Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?

Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf? Iedereen heeft in meer of mindere mate last van eelt. Niemand vindt eelt prettig dus willen we er vanaf. Daar zijn verschillende middeltjes voor, maar het gegeven hoe je aan eelt komt kan ook bijdrage aan een verminderde toename in de toekomst.

Algemeen

Eelt is een verdikking van de bovenlaag van de huid (hoornlaag). Dit wordt veroorzaakt door constante wrijving. Als je veel lichamelijk werk met bijvoorbeeld de handen doet dan reageren de huidcellen door zich te vermenigvuldigen. Er ontstaat zo een harde geelachtige hoornmassa. In feite kan je eelt beschouwen als een bescherming die je lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving.

Niet iedereen zal evenveel last hebben van eelt, dit verschilt duidelijk van persoon tot persoon en kan dus erfelijk bepaald zijn. Als je last hebt van vertraagde afstoting van de hoornlaag kan er ook extra eelt ontstaan (hyperkeratose). Dit kan een pijnlijke en branderige aangelegenheid zijn.

Waar kan eelt ontstaan?

Vaak komt het voor op of onder de voet. Onder de bal van je voet of de hakken, maar kan ook op de voorkant of onderrand van de tenen. Bij de handen kunnen het de vingers zijn of de handpalmen (de kussentjes die net onder de vingers zitten) of de buitenrand van de handen. Op de knieën kan ook eelt ontstaan.

Bij de voeten zijn vaak verkeerde schoenen (bijvoorbeeld hoge hakken of spits toelopende neuzen) of extreme zweetvoeten de boosdoeners van eeltgroei.

Behandeling

Er zijn verschillende mogelijkheden. De professional kan je je eeltplekken laten verwijderen, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Als je dit doet zijn mesjes ten strengste verboden, maar er is genoeg wat wel goed te doen is, zoals:
  • Een speciale eeltrasp is een veilige manier om toe te passen. De eeltrasp is een klein, handzaam gereedschap dat te koop is bij iedere drogisterij. Door de rasp voorzichtig over de eeltlaag te halen wordt de eeltlaag dunner en verwijder je zo het eelt. De traditionele eeltrasp is een open apparaat met alleen een handvat en dus is een handdoekje onder de rasp wel zo handig. Inmiddels zijn er ook apparaatjes op de markt die het verwijderde eelt opvangt.
  • Het puimsteentje is ook een prima alternatief om zelf eelt te verwijderen. Puimsteentjes zijn ook in iedere drogisterij te koop.
  • Daarnaast zijn er ook de speciale crème's om eelt te verwijderen. Wel eenvoudig op te brengen, maar met wisselend succes.

Heb je veel last van eelt op de voeten, neem dan twee maal per week een voetbad met zachte zeep (alkalivrij). Blijf niet te lang in het water zitten (enkele minuten is voldoende, anders wordt de huid te week) en droog de voeten, met name ook tussen de tenen, goed af. Verder werkt het insmeren van de voeten voor het slapen gaan verzachtend. Er zijn speciale voetcrèmes, maar een reguliere vette crème of bijvoorbeeld babyolie doet het ook prima.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste hulp bij eeltEerste hulp bij eeltEelt is toch wel een bekend probleem bij voeten. De meeste mensen hebben last van eeltvorming. Een beetje eelt kan zeker…
Met mooie voeten de zomer in!Als de zomer weer in het land is, en velen van ons zich klaar maken voor een mooie vakantie, zullen de slippertjes en op…
Beauty: Verzorgde voetenBeauty: Verzorgde voetenHet nieuwe seizoen – waar de voeten weer meer getoond worden – wil ook meteen zeggen, goed naar de voeten kijken en extr…
Beauty: Verwennen van de voetenBeauty: Verwennen van de voetenSommige mensen vinden het vervelend als iemand anders aan de voeten zit, maar de meeste mensen stellen een lekkere massa…

Een mooie huid: mythen en misvattingen over onze huidEen mooie huid: mythen en misvattingen over onze huidAls het om schoonheid gaat, zijn we allemaal gevoelig voor de mening van anderen. Helaas omvat die groep “anderen” niet…
Krullend haar verzorgenKrullend haar verzorgenVeel actrices, zangeressen en modellen met krullend haar hebben altijd perfecte krullen op foto's of in films. Denk aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pruzi, Pixabay
Reacties

S., 29-07-2013
Ik heb best wel veel eelt op me voeten omdat ik altijd veel wandel en loop. Maar nu blijkt mijn schoen/sandalen wondjes er in hebben gesneden. Het voelt keihard aan en het is super pijnlijk. Is dit erg en wat kan ik het beste doen? Dokter of eerst zelf verzorgen met een crème? Groetjes S Reactie infoteur, 30-07-2013
Zoals je het beschrijft zou ik er zelf even niets aan doen, maar en professional raadplegen. Natuurlijk kan de huisarts je er iets voor geven, maar een pedicure zorgt ook voor de verzorging van de voet, haalt eelt op een verantwoorde wijze weg en kan je advies geven hoe het voortaan zelf goed bij te houden. In iedere plaatse zitten pedicures, dus dat kan het probleem niet zijn. Succes!

T., 22-10-2012
Ik heb eelt op m'n vingers van het gitaar spelen. Nadat ik onder de douche was geweest zat het best los en toen heb ik het er af gepulkt… Is dat heel erg?
Groeten T. Reactie infoteur, 22-10-2012
Handig is het niet. Er kunnen zo wondjes ontstaan. Maar gedane zaken nemen geen keer, dus als de huid er verder egaal uitziet is er nog niet zoveel aan de hand. Anders extra goed schoonhouden.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 07-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.