Pasvormen van mannenkleding: welke past bij jouw figuur?

Pasvormen van mannenkleding: welke past bij jouw figuur? Ben je op zoek naar een mooie jeans of een leuk overhemd? Dan stuit je op termen als: skinny, slim, regular en tapered. Deze termen verwijzen naar de pasvorm van het kledingstuk. Bij elke man past een bepaalde pasvorm. Maar weet jij wat ze betekenen en wat het beste bij jouw figuur past? En welke pasvormen je met elkaar kunt combineren? Want, een goed zittende outfit versterkt je persoonlijkheid en uitstraling. Het benadrukt de mooie kanten van je figuur en verbergt tegelijkertijd de probleemzones. Zo kleden getailleerde overhemden en strakke broeken bijv. slank af, terwijl rechte pasvormen vooral comfortabel zijn.

De verschillende pasvormen van jeans voor mannen

Voor het maken van kleding worden verschillende pasvormen gebruikt. Deze pasvormen passen bij een bepaald figuurtype. Heb je stevige of gespierde benen? Dan past een jeans met een wijdere pasvorm goed bij je figuur. Ben je juist heel slank? Kies dan voor een jeans met een smalle pasvorm.

Slim fit

Een slim fit jeans is recht met een smalle pasvorm. De jeans sluit mooi aan, vanaf de bovenbenen tot op de enkel. Dit model zit niet strak om de benen en is comfortabel in het dragen. Een slim fit jeans kan ook van gewone denim zijn gemaakt zonder toevoeging van elastisch materiaal.

Skinny fit

Een skinny fit jeans zit strak om de benen. Deze fit zit strak om de bovenbenen en is taps toelopend naar de enkels. Een skinny fit jeans bestaat uit denim met elastisch materiaal.

Voor mannen met een slank postuur
Zowel de slim fit als de skinny fit jeans passen goed bij mannen met een slank postuur. De fits zijn geschikt voor formele en informele gelegenheden. Formeel draag je deze jeans met een jasje in combinatie met een shirt en een paar nette schoenen. Informeel combineer je de jeans met een ruimvallend shirt en sneakers.

Tapered fit

Een tapered fit jeans zit ruim om de bovenbenen en loopt taps toe naar de enkels. Het is een combinatie van een regular fit en een slim fit. Een tapered fit jeans heeft veel draagcomfort.

Voor mannen met vollere bovenbenen
Deze fit is heel geschikt voor mannen met vollere of gespierde bovenbenen en voor mannen die graag een wat ruimere broek willen. Omdat de broek bij de onderbenen smal is, kleed hij toch slank af. Mannen met korte benen lijken vaak korter in dit model, ook omdat sommige broeken een laag kruis hebben. Als je korte benen hebt kun je beter geen lange shirts en overhemden dragen op dit model. Het bovenlichaam lijkt hierdoor langer en de benen nog korter. Een tapered fit past bij elke kledingstijl.

Regular fit

Een regular fit jeans is recht en valt ruim om de benen. Het is een gangbaar model, geliefd bij veel mannen. Deze broek zit heel comfortabel.

Voor mannen met een normaal postuur
Een regular fit jeans is geschikt voor mannen met een normaal postuur maar ook voor mannen met gespierde of vollere bovenbenen. Bij slanke mannen kan deze broek lomp ogen. De regular fit kan met verschillende kledingstijlen worden gecombineerd. Op dit rechte model kun je beter aansluitende bovenkleding dragen. Losse, wijdvallende bovenkleding geven het geheel al gauw een massieve uitstraling.

Boot cut

Een boot cut jeans is wijd bij de dijen en heeft wijd uitlopende pijpen. De broek valt bij het dragen net onder de heup. De wijde pijpen vallen mooi over laarzen of grote schoenen heen. En daar is dit model oorspronkelijk ook voor ontworpen.

Voor meerdere figuurtypes geschikt
Dit model past bij de meeste mannen.

Welke pasvormen van overhemden passen bij jouw figuur?

Ook bij overhemden kun je kiezen uit verschillende pasvormen. Rechte pasvormen zitten ruim en comfortabel rond de buik en de borst. Getailleerde overhemden zitten wat strakker rond de buik dan rond de borst en kleden daardoor slank af. Ze benadrukken de borstspieren.

Regular fit

Dit is de meest gangbare pasvorm. De overhemden zijn recht waardoor ze ruim rond de buik en de borst zitten. Dit zorgt voor veel draagcomfort. Een regular fit overhemd kleedt over het algemeen niet slank af en kan wat massief ogen. Maar dat is ook afhankelijk van het merk. Sommige overhemden zijn toch iets getailleerd. Deze pasvorm is geschikt voor stevige mannen en voor mannen die houden van ruim vallende overhemden.

