Een mooie huid: mythen en misvattingen over onze huid

Een mooie huid: mythen en misvattingen over onze huid Als het om schoonheid gaat, zijn we allemaal gevoelig voor de mening van anderen. Helaas omvat die groep “anderen” niet alleen familie en vrienden, maar ook de schoonheidsindustrie. Veel mensen halen hun informatie over schoonheid uit reclames of advertenties van fabrikanten in de beautybusiness. Zij geven je informatie met één doel: je overhalen om hun product te kopen. In de meeste situaties zien we eenvoudig in dat informatie van de producent minder betrouwbaar is dan onafhankelijke informatie. Maar als het om schoonheid gaat, volgen we blind de industrie. Rimpels? Gebruik die crème! Droge huid? Gebruik deze crème! Vette huid? Gebruik tonic! De schoonheidsindustrie verdient miljoenen aan de aangeprate onzekerheid over onze gezondheid en uiterlijk. En ook grootmoeders advies is niet op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd... In dit artikel worden negen mythen en misvattingen rondom onze huid ontkracht.

Mythen en misvattingen over onze huid


1. Vochtinbrengende crèmes maken je huid vochtig

De reclame belooft gouden bergen; met hun product heb je volgens de fabrikant binnen de kortste keren een babyhuidje. In werkelijkheid zijn de meeste crèmes geldverspilling. Er zijn twee werkzame ingrediënten in dergelijke crèmes: een occlusief (petroleum jelly of olie) en een humectant die je huid vocht doet vasthouden (bijv. glycerine). Het vocht komt namelijk niet van de crème maar van water. Als je de crème opbrengt na een douche of bad, dan zorgt een crème op oliebasis ervoor dat je dat vocht vasthoudt. Als iemand zegt dat je van vettige crème dik wordt, lach ze dan hartelijk uit, want vetmoleculen zijn te groot om door je huid te worden opgenomen. Heb je van nature een vettige huid, dan hoef je geen crème te gebruiken (zie ook misvatting 3).
De “vochtinbrengende” crème zorgt er dus voor dat het vocht niet verdampt. Breng je het product op een droge huid aan, heeft het veel minder effect. Alle andere ingrediënten zoals vitamines, mineralen, liposomen, hormonen, collagenen, Dode Zee kristallen, enzovoorts, enzovoorts hebben totaal geen effect. Deze worden enkel toegevoegd om het product nieuw, anders, duur en werkzaam te laten klinken. Dus wat werkt het beste? Oude, vertrouwde, goedkope Vaseline na het douchen.

2. Anti-rimpelcrèmes helpen

De anti-rimpelbusiness is zeer lucratief. De meeste vrouwen willen jonger lijken en willen dus maar al te graag van hun rimpels af. Maar hoe goed is dat dure potje crème? Veel crèmes vertellen eenzelfde onzin als de vochtinbrengende crèmes: dat ze vitamines, mineralen, liposomen, etc. hebben. Dit wordt meestal niet door de huid opgenomen en is dus puur een strategie om een duurder prijskaartje aan het product te hangen. Vitamine C is een zuur wat in grote hoeveelheden als een soort peeling kan werken, maar crèmes mogen slechts kleine hoeveelheden bevatten. De geadverteerde anti-rimpel werking is mogelijk alleen zichtbaar onder de microscoop! Bedenk bovendien dat het onderzoek naar de werking gefinancierd is door de fabrikant. Dermatologen hebben vitamine A crèmes tot hun beschikking. Deze zijn alleen te verkrijgen op recept en sommigen hebben effect.

3. Water drinken is goed voor je huid

Iedereen die in dit fabeltje gelooft, is blijkbaar zijn/haar biologielessen vergeten. Huid bestaat uit drie lagen. De onderste laag is de onderhuidse bindlaag waar de vaten stromen en de haarzakjes zijn, gevolgd door een laag levende cellen. De laatste laag is de opperhuid: zichtbaar, maar – en nu komt het – dood. Hoewel het natuurlijk goed is om voldoende water te drinken (je lichaam heeft het nodig), doet het niets voor je opperhuid omdat die geen water van binnen meer kan opnemen. Veel water drinken leidt slechts tot één ding: een volle blaas. Voor een gezonde huid is het verstandig om uit de zon te blijven en niet te roken. Als je huid droog is, dan is het enige wat de opperhuid kan helpen water van buitenaf. Indien nodig kan je Vaseline gebruiken om het vocht vast te houden. En als je je afvraagt waarom je schenen altijd zo droog worden, dat is niets meer dan normaal want het is de droogste plek op ons lichaam. Het scheenbeen is waar dermatologen de droogte van de huid vaststellen.

