Pleidooi biologische kankerbestrijding
Hoe reageert een patiënt als hij te horen krijgt dat zich in zijn lichaam een tumor aan het ontwikkelen is. De eerste reactie zal waarschijnlijk een paniekreactie zijn, die zal uitlopen in radeloosheid. Kanker is voor de meeste mensen een zeer zwaar beladen woord dat ze vaak zelfs niet wensen uit te spreken.
Onwetendheid leidt tot angst
Hoe vaak overkomt niet mensen in je directe omgeving deze tragische situatie. Tot pakweg 10, 15 jaar geleden was het niet makkelijk om je snel en uitgebreid omtrent de ziekte kanker en de daarbij gebruikte therapieën te informeren. De medische stand was een eigen wereldje waarin het taalgebruik volkomen was weggegroeid van het algemene taalgebruik en artsen de voorlichtingstaken niet wilden en soms door tijdgebrek ook niet konden verrichten. En helaas beheerste de patiënt als ontvanger van die informatie uiteraard niet het medisch vakjargon. Daarom bleef de angst voor kanker vaak onnodig de radeloosheid van de hulpzoekende patiënt aanwakkeren. Gelukkig heeft de intrede van het Internet het afgelopen decennium veel ten goede veranderd, is de patient beter geïnformeerd en ook mondiger geworden.
Pleidooi voor Biologische Kankerbestrijding
Toch is het goed om nog eens terug te grijpen op een publikatie uit 1988 van Dr. P. de Veer: “Pleidooi voor Biologische Kankerbestrijding”. Aan bioloog De Veer was verzocht om onderzoek te doen naar de biologische kankerbestrijding en de therapeutische mogelijkheden daarvan. Hij kwam zodoende in kontakt met diverse instituten en onderzoekers die hem van een enorme hoeveelheid informatie voorzagen. De Veer realiseerde zich dat deze informatie, mits op de juiste wijze geordend, van groot belang kon zijn voor veel kankerpatiënten. Dat resulteerde in een begrijpelijk boek, waarin de geïnteresseerde leek alles kon vinden wat er behalve chirurgie, bestraling en chemotherapie aan behandelmethoden voorhanden was.
Met zijn boek wist De Veer alle belangrijke facetten van de ziekte kanker toe te lichten. Gebrek aan kennis was immers de oorzaak van veel angst en het was zijn doelstelling om die angst zoveel als mogelijk weg te nemen. Natuurlijk waren enige vaktermen niet helemaal te vermijden, vooral waar het ging over de biologisch-wetenschappelijke aspecten van de ziekte. Toch is het hem gelukt in begrijpbare taal de oorzaken van het ontstaan van kanker te bespreken, waardoor de diverse mogelijkheden om kanker te bestrijden tot logische conclusies werden.
Andere behandelmethoden dan chirurgie, bestraling en chemotherapie
Steeds vaker kwam men in de jaren 80 tot het besef dat er voor kankerpatiënten naast de in ons land gepraktiseerde medische handelingen, andere methoden van kankerbestrijding bestonden. Ofschoon het dikwijls bleef bij vage informatie, stond vast dat steeds meer kankerpatiënten naar vooral Duitsland gingen om daar, vaak tegen extreem hoge kosten, een dergelijke behandeling te ondergaan. In de regel betrof het dan patiënten voor wie in de reguliere gezondheidszorg geen zinvolle medische behandeling meer bestond. Voor veel patiënten was aanvullende biologische kankerbestrijding een gunstige ontwikkeling: de overlevingskansen verdubbelden en de vitaliteit van de patiënten nam toe. De Veer pleitte er daarom voor om de mogelijkheden van de biologische kankerbestrijding uit de sfeer van wantrouwen en onbekendheid te halen en als veelbelovende, aanvullende kankerbestrijding in een grootschalig onderzoeksprogramma op te nemen.
Kankerbehandeling vooral symptoombestrijding
Anno 2018 wordt aan de reguliere kankerbestrijding nog altijd het verwijt gericht dat men voornamelijk bezig is met symptoombestrijding. Vanuit biologisch standpunt bekeken is het wegsnijden van een tumor, het bestralen of via chemotherapie kapotmaken van verondersteld kankerweefsel immers symptoombestrijding bij uitstek.
Welke andere therapieën bestaan er dan en welke aspecten van de ziekte kanker grijpen die behandelingen aan? Door in zijn boek nader op deze vragen in te gaan kunnen kankerpatiënten in een vroeg stadium van hun ziekte kennisnemen van die behandelmethoden en, als men van de werkzaamheid ervan overtuigd raakt, op een dergelijke behandeling aandringen. In het boekje wordt ook dieper ingegaan op de relatie tussen voeding en kanker. Aangetoond wordt dat we aan de ziekte kanker meer kunnen doen dan op het eerste gezicht mogelijk lijkt. Vooral die kankers, waar de medische specialisten voor een belangrijk deel machteloos stonden, bleken in het verleden gevoelig te zijn voor een meer biologische behandeling. Uit de resultaten kan menig patiënt hoop putten, al blijven echte wonderen zeldzaam.
Biologische kankerbestrijding aanvulling op reguliere therapie
Terecht constateert De Veer in zijn boek dat de biologische kankerbestrijding niet los kan staan van de reguliere therapie. Iedere biologische behandeling van een tumor met een omvang van pakweg 1 cm. moet uitlopen op een mislukking. Hier zal altijd eerst de chirurg het aantal kankercellen zo ver mogelijk moeten terugbrengen. Ook bestraling kan dan nuttig zijn, evenals hormoonbehandeling, want in dit stadium heeft reductie van het aantal kankercellen absolute prioriteit.
Juist in deze tijd, waarin we via het Internet werkelijk overspoeld worden met elektronische informatie van de meest uiteenlopende aard maar waarvan de juistheid niet bij voorbaat altijd vast staat, kan het boekje “Pleidooi voor Biologische Kankerbestrijding” een nuttige en betrouwbare informatiebron vormen voor iedereen die in zijn directe omgeving met het fenomeen kanker wordt geconfronteerd.