat het beste? Een stijlgids voor de man

Welke zwembroek staat het beste? Een stijlgids voor de man Waar moet een man op letten bij het kopen van een nieuwe zwembroek? Behalve de juiste maat, spelen de vorm van de zwembroek, de kleur en zelfs het dessin een belangrijke rol bij de aankoop. Waarom? Dit alles bij elkaar kan de minpunten van iemands postuur maskeren en de pluspunten van een mannenlijf benadrukken. Aangezien de herenzwembroek letterlijk het enige houvast is voor de man onder de zomerzon, is het zonde om zo'n hulplijn niet te gebruiken. Het oog zoekt naar evenwicht in de lichaamsverhoudingen en een zwembroek kan daarbij echt van pas komen. Welke zwembroek staat jou het beste? Verzuip niet in het overweldigende aanbod aan zwemmode voor de man. Tips en aankoopadvies bieden redding om te ontworstelen aan zwembroekenstress!
ik kijk nooit! / Bron: Jill111, Pixabayik kijk nooit! / Bron: Jill111, Pixabay
Vrouwen zullen het altijd blijven ontkennen, maar reken er op, dat zij op het strand of bij het zwembad vanachter hun dikke zonnebril stiekem over de zomereditie van de Linda heen kijken om de heren en het bijbehorende uiterlijk aandachtig te bestuderen. Bekijken en bekeken worden. Het is een onschuldig en aangenaam tijdverdrijf tijdens de mooie zomerdagen. De ladies kunnen - naast hun zwemkleding - daarbij steunen op luchtige zomerjurkjes en omslagdoeken.

Een man staat er alleen voor. Helaas is voor de heren slechts een klein lapje stof de enige redding(sboei) om goed voor de dag te komen. Wie tijdens de grauwe wintermaanden meer naar sport heeft gekeken dan er aan heeft deelgenomen, kan zich met wat trucs toch nog van zijn beste kant laten zien. Lees hoe een klein stukje stof groots kan zijn.

De beste zwembroek voor jouw postuur is?

Lichamen zijn er in alle soorten en maten. Een goed gekozen zwembroek helpt om het "plaatje" visueel meer in balans te krijgen. Een aantal basisregels zijn vooraf op hun plaats. Hoe langer de broekspijp, hoe korter iemand zal lijken. Horizontale strepen zijn niet weggelegd voor mensen met een gezet postuur, zij laten die persoon breder lijken. Horizontale strepen zijn een no go bij lange, magere mannen. Deze strepen maken nog langer en wekken de indruk dat de persoon dunner is dan in werkelijkheid het geval.

De man is lang, slank met een brede borst en brede schouders

In een zwem slip komen goed getrainde (boven) benen mooi uit. In feite kan deze type alle soorten zwemkleding dragen van string tot board shorts, het lijf is namelijk al goed in proportie. Bij een short geldt dat hoe langer iemand is, hoe langer de pijpen kunnen zijn. Denk aan de onderlinge verhoudingen. Strepen, felle kleuren en uitbundige dessins zijn allemaal mogelijk voor de atletisch gebouwde man. Wel dient de lange man op te passen met brede horizontale strepen, zij kunnen de bovenbenen vreemd uit laten komen.

De man is lang en slank, maar niet atletisch gebouwd

Deze type opteert het beste voor board shorts. Een betere look is een kortere board short met een meer passende vorm. Een baggy vorm wekt de illusie dat de drager nog slanker is, omdat de pijpen niet rond de benen aansluiten. Een board short die niet te lang is, accentueert de lengte van de benen en laat het opperlichaam - torso - goed uitkomen.
Een koordsluiting breekt de lengte iets op en geeft wat contrast. Ook hier geldt dezelfde opmerking over brede horizontale strepen, zij kunnen de bovenbenen vreemd uit laten komen. De lange pijpen van board shorts laten de lichaamsverhoudingen bij de lange man beter tot hun recht komen.

De man is aan de magere kant

Een kleurrijke zwemshort of een zwemshort met een uitgesproken dessin geeft het lijf letterlijk meer body. Dit geldt ook voor een board short met niet te lange pijpen. Het model is passend van vorm. Een wijde vorm maakt dunner.

De man met een zwemband

Een zwemshort met niet te lange pijpen is de beste optie in niet al te uitgesproken kleuren of dessins. Vermijd elastiek in de taille, omdat het insnoeren van de taille het hebben van een zwemband benadrukt. Kies zwemshorts met een lossere pasvorm die niet strak rondom de taille staan. Zwemshorts met een koord of gulp met knopen zijn een goede optie. Een verstelbare taille is fijn, omdat de omvang van het lichaam gedurende de dag kan wisselen.

De man met een buik

Een board short die halverwege het bovenbeen valt of nog langer is, kan het postuur meer in verhouding brengen, vooral wanneer de onderkant van de board short even breed is als de taille. Een baggy look is een goede keus. Opteer niet voor elastiek, maar voor een koordsluiting. Vermijd uitbundige dessins.