4. Een vette huid heeft tonic nodig

Het eerste waar je op bedacht moet zijn, is de naam. Waarom heet het tegenovergestelde van een droge huid een vette huid? Als we het natte huid zouden noemen, dan klinkt het natuurlijk niet alsof er iets mis is! En als jij gelooft dat er niets mis is met je huid, koop je geen schoonheidsproducten. Een vette huid houdt van nature water vast, dat is prima. Een vochtinbrengende crème is dus zeker geldverspilling. De schoonheidsindustrie heeft natuurlijk ook iets bedacht voor mensen met een vette huid: een manier om het op te drogen. Tonic heeft alcohol wat snel verdampt en dus je huid uitdroogt. Je kunt op je klompen aanvoelen dat iets wat je huid uitdroogt niet goed is. Dermatologen adviseren hun patiënten om geen tonic te gebruiken. Is het niet bizar? Aan de ene kant verkoopt de schoonheidsindustrie crème voor mensen die een vette huid willen en aan de andere kant tonic voor mensen die een droge huid willen.

5. Chocolade veroorzaakt puistjes

Veel tieners krijgen puistjes omdat de hormonen in het lichaam overactief zijn. Dit veroorzaakt overactieve talgproductie en daarmee verstopte poriën. Een wit puntje is een verzameling bacteriën en andere rommel onder een dun laagje huid. Dit wit puntje kan zwart worden door simpelweg blootgesteld te zijn aan lucht. Puistjes zijn dus mini-huidinfecties, veroorzaakt door een combinatie van verstopte poriën en bacteriën. Chocolade heeft niets met dit proces te maken. Het heeft geen invloed op je hormoonproductie en maakt je talgklieren dus niet actiever. Acne lijkt wel te worden beïnvloedt door stress en een dieet met veel koolhydraten. Stress kan voor meer testosteron zorgen wat je talgklieren stimuleert.

Puistjes zijn op verschillende manieren te behandelen. Uitknijpen is geen goed idee, omdat je dan de infectie erger kan maken. Je gezicht scrubben helpt ook niet. Er zijn producten te koop bij de drogist, maar het effect verschilt van persoon tot persoon. Als de situatie ernstig is dan kan een dermatoloog antibiotica voorschrijven om de infecties te stoppen.

6. Sinaasappelhuid is zeer zichtbaar

Hoewel een vrouw met cellulite of sinaasappelhuid denkt dat de hele wereld het kan zien, is het tegenovergestelde waar. Het stereotype beeld van een man die niet in de gaten heeft dat zijn vrouw/vriendin naar de kapper is geweest of haar haar heeft geverfd, geldt ook voor cellulite. Een Franse studie toont aan dat het de meeste mannen niet opvalt en de rest heeft geen idee wat sinaasappelhuid is. Een op de vijf mannen dacht dat cellulite een soort batterij is en een op de drie had helemaal geen idee wat het is. Wat betekent dat? Zelfs als een man weet wat het is, interesseert het hem bar weinig.

7. Zonnebrandcrème factor 50 is het beste

De factor of SPF (Sun Protection Factor) geeft de mate van bescherming aan. Het lijkt dus logisch dat een hogere SPF beter is dan een lagere, maar dat is niet waar. De SPF wordt vastgesteld in een laboratorium op basis van twee milligram per vierkante centimeter huid. Maar nu volgt het probleem: de meeste mensen brengen slechts een kwart aan, een halve milligram per vierkante centimeter. Een ander punt is dat SPF 15 de maximale bescherming biedt die wij nodig hebben (mits voldoende aangebracht). Er is simpelweg niet genoeg zonlicht op een dag voor factor 30, laat staan factor 50. Deze hogere SPF waarden maken mensen overmoedig; ze denken dat ze langer in de zon kunnen zijn. Hierdoor zijn het juist de mensen die zonnebrandcrème gebruiken die vaker huidkanker krijgen. Wat moet je doen? Gebruik een half uur voordat je naar buiten gaat veel crème met factor 15. Denk niet dat je kleren 100% bescherming bieden: een simpel wit shirt is maar factor 5 en nog minder als het nat is. Er is een goede vuistregel om te bepalen of je crème nodig hebt: als je schaduw korter is dan je werkelijke lengte, dan kun je verbranden.

