Misleidende woorden in alternatieve geneeskunde

Misleidende woorden in alternatieve geneeskunde Alternatieve geneeskunde is een groeiende business en sommigen mensen geloven er heilig in. Hoewel bepaalde vormen goede resultaten geven en een bewezen werking hebben, is er ook veel rommel op de markt. De controle is lang niet zo streng als bij medicijnen van de dokter. Pas op voor onderstaande misleidende woorden in advertenties.

Misleidende woorden

In bladen zie je geregeld advertenties voor een “nieuw” supplement, kruid of vitamine. Zogenaamd bewezen behandelingen laten je gewicht verliezen, doen je huid stralen of verbeteren de stoelgang. Hoewel de meeste mensen door de verkooptechniek heen zien, is het niet zo eenvoudig als je een van de problemen hebt en je al van alles hebt geprobeerd. Hieronder volgt een lijst met veelgebruikte advertentiewoorden die je oren moeten doen spitsen. Hoor of zie je er eentje, dan valt het nog mee, maar verschijnen er twee of meer dan is het sterk aan te raden om meer informatie in te winnen. Dat kan via de producent, via internetfora, via een google-zoekactie of via je dokter. Als je niet zeker bent over een bepaald product in jouw specifieke situatie, neem de advertentie mee naar je dokter en bespreek het.

Veelgebruikte advertentiewoorden

Alternatief

Dit woord wordt gebruikt om het middel af te zetten tegen de gangbare producten.

Bestverkocht

Zonder bewijs is dit een holle frase. Wanneer dan? En waar?

Biologisch

Biologisch betekent nog niet dat het ook gezond is. Bovendien kan het zijn dat slechts enkele van de ingrediënten voldoet aan de voorwaarden om biologisch genoemd te worden en noemen de fabrikanten daarmee het hele product biologisch.

Essentiële vitaminen/mineralen

We weten allemaal dat we deze nodig hebben, maar welke vitaminen en mineralen worden bedoeld met het woord "essentieel"? bovendien moet je je altijd afvragen of de vitaminen en mineralen op de juiste wijze worden opgenomen. Bijvoorbeeld, helpt het wel om ze op je huid te smeren?

Gebruikt door indianen/bergvolken/inheemse bewoners

Dit impliceert dat het een methode is die door de grote farmaceutische bedrijven wordt tegengehouden, dat het beter is dan wat zij te bieden hebben.

Gegarandeerd

Dat klinkt natuurlijk helemaal mooi: gegarandeerd een gladdere huid. En wat als je deze niet hebt gekregen? Krijg je dan je geld terug? Dit woord wordt vaak gebruikt zonder een echte garantie af te geven.

Geneest kanker

Dit kan niet, geloof het niet.

Gifstoffen

Welke stoffen dan? Gifstoffen is een vaag woord.

Helend

Dit is weer zo'n vaag woord. Is het echt een medicijn? Dan mag het dit misschien claimen. Zo niet, dan is het lariekoek.

Holistisch

Dit woord klinkt zweverig, new-age en trekt daarom mensen aan met de gedachte dat je het hele lichaam aan moet pakken als er op één plek iets mis is.

Klinisch bewezen

Wat is dan precies bewezen? Vaak vermelden de advertenties in kleine lettertjes dat bij een studie met 30 mensen er een effect was. Je weet niet wie die mensen zijn en onder welke condities zij het middel gebruikt hebben. Bovendien is 30 mensen toch wel wat weinig om te generaliseren naar iedereen. Een grote fabrikant zou toch wel onderzoek moeten kunnen financieren met meer proefpersonen.

Natuurlijk

Dit woord probeert zich af te zetten tegen de reguliere middelen die dan synthetisch zouden zijn. Het impliceert dat deze producten daardoor fout zijn. Maar dat is erg kort door de bocht: de synthetische middelen zijn immers een abstractie van de natuurlijke middelen.

Neutraliseert

Wat betekent dit eigenlijk? Hoe kun je dit merken?

Niet giftig

Altijd fijn om een geruststelling te krijgen dat je niet ziek gaat worden van iets!

Oeroude remedie

Dit is vergelijkbaar met de stelling dat iets door indianenvolkeren wordt gebruikt.

Ontgiften

Waarom zou dit nodig moeten zijn? Wat voor gif hebben wij in ons lichaam dat niet al normaal via zweet en ontlasting wordt uitgescheiden?

Reinigen

Als het om zeep gaat, prima, maar als iets claimt binnen het lichaam iets te reinigen zou ik toch eens vragen wat er dan meer gereinigd wordt dan het lichaam zelf al doet.

Revitaliseren

Wat betekent dit eigenlijk? Het is nietszeggend.

Revolutionair

Door de indruk te wekken dat het iets heel nieuws is, hopen de fabrikanten mensen te overtuigen om het eens te proberen. Uiteindelijk zegt het niets.

Smelt vet weg

Dit kan niet.

Verjongd

Dit is onmogelijk. Er zijn geen middelen die het verouderingsproces vertragen of stoppen.

Versterkt of verbetert het immuunsysteem

Hoe dan?

Welness

Dit woord roept een idee van luxe op, maar is eigenlijk alleen synoniem voor het woord "fijn".

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzenNaast de reguliere geneeswijze die wij in Nederland kennen, van de huisarts en de ziekenhuizen met hun specialisten, bes…
Alternatieve geneesmiddelenAlternatieve geneesmiddelenEr zijn verschillende alternatieve geneesmiddelen die u kunt gebruiken. Er is een verschil tussen alternatieve geneeswij…
Alternatieve geneeskundeWat is alternatieve geneeskunde? Werken alternatieve geneeswijzen echt? En kan het dragen van een edelsteen echt mijn ge…
Shoppen bij ADHD: wat is wijsheid?Shoppen bij ADHD: wat is wijsheid?Met ziekters en problemen kun je gaan 'shoppen': van de ene behandelaar naar de andere. Het is geen wonder dat ouders va…

Pleidooi biologische kankerbestrijdingPleidooi biologische kankerbestrijdingHoe reageert een patiënt als hij te horen krijgt dat zich in zijn lichaam een tumor aan het ontwikkelen is. De eerste re…
Tijm, dat is pas fijnTijm, dat is pas fijnHet wordt weer herfst, de tijd om verkouden te worden! We slaan weer hoestsiroop,neusdruppels en dampo in. En gelukkig h…
Bronnen en referenties
  • Edell, D. (2004) Life, Liberty, and the Pursuit of Healthiness: Dr. Dean’s Commonsense Guide for Anyhting that Ails You. HarperCollins: New York.
Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.