De man is klein van stuk en gezet

Vermijd board shorts met lange pijpen en een koordsluiting. Een zwemshort met kortere pijpen of pijpen die niet verder reiken dan halverwege het bovenbeen zijn de betere keus. Dit geeft het lichaam optisch meer lengte. Lange pijpen wekken de indruk dat het lichaam in twee helften is verdeeld en maakt daardoor "kleiner". Donkere kleuren en kleine dessins maken minder gezet en verticale strepen maken langer.

Bron: Prawny, PixabayBron: Prawny, Pixabay

Welke dessin of kleur bij jouw lijf?

Wie nog weinig zon heeft gezien, opteert het beste voor een Paisley patroon of een ruitpatroon. Een lichte huid dient weg te blijven van uitgesproken felle blokkleuren. Dat maakt het lichaam flets. Mooi zijn grijs, donker blauw, zwart, wijnrood of olijfgroen qua kleuren voor de lichte huid. Wit en pastel doen het goed bij een lichaam, dat meer kleur heeft. Lichte (witte) kleuren kunnen in het water doorschijnend worden! Het is zwemkleding dat dus niet nat mag worden. Hoe donkerder de huid, hoe feller de zwembroek qua kleur kan zijn. Goede kleuren zijn geel rood, lime groen en hemelsblauw.

Hoe meer uitgesproken het dessin, hoe meer het oog getrokken wordt naar de buikstreek. Het is daarom te adviseren, dat mannen met een buikje grote patronen vermijden, omdat zij het oog naar de buikstreek trekken.

Zwembroeken voor de man naar type

 • String, Thong, C-thong en mankini;
 • Zwem slip (ballenknijper, speedo of racer);
 • Zwem boxer;
 • Board shorts of surfshort;
 • Jammers
 • Legskins

Wat is een string, een thong en een mankini?

De omschrijvingen van de string en de thong hebben evenals de stof van deze broekjes weinig om het lijf. De string biedt minimale dekking aan de voorkant en heeft als kenmerk een veter aan de achterkant voor tussen de billen (vandaar de volksnaam). Een thong heeft evenals de string het uiterst noodzakelijke aan de voorzijde, maar een breder stuk stof aan de achterzijde. Een variant op de traditionele thong is de gedurfde C-thong oftewel de a-symetrische thong, die slechts om één bovenbeen dient te worden geplaatst. Het blijft - meestal - op zijn plaats met behulp van metaaldraden in de stofnaden en is ongeschikt voor de man met groter hang- en sluitwerk. Het past gewoon niet in het "zakje". De mankini tot slot kan het beste omschreven worden als een mannen body waarbij het kruis voor en achter in een V model over de schouders wordt getrokken.

De filmpersonage Borat heeft met zijn mankiniverschijning een onuitwisbare indruk achtergelaten op zijn publiek. Het fenomeen mankini is in de mode een zachte dood gestorven, de string en thong zijn nog springlevend te noemen. Een waarschuwing is wel op zijn plaats wat al deze zwembroeken betreft. Alle types kunnen bij de drager "rhino toe" (neushoornteen) veroorzaken, dat is omgekeerd evenredig aan de zogeheten kamelenteen bij de dames.

ballenknijper / Bron: Ben Kerckx, Pixabayballenknijper / Bron: Ben Kerckx, Pixabay

Wat is een zwem slip ofwel ballenknijper, Speedo of racer?

Een zwem slip is precies wat het woord zegt: een slip waarin fijn gezwommen kan worden. Een andere benaming is Speedo, omdat deze zwem slip destijds voor het eerst werd gebruikt door het Australische zwemteam tijdens de Olympische Spelen eind jaren 50 en de naam is blijven hangen. Speedo is de naam van de Australische fabrikant en is nog steeds volop bezig in de zwemmodebusiness. Van groot belang bij de zwem slip is de juiste maat broek. Een te kleine zwem slip geeft snel het Jerommeke-effect, de bonkige stripheld uit de Suske en Wiske-reeks.

Kenmerken van de zwemslip is dat de broek de voor- en achterkant bedekt en het voorzien is van een binnenbroek. De taille heeft elastiek of koord om de broek vast te trekken. Om in het dierenrijk te blijven: in Australië worden zwem slips budgie-smugglers in de volksmond genoemd. Een passende vertaling met bijbehorende binnenrijm is lastig te geven, maar dat de typering verband houdt met de smokkel van parkietvogels lijkt voldoende beeldend. Het is in ieder geval een stuk bescheidener dan de neushoornvergelijking.

zwem boxer / Bron: Ben Kerckx, Pixabayzwem boxer / Bron: Ben Kerckx, Pixabay

Wat is een zwem boxer?