Modern fit, tailored fit, fitted, loose fit

Dit zijn licht getailleerde overhemden die wat strakker rond de buik zitten dan rond de borst. Deze pasvorm benadrukt de borstspieren en kleed slank af zonder dat de stof strak om de buik zit. Licht getailleerde overhemden zijn geschikt voor slanke mannen, mannen met een normaal postuur en voor iets zwaardere mannen.

Slim fit, super slim fit, body fit

Dit zijn de sterk getailleerde pasvormen. De overhemden zitten strakker rond de buik dan rond de borst. Sterk getailleerde pasvormen zijn erg populair bij jonge mannen. Deze pasvorm is alleen geschikt voor slanke mannen. Bij sommige merken is een slim fit overhemd licht getailleerd en wordt een sterk getailleerde pasvorm aangeduid met de term super slim fit. Aan overhemden met een body fit-pasvorm is stretch toegevoegd zodat ze mooi aansluiten.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een overhemd?

  • Getailleerde overhemden moeten goed aansluiten. Er mag geen spanning op de knopen staan, maar er mag ook niet te veel stof rond de buik en de borst overblijven.
  • Bij getailleerde overhemden moet de taille op de juiste hoogte zitten.
  • Een overhemd moet comfortabel zitten.
  • De breedte van de schouder mag niet te kort of te lang zijn. Een te korte schoudernaad beperkt je bewegingsvrijheid. Bij een te lange schoudernaad is het overhemd te groot.
  • De mouwlengte moet goed zijn. De juiste mouwlengte ligt tussen de pols en de hand.
  • Een overhemd moet tot bovenaan dicht kunnen zonder dat het ergens knelt.
  • Voor formele gelegenheden moet een overhemd zijn voorzien van een stevige kraag.
  • Een dichtgeknoopt manchet moet ruimte overlaten zodat je een horloge kunt dragen.
© 2016 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke broek past bij mijn figuur?Welke broek past bij mijn figuur?Broeken en jeans zijn er in alle soorten en maten: heupbroeken, taillebroeken, strakke broeken, wijde broeken en nog vee…
Alles wat je moet weten over spijkerbroekenAlles wat je moet weten over spijkerbroekenJeans: zoveel soorten, zoveel maten. Af en toe weet je er geen eind meer aan in spijkerbroekenland: skinny jeans, wortel…
Skinny jeans zijn ongezondSkinny jeans zijn ongezondIedere vrouw heeft wel een 'skinny jeans' in de kast liggen. Al een behoorlijke tijd bepalen deze strakke broeken het mo…
Burgerlijk mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Burgerlijk mannenkleding in de late Middeleeuwen (1000-1490)Kleding speelde in de middeleeuwen al een belangrijke rol. Het liet het verschil zien tussen adellijken en burgers. Dit…

Amerikaanse damesschoenmaten omrekenenAmerikaanse damesschoenmaten omrekenenAmerikaanse (US) schoenmaten zijn anders dan Europese (EU) schoenmaten. Het Amerikaanse systeem kent bijvoorbeeld meer v…
Welke zwembroek staat het beste? Een stijlgids voor de manWelke zwembroek staat het beste? Een stijlgids voor de manWaar moet een man op letten bij het kopen van een nieuwe zwembroek? Behalve de juiste maat, spelen de vorm van de zwembr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Snapwire, Pexels (bewerkt)
  • http://www.mooi-overhemd.nl/pasvormen
  • https://www.manners.nl/de-vier-belangrijkste-jeans-fits-wat-jouw-stijl/
  • https://www.hemdvoorhem.nl/pasvormen-overhemden
  • http://www.jeansland.com/nl/jeans-en-zijn-verschillende-pasvormen
  • http://www.dressesonly.nl/blog/lichaamsvormen-trinny-susannah
  • http://www.ledub.nl/stijlgids/juiste-pasvorm/
  • https://nl.gant.com/shirtmakers/the-shirtpage-shirtmakers-since-1949/shirtpage-the-fit
  • http://www.modewijzer.com/hoe/kledij_dragen.htm
  • http://joymode.nl/index.php/pasvormwijzer
  • http://www.dresscode.nl/jeans/soorten-jeans/
  • http://www.styleitaly.nl/blogs/blog/welke-spijkerbroek-of-jeans-past-bij-mijn-figuur/
  • http://www.large.nl/siz_fits_men__/
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 05-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.