Beauty: Voetverzorging

Beauty: Voetverzorging De voeten zijn letterlijk de uiteinden van je lichaam, maar zo worden ze ook in figuurlijke zin vaak gezien. Ver weg en weinig zichtbaar (in de koude maanden). Te weinig tijd om de voeten echt goed te verzorgen en behalve in de douche, de nagelknipper en soms een lakje voor de nagels komen we meestal niet. Dit, terwijl het de dragers van je lichaam zijn en je overal naartoe brengen. Wat meer respect voor de voeten is niet verkeerd.

Verzorging

Respect voor de voeten kan je tonen door ze goed te (laten) verzorgen, wat uiteraard ook gewoon lekker voor de voeten is. Je begint met in ieder geval de juiste spullen klaar te leggen, want als je het zelf doet moet je immers alles bij de hand hebben.
Wat heb je zoal nodig:
  • een bak met warm water
  • verzachtende (voeten)olie voor in bad
  • 2 handdoeken
  • nagelschaartje
  • eeltvijl
  • nagelvijl
  • (eventueel) nagellak + tenenspreider
  • nagelriemenolie
  • voetencrème of –olie

Eelt weghalen

De meeste mensen die eelt verwijderen doen dit met een eeltraps die op droge voeten gebruikt moet worden. Maar er zijn ook eeltraspen die zacht eelt verwijderen en deze worden logischerwijs gebruikt na het badderen.

Eelt is een soort beschermlaag die we tegenkomen op de plaatsen waar de druk hoger is geweest. Vaak is dit de hak van de voet, maar de rand aan de buitenkant van de voet is ook een plaats waar eelt voorkomt. Tenslotte kan ook de bal van de voet zwaarder belast zijn, waardoor er druk is ontstaan.

Hoewel sommige mensen maar met de eeltrasp denken te kunnen vijlen wat ze willen, is het toch beter het met beleid te doen. Het eelt kan te veel zijn, maar alles weghalen en de voet geheel onbeschermd te laten, is het andere uiterste. Voorzichtig de eeltrasp over het eelt halen en bij iedere veeg met de hand voelen, wat er nog zit. Vervolgens goed de huid er omheen in de gaten houden, want als de laag dunnen wordt, kom je dichter bij de huid en dus ook de omliggende huid. Als er een vleugje overgebleven is, met de fijne kant van de rasp er overheen gaan, om haaltjes en andere mogelijke uitsteeksels te verwijderen en daarna met de voeten in een heerlijk warm bad gaan zitten.

Voeten wassen

Gooi wat speciale voetenolie in het warme voetenbad en leg er een handdoek onder om morsen op tapijt, parket of tegels te voorkomen. Er is rustgevende lavendelolie die de voeten heerlijk zacht maakt, maar ook rozenolie in bad is heerlijk (alleen al om de geur). Neem de tijd om lekker te ontspannen voor televisie of pak een lekker boek en geef jezelf (en je voeten) zo’n 15 tot 20 minuten in het warme voetenbad. Meestal is dan het water ook wel afgekoeld. Droog de voeten daarna goed af, ook tussen de tenen goed droogmaken en daarna de nagels knippen.

Nagels verzorgen

De nagels knippen is het eenvoudigste als ze zacht zijn en dat is na een bad. Knip de teennagels altijd recht en knip vooral niet mee met de eventuele boog van de nagel op de voet. Je voorkomt ingegroeide teennagels als je de nagels recht afknipt. Pak daarna een nagelvijl, vijl de voorkant (stomp, recht op de nagel) van de nagel en daarna schuin de bovenkant, om eventuele haaltjes weg te werken. Ga er met je vinger langs om te voelen om alle haaltjes weg zijn.

Nagelriemenolie op de randen van de nagels versus de huid en wrijf deze goed in. Daarna met een bokkenpootje de huid voorzichtig opduwen en spoel de voeten tenslotte goed af. Als je nog nagellak gaat gebruiken, mag de nagel niet nog wat vet van de olie bevatten. Wat je ook doet, knip nooit aan nagelriemen. Als je de nagelriemen opgeduwd hebt, kan het als een randje voelen, maar dit gaat vanzelf weg. De olie zal het over het algemeen zacht maken, zodat je niets voelt en de huid probleemlos opgeduwd kan worden.

Als je nagellak op gaat brengen is het ritueel niet anders dan bij de handen. Een basislak om het intrekken van een harde kleur te voorkomen en om een goede basis voor een mooie kleur te vormen. Even goed droog laten worden en daarna de gewenste kleur in meestal twee lagen opbrengen. De topcoat kan na een minuut of twintig aangebracht worden en dit gebeurd ook meestal, maar beter is eigenlijk om dit de volgende dag te doen als de kleur geheel is uitgehard.

Voetencrème

Als de nagels klaar zijn kan de voet met een goede vettige crème ingesmeerd worden. Een vettige crème heeft meestal de voorkeur bij de voeten, omdat de meeste mensen in meer of mindere mate droge voet hebben. Laat de vettige crème goed intrekken en ga je kort daarna naar bed, trek dan katoenen sokken aan. Heb je heel droge voeten dan wil een eenvoudig middel als vaseline nog wel eens wonderen doen, maar trek dan sowieso de sokken aan, want zo krijgt de vaseline ook meer kans goed in de voet te trekken. Grote kans dat je de volgende dag heerlijk zachte voeten hebt.

Behoud van goed verzorgde voeten

Wil je mooi verzorgde en gezonde voeten houden, neem dan regelmatig wat tijd voor het vorenstaande ritueel. Meer dan een half uurtje heb je niet nodig en je kunt allerlei vervelende zaken aan de voeten voorkomen.

Heb je inmiddels toch last van likdoorns, kalknagels of andere aandoeningen, raadpleeg dan de pedicure en voorkom zelf dokteren. Je moet heel goed weten wat te doen om het zelf op te lossen en een of twee bezoeken aan de pedicure kan een pijnlijk probleem goed en snel oplossen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de…
Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?Iedereen heeft in meer of mindere mate last van eelt. Niemand vindt eelt prettig dus willen we er vanaf. Daar zijn versc…
Beauty: Lief zijn voor de voetenBeauty: Lief zijn voor de voetenDe voeten moeten nogal wat ontberen en zitten ze in de winter nog stevig ingepakt, in de zomer niets daarvan. De open sc…
Beauty: Verwennen van de voetenBeauty: Verwennen van de voetenSommige mensen vinden het vervelend als iemand anders aan de voeten zit, maar de meeste mensen stellen een lekkere massa…

Wie wil mooie benen?Wie wil mooie benen?Ik denk niet dat er iemand is die dit negatief beantwoord. Mooie benen willen we allemaal wel hebben en zeker in de zome…
Beauty: Droge huid in de winterBeauty: Droge huid in de winterDe droge huid kan je van nature hebben, maar de droge huid kan ook door het winterklimaat ontstaan. Eigenlijk is het nie…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.