Een zwem boxer kan het beste omschreven worden als een vierkantige boxershort. De lengte van de pijpen is afhankelijk van het modebeeld, maar zij zijn niet zo lang als de pijpen van een board short. De zwem boxer kent een lossere uitvoering (baggy) en een strakkere uitvoering. De laatste doet meer denken aan een zwem slip gemaakt uit een stevige stof met pijpen. Wie bij het beoefenen van de zwemsport een standaard zwem slip niet ziet zitten, maakt met een strakkere boxershort een goede keus.

De zwem boxer is de meest favoriete zwembroek bij mannen wat zwemmode betreft. De dames zien ook liever een man in een zwem boxer volgens peilingen. De kortere pijpen bieden te mogelijkheid dat ook de bovenbenen wat zon zien. Het is een makkelijke broek om op het strand in te voetballen, rugby te spelen of te volleyballen. Zwem boxers hebben een binnenbroek en hebben een elastieke taille vaak in combinatie met een koord.

board short / Bron: Skeeze, Pixabayboard short / Bron: Skeeze, Pixabay

Wat is een board short of surfshort?

Een board short dan wel surfshort is specifiek ontwikkeld met de surfer in gedachten. Deze broeken worden in "surf speak" ook een boardie of baggy genoemd. De board short kent evenals de zwem boxer twee varianten: met wijdere of een strakkere snit. De stevige taille heeft een koordsluiting zonder elastiek. De broek is voorzien van een gulp. De gulp sluit met behulp van klittenband of de vergelijkbare neopreen. Gewone klittenband kan in tegenstelling tot neopreen haren meetrekken. In de regel heeft de board short geen binnenbroek. De pijpen zijn lang om de haren op de achterbenen te ontzien, omdat de was op de surfplank de haren onbedoeld en pijnlijk kan ontharen.

Een klein afsluitbare binnenzak voor sleutels of kleingeld is gebruikelijk. Old school versies vallen qua lengte tot het midden van het bovenbeen. De mode dicteert verder de lengte van de pijpen (op of over de knie) en de dessins van de stof.

Jammers lijken op een fietsbroek en leg skins op een legging. Zij zijn specifiek ontwikkeld om in te sporten en worden verder niet besproken.

Tot slot: bedenk dat het er uiteindelijk om draait, dat een persoon draagt waarin hij zich het lekkerst in voelt!

Lees verder

© 2016 - 2024 Meus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De boxer, een levenslustig rasDe boxer, een levenslustig rasDe boxer stamt, net als vele rassen, af van een oud-Griekse vechthond, de Molossian Hound. Dit was een dogachtige hond d…
De Boxer als huisdierWie praat over Boxers spreekt meteen ook van Boxerliefhebbers. Een Boxer neem je niet zomaar in een opwelling in huis, j…
Topprestatie - Zwemmen langs de hele Britse westkustTopprestatie - Zwemmen langs de hele Britse westkustSean Conway is een fotograaf en avonturier, die al menig grote uitdaging is aangegaan. Hij beklimt de hoogste bergen, lo…
Gordijntrends: soorten gordijnenGordijntrends: soorten gordijnenJe hebt een stijl gekozen voor je interieur. Wat voor soort gordijnen kies je? Niet alleen in interieur en woonstijl zij…

Pasvormen van mannenkleding: welke past bij jouw figuur?Pasvormen van mannenkleding: welke past bij jouw figuur?Ben je op zoek naar een mooie jeans of een leuk overhemd? Dan stuit je op termen als: skinny, slim, regular en tapered.…
Nylons: fijne “chique” voor het vrouwenbeenNylons: fijne “chique” voor het vrouwenbeenBankrovers zouden Wallace Carothers eigenlijk op hun blote knieën moeten danken, vrouwen ook trouwens. Want deze medewer…
Bronnen en referenties
 • http://attireclub.org/2013/04/22/choose-the-perfect-swimwear-for-your-body-type-b/, laatst bekeken op 29-062016;
 • http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2383440/Sorry-Becks-Nine-women-prefer-men-boxers-budgie-smuggler-briefs.html;
 • http://www.menshealth.com/style/swim-trunks, laatst bekeken op 30 juni 2016;
 • http://theidleman.com/manual/advice/how-to-wear/choose-right-swimwear-body-type-2/, laatst bekeken op 30 juni 2016.
 • http://www.artofmanliness.com/2014/07/22/swim-suit-men/, laatst bekeken op 30 juni 2016;
 • http://www.livestrong.com/article/1005234-swimsuit-mens-body-types/, laatst bekeken op 30 juni 2016;
 • https://www.theguardian.com/fashion/2012/aug/14/mens-swimwear-dos-donts, laatst bekeken op 30 juni 2016;
 • http://www.fashionbeans.com/2015/ss15-mens-swim-shorts-guide/, 30 juni 2016.
 • Afbeelding bron 1: Jill111, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Prawny, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Ben Kerckx, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Ben Kerckx, Pixabay
 • Afbeelding bron 5: Skeeze, Pixabay
Meus (58 artikelen)
Laatste update: 18-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.