8. Zelfbruiningscrème biedt bescherming tegen de zon

Het gebruik van crèmes voor een gebruinde huid groeit. De huidige producten zijn veilig en bieden een goed resultaat. Maar er is één ding wat deze crèmes niet doen: je huid beschermen tegen de zon. Een product als Dove Sunshine geeft je huid een donkerder kleurtje, het verhoogt niet je bescherming tegen de zon. We weten dat mensen met een van nature donkere huidskleur minder snel verbranden en als je door voorzichtig zonnebaden een kleurtje hebt opgebouwd, geldt dat ook enigszins voor jou. Maar de bruiningscrèmes bouwen niets op. Hoewel je huid donkerder lijkt en het dus lijkt alsof je beter tegen de zon kan, moet je nog net zoveel en zo vaak zonnebrandcrème gebruiken als voorheen om niet te verbranden.

9. Donkere kringen onder de ogen zijn een teken van te weinig slaap

Als je moe bent, verschijnen er soms donkere kringen rondom de ogen. Dit komt doordat vermoeide oogleden een beetje verschuiven en een gevoel van diepte of schaduw creëren. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Sommige mensen zijn geboren met bloedvaten die vlak onder de huid liggen of met veel pigment rond de ogen. De kleur wordt donkerder met ouder worden of blootstelling aan de zon, niet door gebrek aan slaap. Ernstig zieken krijgen soms ook donkere kringen omdat het vet rondom de oogbal verdwijnt en een schaduw werpt. Donkere kringen zijn geen teken van allergie of vitaminegebrek en het enige wat helpt is make-up.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…
Droge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid is één van de meest voorkomende huidproblemen. Vooral tijdens de winter kan de huid droog en trekkerig aanvoe…
Beauty: volwassen en puistjes!Beauty: volwassen en puistjes!Je verwacht dat je na je pubertijd van de puistjes af bent. Halleluja, de vlag kan uit, de gave huid is terug. Voor somm…
Foundation voor gecombineerde huid: Welke soort is het best?Een gecombineerde huid is erg lastig te behandelen. Moet je een foundation kiezen voor een droge huid of voor een vette…

Aloë, geneeskrachtig maar overgecommercialiseerdAloë, geneeskrachtig maar overgecommercialiseerdGeneeskrachtige kruiden zijn halfweg de 20ste eeuw in de vergeethoek geraakt, zijn dan in de jaren '70 terug in de belan…
Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?Iedereen heeft in meer of mindere mate last van eelt. Niemand vindt eelt prettig dus willen we er vanaf. Daar zijn versc…
Bronnen en referenties
  • Edell, D. (2004) Life, Liberty, and the Pursuit of Healthiness: Dr. Dean’s Commonsense Guide for Anyhting that Ails You. HarperCollins: New York.
Reacties

Arendi Gerlach, 08-03-2013
Wat mij opvalt is dat op deze site ONDER dit artikel van ''Een mooie huid: mythen en misvattingen over onze huid'' een gerelateerd artikel staat aangeprezen (''huidverzorging is belangrijk'') wat sommige beweringen tegenspreekt. Hier wordt de factor 50 weer aangeprezen terwijl in t eerste artikel duidelijk staat wat een onzin dat is. Ook dat water drinken niet helpt om de opperhuid te hydrateren en in laatste artikel wordt t weer aanbevolen om je huid te verzorgen. T zelfde wat betreft huid tonic. T eerste artikel raad t af t tweede prijst het aan. Zo nog meer. Oei. Dit komt niet betrouwbaar op me over. Hoe zit dat? Reactie infoteur, 09-03-2013
Hallo Arendi,

Bedankt voor je reactie! Die gerelateerde artikelen worden er automatisch bij gezocht door het systeem op Infonu en zijn over het algemeen van een andere schrijver (net als nu). En met het zoekwoord "huidverzorging" krijg je dan inderdaad hetzelfde soort artikel als dat waar het hele internet mee vol staat: de niet onderbouwde verkooppraatjes van de schoonheidsindustrie.

Helaas heb ik weinig invloed op de artikelen die in die lijst verschijnen. Ik kan een maximum van vijf artikelen laten negeren en ik zal daar het door jou genoemde artikel bij zetten, maar ik vrees dat er meer stemmen zijn die de verlooppraatjes volgen dan die het tegen gaan.

Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk zelf beslissen wat hij of zij wil geloven, maar het viel me wel op dat het betreffende artikel geen bronvermelding had. Mijn artikel is gebaseerd op een boek van ruim 350 pagina's geschreven door een Amerikaanse arts. Hopelijk laat dat op zijn minst het verschil in geloofwaardigheid zien.

Jantrao

Susanna, 11-10-2012
Ik ben het niet geheel eens met punt 1. Niet alle bestanddelen in cremes zijn onzin. Het is bijvoorbeeld wel degelijk bewezen dat dode zee mineralen bij veel huidaandoeningen voor verbetering zorgen. Daar zijn genoeg wetenschappelijke artikelen over te vinden. (Kijk maar eens op scholar.google.nl.) Dat een vette crème helpt om het vochtgehalte vast te houden zal wel waar zijn maar dat vaseline de beste oplossing is niet. Vaseline bevat minerale olien (niet te verwarren met mineralen; minerale olie is een bijproduct van benzine) en daarvan is bekend dat het inderdaad de huid hydrateert en op korte termijn zacht laat aanvoelen maar… het werkt verslavend. Dat betekent dat als je stopt met vaseline op bijvoorbeeld je lippen smeren je huid nog droger is dan daarvoor met als resultaat dat je steeds meer gaat smeren. Het kan een paar maanden duren om van een paraffineverslaving af te komen. Niet aan beginnen dus. Gebruik liever een natuurlijke creme (van bijvoorbeeld Weleda) want die bevatten geen chemische bestanddelen die de huid op den duur uitdrogen en irriteren en ook geen pretentieuze wonderingredienten, zoals Q10, bepaalde hormonen etc. Reactie infoteur, 11-10-2012
Susanna,

Bedankt voor je aanvulling.

Zoals je zegt kunnen mineralen helpen bij huidaandoeningen, maar wat is het effect op de huid van gezonde mensen? Uiteindelijk zijn de producten toch vooral gericht op de algemene consument, want als je een huidaandoening hebt, helpt de dermatoloog je wel verder.

Vaseline heeft inderdaad dat effect wat jij beschrijft, dus het lijkt mij verstandig om het gewoon met mate te gebruiken als het nodig is en niet standaard na elke douchebeurt.

Jantrao

Moniek van Aarle, 12-06-2012
Ik ben het niet eens met nummer 3:
Als je een tekort aan water hebt, dus de osmotische waarde van het bloedplasma is te hoog, dan registreren de osmoreceptoren in de hypothalamus dat. Deze zendt een signaal uit naar de hypofyse, deze maakt een hormoon aan: ADH. Hierdoor houden de nieren meer water vast en absorberen het terug in het bloed. Hierdoor gaan de bloedvaten die naar de buitenkant van je lichaam lopen vernauwen, waardoor de huid kan uitdrogen. En dit zie je wel degelijk aan de buitenkant, dus drink veel water, dit helpt wel degelijk voor een mooiere huid. Reactie infoteur, 13-06-2012
Beste Moniek,

De huid die je ziet aan de buitenkant, de opperhuid, bestaat uit dode cellen en daar lopen dus geen bloedvaten doorheen. Als je te weinig drinkt, zal dit uiteraard zijn weerslag hebben op je hele lichaam, maar het is onzin dat je door veel meer drinken dan noodzakelijk je huid kunt verbeteren. Je moet gewoon een normale hoeveelheid drinken.

Ik heb hiervoor ook wetenschappelijk bewijs, want het wordt altijd wel geroepen, maar als dit zo 100% waar is, dan moet dit toch eenvoudig te constateren zijn. Deze studie (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1467-2494.2007.00366.x/abstract;jsessionid=8E812A083321F211A291D0EDBA9C3082.d01t01?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false) onderzocht het verschil tussen het drinken van 2,25 liter mineraal- of kraanwater per dag. De conclusie is dat de dikte of dichtheid van de huid veranderen als de proefpersonen voor het begin van de studie veel minder dronken, maar dat je huid er ook minder droog van wordt, wordt niet beschreven. http://www.ntvg.nl/publicatie/hoeveel-water-moeten-we-eigenlijk-drinken-0/volledig trekt hieruit de conclusie: "Extra water drinken heeft geen gunstige invloed op de huid of obstipatie en verandert de hemoconcentratie niet."

Oftewel, een klassiek verhaal van grootmoeders wijsheid die wetenschappelijk niet te onderbouwen is. En van dat laatste ga ik persoonlijk liever uit.

Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.